Ši speciali komisija yra svarbiausias žiniasklaidos savireguliacijos institutas, nagrinėjantis skundus ir priimantis sprendimus dėl šalies žurnalistų etikos.

IŽA pirmininkės Linos Bušinskaitės teigimu, asociacijos nariai vienbalsiai nusprendė, kad internetinės žiniasklaidos bendruomenei šioje svarbioje komisijoje turėtų atstovauti būtent Gintaras Sarafinas, kurį ir prieš tai asociacija buvo delegavusi į VIEK.

„Džiugu yra tai, kad po ilgų diskusijų Seime, kurios užtruko daugiau kaip dvejus metus, pavyko priimti žiniasklaidos bendruomenę tenkinantį žiniasklaidos savireguliacijos modelį, dėl kurio būta nemažai diskusijų. Tad profesionalų delegavimas į šią komisiją yra paskutinis žingsnis, kuris būtinas, kad ji kuo greičiau startuotų. Skaitmeninės žiniasklaidos bendruomenė kviečia ir kitas žiniasklaidos organizacijas kuo greičiau deleguoti narius, kad komisija jau galėtų planuoti ir pirmąjį posėdį naujame formate“, – sako L. Bušinskaitė.

G. Sarafino teigimu, pastaraisiais metais viešojoje erdvėje daugėja radikalumo, vis aštriau mintis reiškia tiek žurnalistai, tiek jų pašnekovai, dažnokai balansuojama ant žurnalistų etikos pažeidimo ribos, todėl Visuomenės informavimo etikos komisija įgauna vis daugiau reikšmės ir prasmės.

„Be to, ši savireguliacijos institucija atlieka dar ir švietėjišką misiją: ji ne tik priima sprendimus dėl etikos pažeidimų, bet ir reguliariai skelbia laiškus redakcijoms, kreipimusis į žurnalistus ir primena žurnalisto misiją, akcentuoja nešališkumą, moralias ir etiškas raiškos priemones“, – sako G. Sarafinas.

Pagal naująją tvarką ir šių metų pavasarį Seime priimtus Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimus, nuo šiol šios etikos komisijos nariai dirbs kadencijomis – jie bus skiriami trejų metų kadencijai ir jais gali būti ne ilgiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Numatyta, kad komisijos nariu būti gali tik aukštąjį universitetinį išsilavinimą ir bent 5 metų patirtį visuomenės informavimo srityje turintis profesionalas.

Nauja ir tai, kad į šią komisijos po vieną atstovą deleguoja skėtinės Visuomenės informavimo etikos asociacijos (VIEA) nariai, kurių šiuo metu jau yra 10, taip pat 1 narį deleguoja LRT, 3 – Medijų taryba, veikianti prie Kultūros ministerijos.