Rašydama knygą A. Miniotaitė apklausė kelis šimtus 18–23 metų Lietuvos jaunuolių, galvodama apie veiksnius, kurie lems ateities lyderystę.

Į klausimą „Kokios lyderystės reikės ateityje?“ jaunimas vienbalsiai atsakė „neįsivaizduoju“. Paklausti, kas bus svarbiausia ir kokie veiksniai lems ateities lyderystę, didžioji dalis jaunuolių paminėjo du veiksnius: skirtingos vertybės ir herojai, iš kurių mokomės.

„Aš mokiausi iš indėnų. „Vinetu“ ir „Ronja plėšiko duktė“ – tikrai ne idealūs žmonės, bet jie buvo mano herojai. Tad pradėjau klausti, iš ko gi mokosi dabartinis jaunimas, kas yra jų herojai? Jaunimas įvardino du lyderius. Viena iš jų yra Kylie Jenner – daugiausiai „Instagram“ sekėjų turinti žvaigždė, 21 metų milijardierė. Kitas – Elonas Muskas, tas, kuris laidoje rūkė marichuaną. Tai anaiptol ne idealūs žmonės, bet jie yra jaunimo lyderiai, jie turi daugiausiai sekėjų“, – sakė viena iš knygos „Lyderystė“ autorių A. Miniotaitė.
Lyderystės tyrinėtoja pabrėžia, kad influenceriai daro milžinišką įtaką dabartiniam jaunimui ir keičia lyderystę Lietuvoje.

„Socialiniai tinklai šiandien keičia lyderystę iš esmės, nors mes gal taip gerai to dar nesuvokiame. Anksčiau skeptiškai žiūrėjau į influencerius ir socialinius tinklus, bet kuo labiau gilinausi, pamačiau, kad šie žmonės yra labai įtakingi“, – pasakojo knygos „Lyderystė“ autorė.

Ji pateikė pavyzdį, kai viena K. Jenner žinutė „Instagram“ tinkle nubraukė 6 proc. „Snapchat“ akcijų vertės, kompanija patyrė 1 mlrd. JAV dolerių nuostolį.

„Viena žinutė! Jie tikrai daro įtaką. Kitas dalykas – jie keičia jaunosios kartos vertybes. Jeigu herojų, iš kurių mokėmės mes, herojiškumas buvo aukoje, pvz., aš pasiaukojau dėl šeimos, tėvynės, tai dabar auka – jokia valiuta. Dabar valiuta yra sėkmė ir būti sėkmingu tampa svarbiausia. Esame mokomi būti sėkmingais, realizuoti save. Taigi, lyderystės suvokimas keičiasi iš esmės“, – ISM bendruomenei kalbėjo A. Miniotaitė.

Tarptautinį verslą plėtojanti A. Miniotaitė pabrėžė, kaip svarbu yra šiandien verslą kuriantiems žmonėms susisieti su realybe, kurioje gyvena Z karta.

„Dar niekada lyderystė nebuvo tokia horizontali, kokia yra šiandien. Anksčiau dominavo vertikalus lyderis: kietas kumštis, herojus, charizmatiškas, pasižymintis tam tikromis savybėmis. O dabar organizacijos vis aiškiau pasako – mums nebereikia tų ryškių ir charizmatiškų. Mums reikia tų, kurie sugeba susitarti“, – pasakojo verslo organizacijas konsultuojanti A. Miniotaitė.

Tad naujausią lyderio suvokimą galima apibūdinti taip: geras lyderis yra tas, šalia kurio yra vietos kitiems, kuris pats sukuria vietos kitiems.

A. Miniotaitė kalbėjo ir apie tai, kad ateities lyderystei lemiamos įtakos turės tai, kaip yra mokoma jaunoji karta.

„Švietimo sistema – labai pasikeitusi. Moksleiviai mokomi būti kūrybiškais, drąsinami – „realizuok save“. Kai kalbu su dabartiniais vadovais, kuriems 40–50 metų, jie buvo mokomi „nešok aukščiau bambos“. Atitinkamai stebime besikeičiančias vertybes – dabar itin svarbu realizuoti save, ryškus individualumas. Tas individualumas jau įgauna trivialias formas – galima keisti lytį, tautybę, ką tik nori. Tad yra labai daug dėmenų, kurie daro įtaką tam, kokia lyderystė bus ateityje“, – sakė knygos autorė, ISM Lyderystės programos vadovė A. Miniotaitė.

Kalbėdama apie visuomenės spaudimą „realizuoti save ir tapti kažkuo“, autorė mano, kad jau yra pasiektas šio spaudimo kraštutinumas: „Manau, kad netrukus bus atoslūgis, atatranka ir savęs realizavimo suvokimas jau turėtų krypti į aukso vidurį.“

Svarstydamas apie ateities lyderystę knygos „Lyderystė“ bendraautorius I. Staškevičius pabrėžė, kad lyderystė yra realizuojama visuomenėje.

„Jeigu žiūrime į lyderystę kaip į asmeninį gebėjimą, tai ji mažai keisis, nes žmogus lėtai keičiasi. Bet kadangi lyderystė realizuojama visuomenėje, bendruomenėje, man atrodo, kad ateities lyderystėje gali būti daugiau dalijimosi, panašiai kaip „City Bee“ arba estafetėje – vienas imasi lyderystės, perduoda estafetę kitam, kitas pabėga, perduoda trečiam ir taip visi bėga ratu. Ir gerai – gali taip veikti.

Ir knygoje užsimename apie co-lyderystę, kai vadovauja dviese. Pavyzdžiui, renkami du prezidentai, o ne vienas. Mažiau pavargtų, būtų daugiau lyderystės“, – kalbėjo vienas iš knygos „Lyderystė“ autorių I. Staškevičius.

Plačiajai visuomenei knygos „Lyderystė“ pristatymas su A. Miniotaite, I.Staškevičiumi ir leidyklos „Tyto alba“ vadove Lolita Varanavičiene vyks balandžio 30 dieną Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.