Skelbė apie kibernetines atakas prieš bankus, karo padėtį

Per dieną Švenčionių rajono savivaldybė feisbuke paskelbė kelis įrašus, kuriuose buvo rašoma apie Lietuvoje įvestą karo padėtį, kibernetinę ataką prieš Lietuvos bankus ir sutrikusią jų veiklą, paskelbtą visuotinę mobilizaciją, laikiną turto paėmimą, privalomuosius darbus ir pan. Prie įrašų buvo pažymėta, kad tai – tik pratybos, tačiau komunikacijos ekspertas labai abejojo, ar visi išties tai supras.

Švenčionių rajono savivaldybės komunikacija
Švenčionių rajono savivaldybės komunikacija
Švenčionių rajono savivaldybės komunikacija
Švenčionių rajono savivaldybės komunikacija
Švenčionių rajono savivaldybės komunikacija

„ Švenčionių savivaldybės komandai viskas gerai su galvomis? Kas šitaip komunikuoja apie pratybas? Suprantama, kad šios pratybos skirtos ne tik kariuomenei, bet ir visoms valstybės institucijoms, įskaitant savivaldybę ir jų komunikacijos specialistus, atstovus.

Tačiau man nėra aišku, kam ruošiasi šios savivaldybės komunikacijos specialistai? Rašyti „Facebook“ įrašus apie tai, kas dabar veikia ar neveikia? Jie nemoka to daryti? Tai tegul treniruojasi sau tyliai į „Word“ failą ir duoda kokiems išoriniams specialistams peržiūrėti“, – piktinosi Erikas Murinas.

„O dabar Švenčionių atstovai rašo apie tai, kaip vyksta kibernetinės atakos (kurios nevyksta), neveikia bankomatai (kurie veikia) ar vyksta visuotinė mobilizacija (kuri nevyksta). Tai rašoma į oficialią savivaldybės paskyrą, kur turėtų būti tik tikra ir oficiali informacija.

Dabar ten publikuojamos įsivaizduojamos situacijos, pasakos. Paminima, kad tai – pratybos, tačiau tikrai ne kiekviena „Facebooke“ esanti močiutė dėl panikos sugebės tą suprasti“, – komentavo jis.

„Tik vienas iš mano užfiksuotų įrašų yra tinkamas ir būtent toks, kokių reikia pratybų metu.

Visi kiti įrašai yra žmonių klaidinimas, dezinformacija ir baimės varymas. Daug kas aiškiai nepastebi tų raudonų šauktukų su žodžiais „tai tik pratybos“, nes nėra normalu, kad pratybose į oficialių savivaldybių tikras paskyras publikuodami įrašus dalyvauja ir komunikatoriai. Žmonės šitais pranešimais dalinasi kaip tikrais ir net neabejoju, kad yra galvojančių, kad iš tikrųjų neveikia bankomatai ar vyksta mobilizacija.

Mūsų visuomenėje informacinis filtras, ypač regionuose, yra gana silpnas. Bet Švenčionių savivaldybei tai nepasirodė kaip problema, jie ruošiasi karui visomis priemonėmis ir kaip įmanoma realistiškiau. Tokios treniruotės man netgi atrodo antivalstybinės.

Nežinau, kieno idėja buvo tokiais dalykais užsiimti viešai. Nežinau, koks to tikslas. Bet neabejoju, kad tie žmonės turėtų būti atleisti. Tai yra neįtikėtinai valstybės įstaigas diskredituojantys veiksmai. Tokiu laikotarpiu to reikia mažiausiai. Tikiuosi, kad Vyriausybė ar kas nors, užimantis aukštesnes pareigas, pažadins Švenčionių savivaldybę“, – sakė E. Murinas.

Erik Murin

Įrašus ištrynė
Šiuo metu šie įrašai iš socialinio tinklo jau ištrinti.

Nacionalinio krizių valdymo centro vyriausiasis patarėjas Darius Buta, vertindamas situaciją, pastebėjo, kad Švenčionių rajono savivaldybė operatyviai sureagavo į gaunamas reakcijas: „Savivaldybė, manau, norėjo tik geriau. Ne visi kasdien dalyvaujame pratybose, tad mokomasi ir pratybų kontekste, kaip teisingai komunikuoti. Jeigu savivaldybės gyventojai nėra įtraukiami į pratybas, scenarijaus įvykių viešinti oficialiais kanalais ar soc. tinkluose nevertėtų, nes, matome, kad gyventojai nebūtinai atkreipia dėmesį, kad scenarijus išgalvotas ir vyksta pratybos. Sveikintina, kad savivaldybė operatyviai sureagavo į konsultacijas ir pašalino įrašus, kurie galėjo sutrikdyti kai kuriuos gyventojus“.

Darius Buta. Laima Penek, LRVK nuotr.

Sako aiškiai deklaravę, kad tai tik pratybos

Švenčionių rajono savivaldybės administracijos direktorė Jovita Rudėnienė sakė, kad komunikacija buvo derinama ir su karo komendatūra, buvo suplanuota apie tam tikrus aktyvius veiksmus informuoti gyventojus.

„Ta pati sąveika tarp kariuomenės ir savivaldybės ir, be abejo, tų pačių gyventojų privalo būti. Aiškiai deklaruota tiek tinklapyje, tiek feisbuko paskyroje, kad tai yra tik pratybos, kad nebuvo jokių realių veiksmų ir panašiai. Nežinau, kodėl gyventojai ar dalis gyventojų taip suprastų, gal sunku kai kuriems ir perskaityti tą patį tekstą iki galo. Pati komunikacija juk per Delfi, LRT ar visur kitur vyksta, rašoma apie tą pačią komendanto valandą, kad ji bus vykdoma, ir panašiai – tai viena iš tų pačių pratybų dalių, kaip ir savivaldybėje“, – komentavo ji.

J. Rudėnienė sakė, kad ištrinti įrašus buvo suplanuota iš anksto, tačiau pirminė mintis buvo tai padaryti kiek vėliau, po trijų dienų.

„Apskritai ta informacija gyventojams, galbūt yra kažkokia dalis dviprasmiškumo – mes šitoje vietoje dar diskutuosime ir su pačiais gyventojais, ar geriau viešinti, kad vyksta pratybos mūsų savivaldybėje ar geriau išvis neviešinti, bet tuomet gal būtų dar daugiau baimės ir pavojų patiems gyventojams, kai nežinai, kas vyksta aplink“, – kalbėjo ji.