2016-aisiais pardavimo pajamoms sumažėjus 13 proc., jau 2017 m. ryšių su visuomene agentūros parodė spartų rinkos augimą, skelbiama RSVA pranešime žiniasklaidai.

„2017-ieji tapo lūžio metais – agentūros greitai prisitaikė prie pasikeitusių rinkos pokyčių ir sugebėjo pademonstruoti didelį lankstumą, pasiūlant klientams naujus komunikacijos būdus, priemones ir turinį. Ryšių su visuomene rinka, ko gero, keičiasi greičiau už kitas komunikacijos rinkas, turint galvoje komunikacijos priemonių ir būdų naujoves bei kompleksiškumą. Ir klientai tai įvertino. Lietuvos verslas vis labiau atranda ryšius su visuomene kaip komunikacijos priemonę, įvertina jos efektyvumą ir skiria tam didesnius biudžetus. Be to, verslui vis svarbesnė tampa reputacija, kuriai sukurti ir palaikyti būtina profesionali ilgalaikė ryšių su visuomene specialistų pagalba“, – sakė RSVA tarybos pirmininkė Romualda Stonkutė.

Anot jos, nemažai įtakos ryšių su visuomene rinkos augimui turėjo ir bendras verslo rinkos augimas bei optimizmas. Šioje ciklo fazėje verslas natūraliai daugiau investuoja į komunikaciją. Verslai auga, jie turi atkakliau kovoti dėl pardavimų ir klientų, todėl jiems reikia efektyvių ir tikslių sprendimų.

Be to, Lietuvos rinkoje aštrėja konkurencija dėl darbuotojų, todėl didinamos investicijos darbdavio įvaizdžiui ir vidinei komunikacijai. Šioje srityje ryšių su visuomene agentūros gerokai padidino savo pardavimus.

Dar viena ryšių su visuomene rinkai palanki tendencija – didėjančios investicijos į komunikaciją socialiniuose tinkluose. Bendrame ryšių su visuomene paslaugų pakete ši verslo dalis taip pat buvo linkusi augti.

Kaip stiprėjančią tendenciją ryšių su visuomene rinkoje R.Stonkutė paminėjo ir besikeičiantį verslo požiūrį į socialinės atsakomybės veiklą. Įmonės kuria ir investuoja į ilgalaikius, tvarius, socialinę vertę visuomenei nešančius projektus, kuriems įgyvendinti pasitelkiamos ryšių su visuomenę agentūros, rinkoje turinčios bene daugiausiai patirties socialinės atsakomybės srityje.

2017 metais RSVA toliau tęsė penkių ženklų profesinės veiklos ir paslaugų teikimo standarto diegimo darbus – agentūros gavo sertifikatus už savo praėjusių metų veiklą ir rezultatus. Šis Standartas leidžia rinkai įvertinti, kurios ryšių su visuomene agentūros laikosi visuotinai patvirtintos geriausios veiklos praktikos.

Apie RSVA

Ryšių su visuomene agentūrų asociacija (RSVA) vienija Lietuvos agentūras, kurios teikia kokybiškas ryšių su visuomene ir konsultavimo paslaugas, vykdydamos veiklą laikosi griežtų etikos normų. Asociacija įkurta 2009 m., siekiant užtikrinti agentūrų veiklos etikos ir profesinius standartus, gerinti šio verslo aplinką šalyje. Asociacija vienija 10 agentūrų.