Kanalą ZIK šiemet nusipirkusiam prorusiškos partijos „Opozicijos platforma“ nariui Tarasui Kozakui priklauso dar dvi nacionalinės televizijos.

T. Kozakas artimai bendrauja su politiku Viktoru Medvedčuku, Ukrainoje laikomu kontroversiška figūra dėl jo glaudžių ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, Kijevui kovojant prieš Maskvos remiamus separatistus šalies rytuose.

Žurnalistas Romanas Nedzelskis, vienas iš penkių žurnalistų, palikusių televiziją kartu su jos buvusiu generaliniu direktoriumi, pareiškė, kad dabar ZIK iš esmės kontroliuoja V. Medvedčukas.

„Rytoj paskutinį kartą pasirodysiu eteryje per kassavaitinę laidą „Detalės“ ir vėliau pradėsiu ieškoti darbo“, – parašė jis vėlai penktadienį socialiniame tinkle „Facebook“.

„Medvedčukas yra mano šalies priešas, žudantis tiek jos praeitį, tiek ateitį“, – parašė jo kolega Vachtangas Kipianis, taip pat skelbdamas sprendimą atsistatydinti.

Ukrainiečių parlamentaras Mustafa Najemas savo ruožtu per socialinius tinklus pareiškė, kad televizijos vadovybės keitimas kels iššūkį naujajam prezidentui Volodymyrui Zelenskiui.

„Sunku pasakyti, kas yra blogiau – Rusijos tankas prie demarkacijos linijos ar transliavimo kontroliuojančioji bendrovė... iš esmės priklausanti Vladimiro Putino giminaičiui“, – parašė jis.

V. Medvedčukas teigia, kad V. Putinas yra vienos iš jo dukrų krikštatėvis.

Ukraina jau penkerius metus kariauja su Kremliaus palaikomais separatistais šalies rytuose. Šis konfliktas pareikalavo daugiau nei 13 tūkst. žmonių gyvybių.