60 proc. akcijų lietuviškas holdingas „4 Bees“ įsigijo iš Estijos įmonės „Postimees Grupp“, su kuria bendrą įmonę UAB „15min“ ir pastarosios antrinę įmonę – UAB „BNS“ kartu valdė nuo 2021 m. rugsėjo.`

Toomas Tiivelis, „Postimees Grupp“ vadovas, pažymėjo, kad 40 proc. akcijų iki šiol valdžiusi „15min grupės“ vadovų komanda pateikė priimtiną likusių akcijų įsigijimo pasiūlymą. „15min grupei“ vadovaujanti komanda sėkmingai vysto grupės įmones ir jos noras išsipirkti visas akcijas demonstruoja pasitikėjimą Lietuvos žiniasklaidos verslo ateitimi“, – sakė T.Tiivelis.

UAB „15min“ vadovas Tomas Balžekas savo ruožtu pažymi, kad pastarasis sandoris yra dalis didesnės vizijos. „Pirmasis sugrįžimas 2021 metais į mūsų su bičiuliais 2005 metais įkurtą „15min“ mano vizijoje siejosi su didesnėmis ambicijomis. Augti sparčiau nei konkurentai, pirkti kitas įmones, jungti žiniasklaidos rinką ir formuoti stiprią lietuvišką žiniasklaidos grupę. Šiandienos įvykis yra dalis tos vizijos. Jaučiuosi kaip grįžęs namo po ilgos kelionės ir esu pasiruošęs dar labiau pasiraitoti rankoves darbui”, – sako T. Balžekas.

UAB „15min“ akcininkai Tomas Balžekas, Tomas Bindokas, Gabrielė Burbienė, Martynas Basokas

„Mes su partneriais tikime, kad žiniasklaida yra labai lokalus verslas. Tikime, kad jo skaidrumas ir tvarumas yra labai svarbūs mūsų visuomenei. Tikime, kad šio verslo valdymas reikalauja aukštų vertybių ir idealų. Galėti tai daryti – didelė atsakomybė“, – pažymi T. Balžekas.

„Kartu su komanda tikime, kad mums pavyks gerai išvystyti skaitmeninių produktų prenumeratą ir šis verslas bus ne tik prasmingas, bet ir stabilus ilgoje perspektyvoje, – priduria T. Balžekas.

Akcijų pardavimo vertė nėra atskleidžiama, sandoriui finansuoti pasitelktos akcininkų ir skolintos lėšos. Sandoryje įmonę „4 Bees“ konsultavo advokatų kontora „Cobalt“. Komentuoti, iš ko pasiskolino minimas lėšas, T. Balžekas atsisakė, teigdamas, kad jas skolinę asmenys nenorėjo to viešinti.

UAB „15min“ valdo naujienų portalą „15min“, kuris yra antras didžiausias portalas Lietuvoje pagal mėnesio auditoriją. Įmonei taip pat priklauso spausdintiniai žurnalai „Žmonės“, „Legendos“ ir „Ji“. UAB „BNS“ yra UAB „15min“ dukterinė įmonė, kuriai priklauso to paties pavadinimo naujienų agentūra BNS, kuri yra didžiausia Lietuvoje.

Žiniasklaidos verslus valdantis holdingas „4 Bees“ taip pat valdo kino teatrą „Pasaka“ ir namų kino platformą „ŽMONĖS Cinema“, prenumeratos platformą „Prenumerata.lt“, yra bendrasavininkiai sveikatos paslaugų platformos „Manodaktaras.lt“, knygų platinimo bendrovės „Medipresa“ ir internetinio knygyno „Patogupirkti.lt“, knygų mainų platformos „Bookswap LT“.

Holdinge „4 Bees“ T. Balžekui priklauso 56,67 proc., M. Basokui – 25,67 proc., G. Burbienei – 10 proc., o T. Bindokui – 7,67 proc. „4 Bees“ akcinio kapitalo.

Planuojama šių finansinių metų „15min grupės“ įmonių apyvarta – 11 mln. eurų, įmonės turi 156 darbuotojus.

Rekvizitai.lt duomenimis, 2023 m. UAB „15min“ pardavimo pajamos siekė 5 653 404 eurų, grynasis nuostolis – 78 662 eurų, konsoliduotos pajamos buvo 7 152 158 eurų, konsoliduotas nuostolis – 16 936 eurų.

UAB „15min“ istorija

2005 m. liepą įsteigiama UAB „15min“. Jos 4 įkūrėjai – Tomas Balžekas, Tomas Bindokas, Vytautė Šmaižytė ir Daumantas Mikučionis. Įmonės investuotojas Edvinas Dovydaitis finansuoja startuolio veiklą. 2005 m. rugsėjo 1 d. išleidžiamas pirmasis dienraščio „15min“ numeris.

2006 m. kovo mėn. UAB „15min“ įsigyja Norvegijos žiniasklaidos koncernas „Schibsted“.
Įmonei iki 2017 m. vadovauja T. Balžekas. Prasideda glaudus bendradarbiavimas su Skandinavijos, Vakarų Europos ir Baltijos šalių žiniasklaidos bendrovėmis, kurios priklauso „Schibsted“ koncernui.

2013 m. rugsėjį „Schibsted“ pasitraukia iš Baltijos šalių rinkos pardavusi UAB „15min“ Estijos bendrovei „Eesti Meedia“ (dabar „Postimees Grupp“).

2017 m. vasarį Tomas Balžekas palieka UAB „15min“ generalinio direktoriaus poziciją. Kartu pasitraukia pavaduotoja Gabrielė Burbienė.

2017 m. pavasarį Tomas Balžekas, Martynas Basokas, Gabrielė Burbienė ir Tomas Bindokas įkuria UAB „Media bitės“, o tų pačių metų rugsėjį įsigyja UAB „Žurnalų leidybos grupė“ verslą ir pradeda valdyti žurnalus „Žmonės“, „Laima“, „Legendos“, „Ji“ ir portalą zmones.lt

2021 m. balandį pranešama apie UAB „15min“, UAB BNS ir UAB „Media bitės“ susijungimą. Konkurencijos tarybai davus leidimą sandoriui, Lietuvoje pradeda veikti „15min Group“. Pastarojoje 60 proc. priklauso AS „Postimees Grupp“ ir 40 proc. UAB „4 Bees“, priklausanti T. Balžekui, M. Basokui, G. Burbienei ir T. Bindokui. Po sujungimo UAB „Media bitės“ priklausę verslai tampa UAB „15min“ dalimi.

2023 m. gruodį po 60 proc. UAB „15min“ bei 100 proc. dukterinės įmonės UAB „BNS“ akcijų iš AS „Postimees Grupp“ perima „4 Bees“ ir tampa 100 proc. akcijų paketo valdytoja.