„Pagalbos ranką ištiesime per viešuosius pirkimus, pirkdami reklaminį plotą kultūrinei informacijai“, – susitikime pasiūlytus situacijos sprendinius žurnalistams įvardijo kultūros viceministras Vygintas Gasparavičius.

„Kalbame ne apie pilną išsilaikymą, bet apie būtinųjų ir neišvengiamų išlaidų padengimą. Tai, panašu, kad šita pagalbos priemonė bus veiksminga“, – pažymėjo V. Gasparavičius.

Pasak viceministro, laikiną finansinę pagalbą ministerija ketina teikti iš viso 7–8 panašioje situacijoje atsidūrusiems periodiniams kultūros leidiniams, siekiant padėti jiems sulaukti konkurso dėl kasmetinio finansavimo rezultatų.

„Ne vienam leidiniui pagalbos ranka tiesiama šitame pereinamajame laikotarpyje. Į ją galės pretenduoti visi periodiniai spausdinti kultūros leidiniai, kurie leidžiami dažniau nei kartą į ketvirtį, suprantant, kad jie išlaidas patiria šiandien“, – teigė V. Gasparavičius.

Jis taip pat pažymėjo, jog ministerija sieks nustatyti kuo trumpesnį paraiškų dėl laikino finansavimo teikimo laiką, siekiant procesus atlikti kuo greičiau.

„Kalbėsimės su potencialiais paraiškovais, nes nesinorėtų, kad kažkam būtų visiškai nepatogu trumpas paraiškų priėmimo terminas. Bet po diskusijos bandysime paraiškų priėmimo laiką kiek galima sutrumpinti“, – sakė V. Gasparavičius.

„Apie paramos sumą negaliu kol kas pasakyti, priklauso, koks bus pirkimas. Bet tam prireiks keleto tūkstančių. Iki dešimties tikrai“, – pridūrė viceministras.

Žurnalo redakcija ministerijos siūlymus svarstys

Pasak „Kultūros barų“ redakciją susitikime atstovavusio prof. Almanto Samalavičiaus, ministerijos siūlymas teikiant laikiną pagalbą būtinosios žurnalo leidybos išlaidoms padengti, jiems yra priimtinas.

„Iš mano perspektyvos pasirodė, kad ministerija bent jau šiame etape pakankamai rimtai suvokia susidariusią situaciją ir pasiūlė tam tikrų jos sprendimo būdų. Tai tikrai juos svarstysime, manau, kad jie yra priimtini“, – žurnalistams teigė A. Samalavičius.

Visgi kol kas leidinys neturi jokių lėšų, iš kurių galėtų leisti naujus numerius. Todėl siekiant pratęsti žurnalo veiklą, redakcija priversta laukti laikinos ministerijos paramos.

„Šiai dienai lėšų neturime. Turime tik pasiūlymus, kaip galėtume pretenduoti į laikinas lėšas. (...) Tai tikrai ne pirmas toks kartas, (...) bet šita situacija buvo galbūt pati dramatiškiausia, kadangi finansavimas pasibaigė, o iki naujų paraiškų teikimo ir svarstymo susidaro kelių mėnesių tarpas. Tai mūsų situacija buvo gyvybiškai pažeidžiama“, – sakė A. Samalavičius.

Pirmosios lėšos – greičiausiai balandį

Savo ruožtu prieš kiek daugiau nei mėnesį veiklą pradėjęs už valstybės lėšų visuomenės informavimo priemonėms skirstymą atsakingas Medijų rėmimo fondas (MRF) ketina spartinti procesus, siekiant, jog konkursai dėl finansavimo prasidėtų kuo greičiau, sako MRF vadovas Ruslanas Iržikevičius.

„Darbas vyksta labai intensyvus, tarybos darbo grupė renkasi beveik kiekvieną dieną ir, tikiuosi, kad pirmadienį turėsime jau patvirtintas taisykles ir gaires bent jau dviem programoms. Tada apie mėnesį tos taisyklės bus peržiūrimos kitų institucijų ir vasario pabaigoje pradėsime du konkursus – leidinių veiklai ir programai“, – teigė R. Iržikevičius.

„Darysime tai, ką galime ir spartinsime procesus. Jau balandžio mėnesį laimėję konkursą veiklai, pradės gauti finansavimą“, – pridūrė jis.

MRF vadovas pabrėžia, jog konkursus dėl finansavimo 2025 m. fondas galės skelbti daug anksčiau, todėl tokia situacija, kai leidiniai lieka be finansavimo, nebepasikartos.

„Tokios situacijos nebus“, – sakė R. Iržikevičius.

Kaip anksčiau Eltai teigė R. Iržikevičius, finansavimo skyrimo procesai šiemet užtruko dėl to, jog MRF taryba savo veiklą pradėjo tik prieš kiek daugiau nei mėnesį.

ELTA primena, jog šios savaitės pradžioje vyriausioji žurnalo „Kultūros barai“ redaktorė Laima Kanopkienė išplatino laišką, kuriame teigia, jog dėl vis dar neaiškaus finansavimo pratęsimo 2024-aisiais, redakcija yra priversta nutraukti žurnalo veiklą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją