Praeitą savaitę Latvijos ministrės pirmininkės Evikos Silinos ministrų kabinetas savo pirmame posėdyje už uždarų durų Nacionalinio saugumo koncepcijai pritarė. Vėliau dokumentas buvo paviešintas.

Paaiškėjo, kad septintame koncepcijos skyriuje „Grėsmių Latvijos informacinei erdvei neutralizavimas“, yra toks punktas: „Atsižvelgiant į tai, kad Latvijoje vyksta valstybinės kalbos vaidmens stiprinimas visose gyvenimo sferose, nuo 2026 metų sausio 1 dienos visuomeninės žiniasklaidos kuriamas turinys turi būti tik latvių kalba ir kalbomis, priklausančiomis Europos kultūrinei erdvei. Tokiu būdu bus stiprinama Latvijos gyventojų priklausomybė vieningai informacijai erdvei, kurios pagrindą sudaro latvių kalba ir kitos Europos Sąjungos, Europos ekonominės zonos ir šalių kandidačių tapti Europos Sąjungos narėmis kalbos. Valdžia, nutraukusi turinio rusų kalba finansavimą, kurs vieningą informacinę erdvę, o turinys rusų kalba komercinėse žiniasklaidos priemonėje nebus ribojamas“.

Ši koncepcija – politikos planavimo dokumentas. ELTA naujienų agentūros turima informacija byloja, kad minėtoji informacija apie visuomeninės žiniasklaidos turinį latvių kalba buvo įtraukta į kultūros ministerijos siūlymą.

Ankstesnė koncepcija parengta ir parlamento patvirtinta 2019 metais. Ji grįsta grėsmių valstybės saugumui analize, atlikta šalies saugumo žinybų, ir su jomis susijusiomis grėsmėmis ir rizikomis nacionaliniam saugumui.

Per metus nuo koncepcijos patvirtinimo turi būti parengtas nacionalinio saugumo planas, į kurį privalo būti įtrauktos konkrečios priemonės, kaip užkirsti kelią ir neutralizuoti grėsmes nacionaliniam saugumui.

Anksčiau Latvijos radijas ir Latvijos televizija (LTV) pasisakė prieš draudimo visuomeninei žiniasklaidai kurti turinį rusų kalba įtraukimą į vyriausybės patvirtintą projektą.

Anot visuomeninės žiniasklaidos atstovų, dabartinėmis geopolitinės sąlygomis toks sprendimas yra trumparegiškas ir iš esmės prieštarauja keliamam tikslui – stiprinti informacinės erdvės saugumą.

Visuomeninių elektroninių žiniasklaidos priemonių taryba (SELP) taip pat ragina Latvijos parlamentą atsisakyti planų per trejus metus uždrausti turinį rusų kalbą visuomeninėse žiniasklaidos priemonėse.