Šiemet sukako jau lygiai 50 metų nuo to istorinio momento, kai sovietinėje Lietuvoje pasirodė pirmasis slaptas, pogrindyje išleisto leidinio „Lietuvos katalikų bažnyčios kronika“ numeris. Tai buvo nepaprastai drąsus kunigų ir vienuolių, pasiryžusių sovietmečiu ginti tikinčiųjų ir visų pavergtos Lietuvos piliečių teises ir laisves, žingsnis.

Pogrindyje gimęs leidinys subūrė tuos, kurie rizikuodami savo laisve ir net gyvybe stojo ginti tiesos žodžio ir skleisti pasauliui žinią apie tai, kad Sovietų sąjungos tariama tikėjimo laisvė tėra įžūlus melas ir propaganda, nes tikrasis sovietinio režimo tikslas buvo visus piliečius paversti bedvasiais „homo sovieticus“, tikinčiais tik į „komunistų partiją ir šviesų socialistinį rytojų“.

Net 11 metų „Lietuvos katalikų bažnyčios kroniką“, kol už šią veiklą buvo suimtas ir nutestas kalėti, redagavo dabartinis kardinolas Sigitas Tamkevičius, nors, kai leidinys pasirodė, jo steigėjai apie tokį pogrindinio laikraščio ilgaamžiškumą net nedrįso pasvajoti.

„Baigiau kunigų seminariją 1962 metais, pradėjau tarnystę, ir iškart susidūriau su tam tikrais sunkumais. Jau buvo pasibaigęs Stalino laikotarpis, ir griežčiausias persekiojimas buvo liovęsis, o Stalino laikais už nieką buvo nuteista per 300 kunigų. Kai aš pradėjau tarnystę, mes neturėjom teisės net mokyt vaikus tikėjimo tiesų. Mus, kunigus, verbavo KGB kolaborantais, mane patį net 4 kartus, o į Kunigų seminariją per metus leisdavo priimti 5 kunigus, nes KGB tikslas buvo sumažinti kunigų įtaką. Nuslopinus partizaninį pasipriešinimą, sovetinei valdžiai priešu numeris vienas tapo bažnyčia, nes visus reikėjo paversti Homo sovieticus. Mums, kunigams, buvo du pasirinkimai, gyventi kaip pelei po šluota ir daryti tik tai, ką leidžia valdžia, arba elgtis pagal sąžinę, stojant prieš pavojų būti represuotiems. Mes, aktyvesni kunigai, susirinkę kalbėdavom, kaip galim pasipriešinti, taip gimė idėja leisti pogrindinį leidinį ir jame atskleisti pasauliui sovietinius nusikaltimus prieš tikėjimo laisvę. O jei pasisektų tą leidinį perduot į Vakarus, tai ir ten visi sužinotų apie tikrą padėtį,“ – laidoje „Nusipelnę Lietuvai. Žmonės ir įvykiai, kurie formavo valstybę” pasakos kardinolas Sigitas Tamkevičius.

Kaip ir kodėl „Lietuvos katalikų bažnyčios kronika“ į Vakarus keliaudavo per Maskvą? Kokių slapčiausių konspiracijos priemonių net septyniolika metų ėmėsi jos leidėjai ir platintojai? Kodėl šis leidinys tapo tikru akibrokštu KGB? Ir kaip „Lietuvos katalikų bažnyčios kronika“ tapo komunistinio sovietų režimo okupuotos Lietuvos laisvės balsu? „Nusipelnę Lietuvai. Žmonės ir įvykiai, kurie formavo valstybę” jau šį sekmadienį , 9 val. per Delfi TV.