IŽA bendruomenė įsitikinusi, kad tai – precedentas, kuris užkirs kelią piktnaudžiauti teise būti pamirštam žiniasklaidos laisvės sąskaita ir taip pirmą kartą Lietuvos teisinės sistemos istorijoje įtvirtinta žiniasklaidos skaitmeninių archyvų vientisumo apsauga.

Šįryt IŽA narys paskelbė viešai apie aukščiausiu lygiu laimėtą bylą: buvęs pareigūnas naujienų portalo www.15min.lt redakcijos reikalavo nuasmeninti jo duomenis bei pašalinti nuotraukas iš visų straipsnių, kuriuose aprašomas piktnaudžiavimas tarnyba (orgijos su prostitute policijos komisariato patalpose), o Lietuvos Aukščiausiasis Teismas atmetė tarnyba piktnaudžiavusio buvusio policininko reikalavimą naujienų portalui ištrinti duomenis apie jį.

Teismas į Lietuvos teisinę sistemą įtvirtino svarbų principą, kad ne žiniasklaidos straipsniai menkina žmogaus teisę ir orumą – savo garbę ir orumą sumenkina pats žmogus, darydamas nusikaltimą, o nusikalsdamas jis kartu praranda teisę į privatumą.

IŽA pirmininkės Linos Bušinskaitės teigimu, tai yra labai svarbus ne tik IŽA nario – naujienų portalo www.15min.lt – laimėjimas, bet ir istorinė šalies žiniasklaidos bendruomenės pergalė, pasiekta jai palankiais sprendimais trijose teismų instancijose. Suformuota nauja teismų praktika, aukščiausiu lygiu apginta visuomenės teisė žinoti ir pirmą kartą istorijoje įtvirtinta žiniasklaidos skaitmeninių archyvų vientisumo apsauga.

„Redakcijos dažnai sulaukia prašymų iš nusikaltimus padariusių žmonių pašalinti duomenis apie juos išvis ne tik iš naujausio, bet ir archyvinio turinio, taip pat prašoma ir nuasmeninti žurnalistų paruoštą informaciją. Tad neabejotinai šis laimėjimas leis jaustis užtikrintai visos šalies žiniasklaidos bendruomenę ir to nedaryti, jei nėra iši. Juk tai visuomenės teisė žinoti, kuriai jau yra suformuota teismų praktika“, – sako L. Bušinskaitė.

Lina Bušinskaitė

Naujienų portalo www.15min.lt vyriausiasis redaktorius Vaidotas Beniušis sako, kad ši teismo nutartis turės didelę įtaką visai Lietuvos žiniasklaidai.

„Naujienų portalai pastaraisiais metais gauna vis daugiau buvusių nusikaltėlių reikalavimų trinti archyvinius straipsnius, argumentuojant teise būti pamirštam. Šis teismo sprendimas suformavo kriterijus, kurie užkirs kelią nepagrįstam piktnaudžiavimui šia teise ir apgins visuomenės teisę būti informuotai“, – teigia V. Beniušis.

Jo teigimu, jei redakcija ar teismas būtų patenkinęs ieškovo reikalavimus, būtų įtvirtintas pavojingas precedentas, iš esmės siaurinantis žodžio laisvės ribas ir ribojantis žurnalistų darbą, skatinantis masinį žiniasklaidos straipsnių trynimą.

Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama. Prieš tai naujienų portalui www.15min.lt palankius sprendimus priėmė Vilniaus miesto apylinkės teismas ir Vilniaus apygardos teismas.