DIGIRES (DIGItal RESilience) – tai bendra akademinės bendruomenės, žiniasklaidos organizacijų ir nepriklausomų žurnalistų iniciatyva, skirta aptikti, analizuoti ir užkardyti dezinformacijos veiklą Lietuvoje ir už jos ribų.

„Medijų raštingumas, dezinformacijos stabdymas šiais laikais – kritiškai svarbios temos. Dirbdami žiniasklaidos lauke matėme daug pavienių pastangų ieškoti efektyvių sprendimo būdų, tačiau buvo akivaizdu, kad pavienes pastangas reikia apjungti, kad galėtume veikti didesne jėga ir labiau sutelktai į bendrą tikslą“, – pasakojo Delfi inovacijų ir partnerysčių komandos vadovė Ieva Ivanauskaitė.

Pasak I. Ivanauskaitės, 2021 m. Delfi iniciatyva įvyko susitikimas su visuomenės skaitmeninio atsparumo srityje jau ne pirmus metus aktyviai veikiančios VDU Viešosios komunikacijos katedros bei UNESCO medijų ir informacinio raštingumo įtraukiai žinių visuomenei katedros mokslininkais. Nutarta veikti drauge, sumanyta DIGIRES iniciatyva, prie kurios palaipsniui prisijungė daugiau NVO sektoriaus atstovų – „Media4Change“, Pilietinio Atsparumo Iniciatyva CRI, Lietuvos apskričių bibliotekų asociacija, nepriklausomi, taip pat regionuose dirbantys žurnalistai ir redakcijos.

Iki 2022 metų pabaigos iniciatyva iš dalies buvo finansuojama Europos Komisijos lėšomis. „Manome, kad atėjo laikas žengti dar vieną žingsnį ir pereiti prie struktūrizuotos nuolatinės veiklos, tokį poreikį matome ir iš organizacijos veiklą palaikančių partnerių“, – sako Delfi atstovė asociacijoje DIGIRES I. Ivanauskaitė.

Spalio pradžioje Vilniuje surengtame DIGIRES Sąjūdžio renginyje apie tokios veiklos svarbą kalbėjo ir kiti iniciatyvos dalyviai. „Suorganizavome renginį, kuris buvo kaip pirmas žingsnis identifikuojant, kas galėtų prisijungti prie šių veiklų, vėliau, tikimės, galėsime stabilizuoti veiklą, prijungti dar daugiau narių, kad veiktume kartu, galėtume keistis informacija, žiniomis ir daryti tai sistemiškai“, – kalbėjo ji.

„Dezinformacija – sudėtingas reiškinys, neturintis vieno sprendimo būdo, o skaitmeninis atsparumas neapsiriboja vien medijų ir informacinio raštingumo ugdymu. Veikimo šiame sektoriuje ypatingai daug. Esame iš skirtingų sričių, bet veikiame dėl vieno tikslo. Vis dėlto, vieni negalime aprėpti visko – turime išsigryninti ekspertines žinias, stipriąsias puses ir veikti jų aprėptyje. Judėti nuo geros praktikos prie geresnės ir, svarbiausia, kurti naują dialogą: bendrauti, atsiverti ir tokiu būdu kurti ryšį. Kito kelio nėra“, – sveikindama DIGIRES Sąjūdžio renginio dalyvius sakė DIGIRES asociacijos vadovė ir vyriausioji tyrėja, VDU Viešosios komunikacijos katedros bei UNESCO medijų ir informacinio raštingumo įtraukiai žinių visuomenei katedros bendravadovė profesorė Auksė Balčytienė.

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato generalinė sekretorė Miglė Mašanauskienė pritarė, kad mažai valstybei, norinčiai realaus pokyčio, būtinas partnerysčių kūrimas. M. Mašanauskienė pasveikino DIGIRES iniciatyvą organizuoti DIGIRES Sąjūdžio renginį, kuris vyko UNESCO komisijos sekretoriato patalpose, į kurį rinkosi įvairias veiklas šioje srityje vystantys dalyviai – mokslininkai, žurnalistai, Lietuvos bibliotekų tinklo atstovai, NVO darbuotojai, o taip pat sprendimų priėmėjai – politikai. Šį kartą valstybės politikai renginyje atstovavo LR Kultūros ministerija, buvo Švietimo, mokslo ir sporto, Krašto apsaugos ministerijų atstovų.

Renginyje vykusių bendrų diskusijų metu pastebėta, kad Lietuvoje trūksta žurnalistikos ir visuomenės elgsenos tyrimų. Taip pat nuspręsta, kad tokie sektoriaus susitikimai galėtų vykti reguliariai, konstatuota, kad dezinformacijos lauke veikiančioms organizacijoms reikalingas toks pasidalinimas informacija, platesnis žvilgsnis į veiklos sritis bei patirtis.