Darbuotojų bus paprašyta nereikšti asmeninės nuomonės viešosios tvarkos bei politikos klausimais ir nediskutuoti prieštaringomis temomis, informuoja BBC.

Pranešimo apie naujus įpareigojimus sulaukta po naujojo BBC generalinio direktoriaus Timo Davie praeitą mėnesį duoto pažado įvesti naujas socialinių tinklų naudojimo taisykles.

Dar BBC vadovai ketina reikalauti, kad darbuotojai atskleistų, kiek užsidirba už korporacijos ribų, įrašydami gautą atlygį į visuotinai prieinamą duomenų bazę.

Naujos socialinių tinklų naudojimo taisyklės

Objektyvumo išsaugojimo klausimas buvo svarstytas, atsižvelgiant į tokias aplinkybes kaip viešas asmeninės nuomonės reiškimas ir dalyvavimas įvairiose akcijose, eitynėse bei protestuose.

Naujos elgesio socialiniuose tinkluose gairės personalui galios interneto platformas naudojant ir profesiniais, ir asmeniniais tikslais.

Darbuotojai bus įpareigoti nekenkti BBC reputacijai ir nekritikuoti kolegų viešojoje erdvėje.

„Jei pareigos reikalauja išlaikyti nešališkumą, nereikškite asmeninės nuomonės viešosios tvarkos, politikos arba kontraversiškais klausimais“, – priduriama prie nurodymų.

Dar laukia nurodymai vengti šališkumo demonstravimo tampant kieno nors sekėju, palankiai vertinant kokį nors turinį, jį peradresuojant ar kitaip juo dalijantis.

BBC vadovybė paminėjo, kad naujienų laidas ir aktualių įvykių apžvalgas rengiantiems, taip pat dokumentine žurnalistika užsiimantiems darbuotojams, komandų vadovams ir nedideliam skaičiui visuotinai atpažįstamų diktorių galios griežtesni reikalavimai.

Minėtina, kad keletas diktorių pastaraisiais metais yra sulaukę kritikos už tai, kad savo pažiūromis dalijosi socialiniame tinkle „Twitter“.

Tarp jų – „Match of the Day“ vedėjas Gary Linekeris, dažnai platformoje „Twitter“ komentuojantis su futbolu nesusijusius dalykus.

Tenka prisiminti, pavyzdžiui, 2018 metais su kriketo korespondentu Jonathanu Agnew kilusį konfliktą, kai šis paprašė G. Linekerio paisyti BBC redakcijos taisyklių ir savo politines pažiūras pasilaikyti sau.

Visiškai neseniai Bobby Frictionas, BBC Azijos tinklo vedėjas, BBC vadovybei paraginus ištrynė savo „Twitter“ žinutę, kurioje pažėrė kritikos vyriausybei.

Redakcijos taisyklėse nurodyta, kad personalas turėtų vengti tokių pastabų kaip „Tai mano, o ne BBC nuomonė“ savo paskyrų profiliuose ir prisistatymuose, nes jos nėra traktuojamos kaip pasiteisinimas dėl asmeninės nuomonės reiškimo.

BBC darbuotojams patariama nenaudoti jaustukų, galinčių atskleisti asmeninį požiūrį arba užslaptintą šiaip jau nešališkos žinutės prasmę, be to, visada galvoti, kad skelbiamas turinys taps viešas, nesvarbu, kokios griežtos saugumo nuostatos jį saugotų.

Taisyklėse taip pat nurodoma susilaikyti nuo aiškaus skonio ir polinkių demonstravimo. „Atminkite, kad jūsų asmeninis įvaizdis socialiniuose tinkluose yra antraeilis dalykas įsipareigojimų BBC atžvilgiu“, – rašoma taisyklėse.

Darbų ir atlygio deklaravimas

Keletas gerai žinomų BBC darbuotojų, kartais nuveikiančių ką nors už BBC ribų, neigiamai vertina naująjį papildomos veiklos registrą.

Kaip sakė Timas Davie, laidų vedėjai ir žurnalistai rizikuoja prarasti objektyvumą, bet užsidirba nemažai pinigų.

Gauti leidimą užsiimti kokia nors komercine veikla buvo privaloma ir iki šiol, tačiau jokios centrinės duomenų bazės pildyti nereikėdavo, lygiai kaip nereikėdavo atskleisti papildomai užsidirbtų sumų.
BBC informavo, kad ateity kas ketvirtį bus skelbiama, kokia papildoma veikla užsiima darbuotojai ir kiek iš tos veiklos užsidirba. Tokia praktika, esą, turėtų prasidėti nuo 2021-ųjų balandžio (vadinasi, tada bus pateikta 2021-ųjų sausio–kovo mėnesių ataskaita).

Korporacija ketina atskleisti, ar buvo sumokėta už kiekvieną darbą ir, jeigu taip, ar uždirbta suma buvo aukštesnė, ar žemesnė už 5 tūkst. svarų sterlingų.

Tokį sprendimą paskatino spaudoje pasirodę pranešimai apie kai kurių žurnalistų, pavyzdžiui, Fionos Bruce, Nagos Munchetty, Simono Jacko, Kamalio Ahmedo ir kt., dalyvavimą pristatymuose, skaitomas kalbas, vedamus renginius ir kt.

Numatoma įdiegti ir naują standartizuotą papildomo darbo patvirtinimo procesą, kuris užtikrintų nuoseklumą.

Pateikdama metinę ataskaitą, BBC paviešino daugiausiai uždirbančių kanalo žvaigždžių algas.

Praeitą mėnesį T. Davie patikino Parlamento narius, kad personalui pažeidus objektyvumo taisykles, bus taikomos disciplinuojančios priemonės.

Jis paminėjo, kad kartais gali būti paprašyta panaikinti savo „Twitter“ paskyrą norint išsaugoti darbą BBC.

„Esu pasirengęs imtis disciplinuojančių veiksmų, prireikus net nutraukti sutartį“, – pareiškė T. Davie Bendruomenių Rūmų Skaitmeninių priemonių, kultūros, žiniasklaidos ir sporto specialiajam komitetui.

„Socialinių tinklų naudojimo taisyklėse labai aiškiai nurodyta, kokių ribų nevalia peržengti, – akcentavo T. Davie. – Manau, kad tam, kuris atpažįstamas kaip BBC veidas, veltis į partijų politiką nedera.“

Nepriklausoma analizė

Rugsėjo pradžioje iš Tony Hallo BBC vadovo postą perėmęs T. Davie iš karto pasakė darbuotojų komandai, kad ketina sugriežtinti objektyvumo kultūrą.

„Jei norite rašyti nuomonių skilčiai arba organizuoti kampanijas socialiniuose tinkluose, galite rinktis tokį kelią, bet dirbti BBC tada negalėsite“, – pasakė naujasis generalinis direktorius.

Kiek anksčiau šiais metais BBC buvo atlikta nepriklausoma analizė. Ja buvo siekta išsiaiškinti, ar korporacijos darbuotojai išsaugo objektyvumą socialiniuose tinkluose.

Analizei vadovavo profesorius Richardas Sambrookas, buvęs BBC pasaulinių naujienų skyriaus vadovas, dabar vadovaujantis žurnalistikos skyriui Kardifo universitete.