Pasaulio el. komercijos gigantai ėmė pavyzdį iš Kinijos

Tad kas tas „video shopping“? Trumpai – tai įvairių formų video turinio naudojimas, siekiant internetu parduoti daugiau ir sukurti kuo geresnę patirtį savo potencialiems klientams. „Video shopping“ pasaulyje populiarėti pradėjo 2020 metais. Priežastis aiški: pandemija, žmonės negalėjo lankytis parduotuvėse ir norėjo kuo panašesnės patirties apsiperkant internetu į tą, kurią patiria lankydamiesi fizinėse parduotuvėse.

Apsipirkimo internetu naudojant video turinį mada sprogo Kinijoje – čia 37 % online pirkėjų pernai įsigijo prekes būtent vadinamuoju „video shopping“ būdu. „Bloomberg“ prognozuoja, kad 2022 m. Kinijoje net 20 % visų online pirkimų bus atliekama būtent tose internetinėse parduotuvėse, kur produktai ar paslaugos parduodami naudojant video.

Stebėdami tendencijas milžiniškoje el. komercijos rinkoje Kinijoje, jas rimtai vertinti ėmė ir pasaulio el. gigantai. Šiemet tokie prekių ženklai kaip „Levi’s“ ir „Herman Miller“ video turinį iškėlė į pirmas pozicijas savo el. strategijose, sukurdami sąlygas pirkėjams internetinių video skambučių būdu bendrauti su el. parduotuvės atstovais.

Visgi kyla klausimas: ar tikrai žmonės perka daugiau, jei renkasi prekes iš video turinio?

49 % pirkėjų sako, kad tai, jog jie negali paliesti produkto, yra viena blogiausių apsipirkimo internetu dalių.

Beveik kas antras pirkėjas sako, kad tai, jog jie negali paliesti produkto, yra viena blogiausių apsipirkimo internetu dalių. Tai reiškia, kad el. pardavėjai turi sukurti kuo artimesnį pirkėjo ir prekės santykį, o video tam tarnauja geriausiai: galite parodyti produktą pirkėjui jo akimis, komentuoti medžiagiškumą, svorį, dydį, rodyti daiktą iš visų pusių. Jei tai – paslauga, naudojant video turinį lengva atskleisti jos kuriamą patirtį, privalumus.

Video padidina konversijas 80%

Internetiniame versle visas investicijas vertiname pagal konversijos rodiklį: kiek kiekvienas įdėtas euras atneš perkančių klientų. Video ne išimtis, o pasaulinė praktika rodo, kad video turinio naudojimas el. parduotuvėje padidina konversijas 80%.

Be to, pasauliniai tyrimai atspindi ir video reikšmę el. pardavimams: el. verslų savininkai bei rinkodaristai sako, kad pelnas naudojant video turinį auga 49 % greičiau nei jo nenaudojant, o video sukuria didesnę investicijų grąžą nei statiniai vaizdai.

90% pirkėjų video padeda priimti sprendimą pirkti

Jei prisimintume priešpandeminį laikotarpį, pirkimas internetu augo, bet ne tokiu greičiu, kokį išvydome per karantiną. Didžiausias barjeras pirkti internetu buvo ir vis dar yra neužtikrintumas, kad gausite tą prekę, kokios tikitės, kad prekė atrodys būtent taip, kaip yra atvaizduota, aprašyta el. parduotuvėje. Video šį barjerą įveikti padeda gana lengvai: „Forbes“ duomenimis, 90 % pirkėjų sako, kad video padeda jiems priimti sprendimą pirkti.

To priežastį paaiškinti nėra sunku – video sukuria artimesnį potencialaus pirkėjo santykį su produktu, pirkėjas jaučiasi tarsi pats apžiūrėjęs prekę, įgija daugiau drąsos priimti sprendimą pirkti, nes mano matęs produktą iš labai arti. Be to, video formos gali būti įvairios – jei potencialus pirkėjas pamato apžvalginį žinomo žmogaus, kuriuo pasitiki ir tiki, video, faktas, kad pirkti jis ryšis labiau nei tik perskaitęs produkto aprašymą ir peržiūrėjęs kelias nuotraukas el. parduotuvėje.

Prekių ieškome ir jas randame ne tik „Google“

Dar vienas svarbus aspektas – kaip žmonės pasaulyje ieško produktų. Čia video turinys irgi žaidžia svarbų vaidmenį. Jis ne tik padeda priimti sprendimą pirkti tiems, kurie žino, ko nori, bet ir paskatina pirkti tuos, kurie nė nesirengė nieko įsigyti: „Google“ duomenimis, net 40 % pirkėjų nusipirko produktą, nes jį rado „YouTube“.

Faktą, kad žmonės ieško produktų jau nebe tik „Google“, bet ir „YouTube“, įrodo ir skaičiai: video, rasti pagal paiešką „Kurį produktą pirkti“, žiūrėjimo laikas „YouTube“ per metus išaugo 110 %.

Tad kliaujantis duomenimis, kelias ir kryptis yra aiški: būti reikia ten, kur yra potencialūs pirkėjai – „YouTube“ – ir produktus pristatyti video formatais.