Tačiau autorių teisių situacija suponuoja atvirkštinį tautos paveikslą: pasirodo, nesame tokie jau antirusiški. Sustiprinus autorių teisių apsaugą į Lietuvos rinką orientuotuose nelegaliuose tinklalapiuose, išaiškėjo naujos tendencijos – lietuviški filmai ir serialai pradėti talpinti globaliuose ir rusiškuose piratiniuose tinklalapiuose. Talpinama tiek į tiesioginių peržiūrų, tiek į P2P, pavyzdžiui, Torrent platformas.

Piratai prisitaiko prie naujų apsaugos metodų, o piratavimas vėl keičia savo formą: netgi su lietuvišku piratiniu turiniu einama globaliau. Šalinant piratinį turinį ir Lietuvos radijo ir televizijos komisijai (LRTK) sustiprinus priežiūrą, išimant domenus iš Google paieškos sistemos bei blokuojant svetaines, piratai be skrupulų lietuvišką turinį talpina rusiškuose ar kitose šalyse sukurtuose tinklapiuose. Lietuvos vartotojai, nieko nepaisydami, filmus juose noriai žiūri ir siunčiasi.

Tad ką reiktų daryti visai kino industrijai ir kūrybinių projektų gynėjams?

Turime ir toliau gintis. Tuo labiau, kad Seimas priėmė reikšmingas pataisas – nuo šių metų liepos 1 d. LRTK perima policijos funkcijas dėl autorių teisių apsaugos internete ir baus interneto vartotojus už pažeidimus.

Įvertinę naujas tendencijas matome, kad viena efektyviausių gynimo priemonių – ir toliau šalinti piratinį turinį iš piratinių svetainių, socialinių tinklų ir Google paieškos sistemų. Visgi pozityvu, kad sukurta piratavimo mastų tyrimo metodika, tad po tam tikro laikotarpio bus galima patikrinti taikomų apsaugos priemonių efektyvumą.

Įdomiausia, kad į piratinę bedugnę riedame ne vieni. Rusijai paskelbus, kad į piratavimą, kaip į pažeidimus, nebus žiūrima įstatymiškai, didelė dalis piratų persikėlė į Rusiją ir su piratavimu kovoti tapo daug sudėtingiau. Daugeliu atvejų „iškrapštyti“ filmus iš Rusijoje esančių piratinių tinklalapių tampa vis sudėtingiau, jau nekalbant apie pačių tinklalapių gausėjimą.

Vis dėlto nemažėjant piratavimui, valstybė imasi griežtesnių priemonių ir interneto vartotojams siunčia žinutę: piratausite – būsite baudžiami. Todėl Intelektinės nuosavybės apsaugos centras rekomenduoja žiūrėti filmus, serialus ir kitą turinį legaliai, taip išvengiant galimų nemalonumų.