Kaip skaičiuoja rinkos tyrimų bendrovė „Techcet“, Ukraina gamina ir tiekia daugiau nei 90 proc. JAV puslaidininkiams reikalingų neoninių dujų. Dėl šios priežasties, žaliavos trūkumą gali pajusti didžiosios JAV technologinės bendrovės, pavyzdžiui, „Intel“, kuris, anot „JPMorgan“, gauna apie 50 proc. savo neono iš Rytų Europos.

„Tai turės įtakos ir toliau apribos lustų šaltinį, patenkantį į automobilių pramonę“, – CNBC sakė „Techcet“ prezidentė Lita Shon-Roy.

Buvo manoma, kad pandemijai mažėjant, lustų trūkumo problema taip pat pamažu išnyks, tačiau Rusijos invazija į Ukrainą vėl galėtų sukurti įtampą tiekimo grandinėje.

Tai viena iš priežasčių, dėl kurių galėtume tikėtis kainų kilimo sako L. Shon-Roy. Spėjama, kad kainų padidėjimą galėtume pajusti jau po šešių mėnesių.

Industrijoje svarbus ir Rusijos indėlis – šalis išgauna apie 25 proc. viso paladžio, naudojamo jutikliuose ir atmintyje, rašo „Independent“.

Tai būtų jau ne pirmas kartas, kai dėl Rusijos agresijos sutriko Ukrainos neoninių dujų tiekimo grandinė. Kaip rašo WIRED, po 2014 m. Krymo agresijos neoninių dujų kainos išaugo 600 proc. Praėjusią savaitę JAV ir Japonijos vyriausybės stengėsi užtikrinti, kad tokia situacija nepasikartotų ir spaudė lustų pramonės atstovus rasti alternatyvių dujų šaltinių.

Mikroschema.

Tačiau neoną gauti kitur nebus lengva. Šiuo laikotarpiu bet koks sutrikimas Ukrainoje paliečia lustų gamintojus, kai industrija, anot WIRED, patiria didelį spaudimą ir bando atsigauti po pandeminės krizės.

JAV prekybos departamentas jau anksčiau buvo įspėjęs verslus, kad dėl šio trūkumo gali būti uždaromos gamyklos, kadangi paklausa, palyginti su 2019 m., padidėjo 17 proc. Teigiama, kad vienintelis ilgalaikis sprendimas galėtų būti perorientuoti gamybos linijas į šalies vidų, tačiau tai galėtų užtrukti ne vienerius metus.

2014 m. duomenimis, Ukraina buvo atsakinga už 70 proc. viso pasaulio neoninių dujų produkcijos, šiuo metu šis skaičius nukritęs iki 50 proc.

Labiausiai nerimaujama dėl produkcijos išvežimo iš šalies, kadangi, susiduriama su dideliais srautais žmonių, bėgančių nuo karo.

„Šiuo metu sienos yra labai perkrautos, nes žmonės, civiliai, bando evakuotis. Jei mūsų šalių, kuriose yra mūsų klientai, valdžios institucijos galėtų galėtų pakeisti komercinių siuntų situaciją pasienyje, tai būtų didelė pagalba, kad konfliktas neturėtų įtakos pasaulinei rinkai“, – situaciją apibūdina neoninių dujų gamintojos „Cryoin“ verslo plėtros direktorė Larissa Bondarenko.

Neoninės dujos – kritinis lustų gaminimo komponentas. Jos naudojamos puslaidininkius graviruojant lazeriais. Ukrainoje įsikūrusi neoninių dujų išgavimo kompanija „Cryoin“ žaliavas teikia Europos, Japonijos, Korėjos, Kinijos ir Taivano, o daugiausiai – JAV rinkoms.

Dalintis
Nuomonės