Viduje šis „ginklas“ švyti iš tuzino kompiuterių ekranų – nuolat atnaujinamas besikeičiančio mūšio lauko pietuose vaizdas, rašo theguardian.com.

Vienu meniu paspaudimu žemėlapyje atsiranda daug oranžinių rombų, rodančių rusų dislokacijos vietas. Jie parodo, kur paslėpti tankai ir artilerija, taip pat iš socialinės žiniasklaidos surinktas detales apie dalinius ir juose esančius karius.

Pasirinkus kitą meniu parinktį, per pietinę Zaporožės sritį užsidega raudonos rodyklės, rodančios rusų kolonų judėjimą. Priartinus vaizdą matomi palydoviniai vietovės vaizdai su ryškiomis detalėmis.

„Delta“ sistema

Tai „Delta“ – programinės įrangos paketas, kurį sukūrė Ukrainos programišiai, siekdami suteikti savo ginkluotosioms pajėgoms pranašumą – galimybę aiškiau matyti mūšio lauką, numatyti priešo pajėgų judėjimą bei greičiau ir tiksliau jam smogti.

„Didžiausias skirtumas tarp Rusijos ir Ukrainos kariuomenės yra horizontalūs ryšiai tarp dalinių“, – sakė Gynybos ministerijos Gynybos technologijų inovacijų ir plėtros centro kompiuterių ekspertas Vitalijus (kaip ir kiti kariai inovacijų centre, nurodęs tik savo vardą).

Zaporožėje esančiame biurų komplekse įsikūręs vienas iš šešių „Delta“ centrų, kuriuos Ukrainos ginkluotosios pajėgos įsteigė įvairiuose frontuose. Septintasis šiuo metu steigiamas Donbase.

„Delta“ valdo inovacijų centras, kurio darbuotojai daugiausiai yra savanoriška dronų operatorių ir programuotojų organizacija „Aerorozvidka“ (oro žvalgyba).

Inovacijų centro darbuotoja Tatjana britų portalui „The Guardian“ teigė, kad „Delta“ atsiradimo pobūdis – privataus ir viešojo sektoriaus partnerystė – taip pat suteikia pranašumo.

„Tai ne biurokratai iš gynybos ministerijos. Tai žmonės iš verslo sektoriaus, mobilizuoti tarnauti kariuomenėje“, – sakė ji. „Jie pradėjo kurti „Delta“ savo protu ir rankomis.“

Pirmą kartą „Delta“ NATO valstybėms narėms buvo pristatyta spalio pabaigoje. 2015 m. ją sukūrė „Aerorozvidkos“ programuotojai, o per pastaruosius ketverius metus, per kuriuos didžioji dalis „Aerorozvidkos“ buvo absorbuota į inovacijų centrą, ji buvo diegiama vis didesniu mastu.

„Delta“ neformali kilmė – Zaporožės centro viduje, kuris labiau primena aukštosios mokyklos informatikos fakultetą, nei karinį dalinį. Vienintelis uniformuotas asmuo buvo karinės žvalgybos karininkas, pasivadinęs slapyvardžiu Šlomo.

Vieno pagrindinių koridorių gale – atvirojo šaltinio žvalgybos skyrius, kuriame pusė tuzino jaunų vyrų slenka per daugybę rusų socialinių tinklų įrašų, siekdami išgauti informaciją apie jų datą ir vietą, o rezultatus pateikia „Delta“.

Viename ekrane matyti keli Dagestano kareiviai, prieš kamerą demonstruojantys kovines pozas. Nuotrauką ir iš jos surinktą informaciją apie jų dalinį, jo pajėgumus ir įsakymus būtų galima pamatyti per kelias minutes vienu spustelėjimu „Delta“ žemėlapyje netoli Melitopolio, Rusijos kontroliuojamo miesto už 130 km į pietus, kuris tampa vienu iš naujų pietinio fronto židinių.

Visa ši informacija įterpiama į „Delta“ mūšio lauko žemėlapius, kurie yra nuolat atnaujinami ir pasiekiami kariniams naudotojams per „Starlink“ palydovinį ryšį. Ekrane Melitopolyje buvo didžiausia oranžinių rombų ir raudonų rodyklių koncentracija, rodanti judančias rusų kolonas.

„Dabar suprantame jų maršrutus ir kaip jie pasikeitė“, – sakė karininkas Šlomo. „Melitopolį jie naudoja kaip didelį logistikos centrą, o mes bandome suprasti tikrąjį jų judėjimo tikslą.“

Kasdien kiekvienas „Delta“ centras parengia naujausių įvykių savo sektoriuje apžvalgą, o 18 val. rengiama trumpa tiesioginė spaudos konferencija, kurioje apibendrinamos ir aptariamos išvados.

„Pagrindinis Ukrainos uždavinys dabar yra transformuotis iš sovietinės kariuomenės į NATO kariuomenę“, – sakė Šlomo.

Ukrainos kariuomenė išaugo iš savo sovietinių pirmtakų, ir daugelį vyresniųjų karininkų suformavo ši patirtis. 2020 m. generolai net uždarė Aerorozvidkos padalinį; gynybos ministerija jį atkūrė kaip inovacijų centrą tik likus keliems mėnesiams iki Rusijos invazijos.

„Ukrainos ginkluotosios pajėgos turi keletą kompetencijos centrų, tačiau jie nėra visuotiniai. Sovietų Sąjungos primesta karinė kultūra meta labai didelį šešėlį“, – sakė Karališkojo Jungtinių tarnybų instituto Londone sausumos karo analitikas Nikas Reinoldsas.

Tačiau jis teigė, kad ukrainiečiai gerokai lenkia Rusijos pajėgas. „Galiausiai Rusijos pusė iš esmės nepakeitė savo struktūrų ar praktikos. Jie turi tam tikrų technologinių galimybių, tačiau žmogiškuoju lygmeniu jie vis dar yra labai sovietiški.“

Lapkričio 30 d. NATO ataskaitoje apie Ukrainos „Delta“ programą, su kuria susipažino laikraštis „The Guardian“, pažymima, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos dar oficialiai nepriėmė programinės įrangos, todėl ji nėra visuotinai naudojama. Tai reiškia, kad žvalgybinė informacija, kuria dalijasi NATO sąjungininkai, nepasiekia visų regioninių vadaviečių.

Inovacijų centras prašo Vakarų ginklų donorų suteikti galimybę naudotis programinės įrangos protokolais, kurie leistų naujas ginklų sistemas sklandžiai prijungti prie „Delta“.

Šlomo teigė, kad mūšio lauko informacijos integravimas visoje kariuomenėje naudojant „Delta“ yra lenktynės, kurias Ukraina turi laimėti. „Tai didžioji istorija, kurią rašome ir kuri pakeis karą“, – sakė jis. „Mūsų ginklai yra kompiuteriai. Mūsų kulkos yra informacija.“