Amerikos širdies asociacija įtraukė miego trukmę į širdies ir kraujagyslių sveikatą lemiančių veiksnių sąrašą.

Sąraše „8 svarbiausi gyvenimo aspektai“ įvardijami ir aptariami aštuoni svarbiausi veiksniai, lemiantys žmogaus širdies ir kraujagyslių sveikatą.

Atnaujintas sąrašas praėjusią savaitę paskelbtas AHA recenzuojamame žurnale „Circulation“ ir pakeitė nuo 2010 m. naudotą asociacijos septynių veiksnių sąrašą (angl. Life‘s Simple 7).

Asociatyvioji nuotr.

Be miego, naujajame sąraše išliko pirminės kategorijos: mityba, fizinis aktyvumas, nikotino poveikis, kūno masės indeksas, kraujo lipidai, gliukozė kraujyje ir kraujospūdis.

Pasak AHA vyriausiojo gydytojo Eduardo Sanchezo, miego trukmė į šį sąrašą pateko po to, kai tyrėjai išnagrinėjo per pastarąjį dešimtmetį gautus naujus mokslinius duomenis. Jie parodė, kad miegas atlieka svarbų vaidmenį širdies sveikatai.

„Žmonės, kurie miega nepakankamai, dažniau serga nutukimu, hipertenzija ir diabetu“, – sakė E. Sanchezas.

Koks miegas yra laikomas sveiku?

Suaugusieji kiekvieną naktį turėtų miegoti nuo 7 iki 9 valandų, sakė Pietų Kalifornijos universiteto docentas ir miego specialistas daktaras Radžas Dasgupta. Tačiau tam, kad miegas būtų naudingas, žmonės turi miegoti kokybiškai.

„Kiekvienas žmogus kasnakt pereina kelis „miego fazių“ ciklus, kuriuos sudaro REM (greitasis akių judesių) ir ne REM miegas. Yra trys ne REM miego stadijos, o trečiojoje pereinama į gilųjį miegą, kuris atstato organizmą tiek psichiškai, tiek fiziškai.

Asociatyvioji nuotr.

Jei nuolat prabundate, tai neleidžia jums pereiti į tą gilesnę fazę. Dėl to gali padidėti kraujospūdis ir cukraus kiekis kraujyje, o tai susiję su diabetu ir nutukimu. Šios ligos prisideda prie prastesnės širdies sveikatos ir didina riziką susirgti širdies nepakankamumu“, – sakė R. Dasgupta.

Atnaujintos gairės

Buvo iš dalies pakeistos ir kelios kitos kategorijos, įskaitant mitybą, nikotino poveikį, kraujo lipidus ir gliukozę kraujyje.

AHA sugalvojo naują būdą, kaip įvertinti, ar žmonės tinkamai maitinasi.

„Rekomenduojame 16 punktų klausimyną, kuris gali būti naudojamas reguliariai vertinant sveikos mitybos įpročius. Klausimyne daugiausia dėmesio skiriama maisto kiekiui, suvartojamam per savaitę“, – teigė jis.

Sanchezas sakė, kad nikotino poveikis daugiausia susijęs su tabako rūkymu, tačiau dabar jis apima ir pasyvų rūkymą bei garinimą.