Išmaniosios technologijos ir išmanieji įrenginiai iš tiesų palengvina kasdienybę ir tampa priemonėmis padedančiomis gyventi patogiau. Vis dėlto, pernelyg ilgas naudojimasis išmaniaisiais telefonais ar kompiuteriais turi ir neigiamo poveikio žmogui – ypač jo laikysenai ir fizinei sveikatai.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto reabilitacijos klinikos dėstytoja ir kineziterapeutė Laura Rutkauskienė teigė, kad išmanieji įrenginiai ir netaisyklinga kūno padėtis jais naudojantis iš tiesų yra pakankamai opi problema. Sėdimas darbas, naudojimasis kompiuteriu susilenkus ar naršymas telefone nunarinus galvą žemyn tampa pagrindinėmis klaidomis, dėl ilgainiui gali pradėti kankinti įvairūs skausmai.

Tiesa, medicinos mokslų dėstytoja atkreipia dėmesį, kad siekiant suprasti, koks iš tiesų poveikis daromas sveikatai, kai sėdima netaisyklingai arba per ilgai, pirmiausia, žmonės turi suprasti, kas iš tiesų yra taisyklinga laikysena, kurią išlaikyti yra svarbu.

„Taisyklinga laikysena yra tam tikra tinkama kūno padėtis, kada atitinka ir ašinė stuburo padėtis, ir žmogus fiziologiniu atžvilgiu jaučiasi gerai. Jei žiūrėtume į žmogaus figūrą iš šono, pamatytume, kad turime tam tikrus linkius, kurie įprastai yra kaklo dalyje, krūtininėje dalyje į kitą pusę ir juosmeninėje dalyje. Būtent šie linkiai, bėgant laikui, gali po truputį keistis, dėl ko mūsų laikysena palaipsniui ir tampa netaisyklinga. Bent 30 minučių ar valandą sėdint netaisyklingai didėja raumenų įtampa, todėl ilgainiui jie gali tapti skausmingi ir kelti diskomfortą, o problemos nepradėjus spręsti laiku ji gali tik vis labiau ūmėti“, – aiškio L. Rutkauskienė.