aA
Afganistano pajėgos ketvirtadienį atkovojo iš Talibano sukilėlių strategiškai svarbų šalies šiaurinį Kundūzo miestą, kurį Talibanas kontroliavo tris dienas, suduodamas skaudų smūgį NATO rengtoms šalies pajėgoms.
Afganų pajėgos atkovojo Kundūzo kontrolę
© AFP/Scanpix

Nors provincijos sostinės užėmimas buvo laikinas, jis parodė, kad sunkiai įveikiami talibai turi potencijos išplėsti sukilimą už savo citadelių kaimo vietovėse.

Afganų pajėgoms, kurios sulaukė ribotos JAV orlaivių paramos, tik per labai įnirtingus mūšius pasisekė atkovoti miestą. Kontratakai, kuri truko tris dienas, ypač neigiamai atsiliepė lėtas pastiprinimo pajėgų atvykimas.

Bet ketvirtadienį šalies armijos kariai galiausiai pasiekė Kundūzo centrą, kur gatvės yra nuklotos talibų karių lavonais, AFP sakė vienas vietos gyventojas, kuris pridūrė, jog susirėmimai tebevyksta kitose miesto dalyse.

„(Afganų) specialiosios pajėgos dabar kontroliuoja Kundūzo miestą, jis atsiimtas ir yra valomas nuo teroristų“, – sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai Sediqas Sediqqi.

Vidaus reikalų ministro pavaduotojas Ayoubas Salangi pažymėjo, kad miestas buvo atkovotas per naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį vykusią „specialiąją operaciją“.

Vietos gyventojai pranešė apie naktį miestą smarkiai drebinusį bombardavimą ir tvirtino, kad Talibano kovotojai vis dar priešinasi afganų pajėgoms kai kuriose miesto dalyse.

Miesto aikštėse žmonės reiškė džiaugsmą, kad Kundūzas buvo išvaduotas, o kiti vietos gyventojai, per tris dienas vykusius susirėmimus susidūrė su maisto produktų stoka, dėkojo vyriausybės pajėgoms.

„Afganų kariai nuėmė baltai juodą Talibano vėliavą, iškeltą miesto aikštėje ir iškėlė vyriausybės vėliavą“, – AFP korespondentui sakė Kundūzo gyventojas Abdul Rahmanas.

„Talibanas praėjusią naktį patyrė didelių nuostolių. Lavonai mėtosi gatvėse, o jų šalininkai išveža juo iš miesto susuktus į baltas drobules“, – sakė jis.

Saugumo pareigūnai sakė, kad kovotojams pavyko nepastebimai prasismelkti į Kundūzą per neseniai vykusią Id al Adhos, arba Aukojimo, šventę, o tada surengti „Trojos arklio“ puolimą, leidusį jiems užimti miestą per kelias valandas.

Dramatiškas miesto kritimas sutapo su pirmosiomis Ashrafo Ghani nacionalinės vienybės vyriausybės valdymo metinėmis.

Į miestą įsiveržę sukilėliai užėmė vyriausybinius pastatus ir išlaisvino šimtus kalinių, taip pat visur iškabino savo vėliavas.

Iš žaibiškai užimto miesto puolė bėgti tūkstančiai panikos apimtų gyventojų, o sukilėliai statė Kundūze kontrolės postus ir važinėjo su automobiliais, pagrobtais iš policijos, JT ir Raudonojo Kryžiaus komiteto.

Žmogaus teisių gynėjai nurodė, kad kovotojai taip pat sukėlė didžiulį pavojų civiliams gyventojams, slėpdamiesi žmonių namuose ir ieškodami juose galimai prieglobstį radusių afganų karių ir vyriausybės tarnautojų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.