aA
Pirmadienį Lietuvos Seime darbą pradeda Europos Sąjungos (ES) parlamentų pirmininkų konferencija, jos darbotvarkėje – padėtis Ukrainoje. Dėl įtampos savo šalyje į renginį negalintis atvykti laikinasis Ukrainos vadovas su konferencijos Vilniuje dalyviais bendraus teletiltu.
Oleksandras Turčynovas
Oleksandras Turčynovas
© AFP/Scanpix

Viena iš svarbiausių ES parlamentų pirmininkų konferencijos temų bus tarpparlamentinis bendradarbiavimas su Rytų partnerystės šalimis, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

Laikinasis Ukrainos vadovas bendraus teletiltu

Ukrainos parlamento pirmininkas ir laikinasis šalies lyderis Oleksandras Turčynovas su Vilniuje vykstančios Europos Sąjungos (ES) parlamentų pirmininkų konferencijos dalyviais bendraus teletiltu.
Tai pirmadienio rytą LRT televizijos laidoje „Labas rytas, Lietuva“ sakė Lietuvos Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

„Be abejo, tenka apgailestauti, kad negalėjo dėl vakarykščių įvykių Ukrainoje atvykti laikinasis Ukrainos prezidentas, Aukščiausiosios Rados pirmininkas gerbiamas O.Turčynovas, bet mes labai tikimės, kad šiandien turėsime galimybę teletilto pagalba išgirsti poną O.Turčynovą ir taip pat bus sudaryta galimybė konferencijos dalyviams užduoti klausimus ir kartu padiskutuoti“, - sakė L.Graužinienė.

Anot jos, konferencijos dalyviai „labai laukia to susitikimo, nori išgirsti viską iš pirmųjų lūpų, būtent iš šalies vadovo lūpų“, nes viena iš konferencijos „išvadų dalių kaip tik yra pagrinde dėl Ukrainos įvykių“.

ES parlamentų pirmininkų konferencijos išvadų projekte, kurį parengė Lietuva, reiškiama tvirta parama Ukrainos suverenumui bei smerkiama Rusijos karinė intervencija į Ukrainą. Taip pat išvadose siūloma ES neatidėliotinai skirtų finansinę paramą Ukrainai.

Ukrainos parlamento pirmininkas ir laikinasis šalies lyderis O.Turčynovas dėl pastarųjų prorusiškų separatistų veiksmų Donecko ir Luhansko regionuose atšaukė vizitą į Lietuvą, sekmadienį vakare pranešė Ukrainos Prezidentūros spaudos tarnyba.

Pagrindinius pranešimus skaitys Lietuvos Seimo vadovė Loreta Graužinienė ir Latvijos Saeimos pirmininkė Solvita Aboltinia. Planuota, kad apie Rytų partnerystės programą kalbės Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Aleksandras Turčynovas, laikinai einantis šios valstybės prezidento pareigas, bet jis dėl įvykių Ukrainoje vizitą į Vilnių atšaukė. Tačiau konferencijoje dalyvaus Moldovos, Gruzijos, Armėnijos, Baltarusijos atstovai.

ES parlamentų pirmininkai numato aptarti aktyvesnį nacionalinių parlamentų dalyvavimą ES teisėkūros procese ir naujos ES įstaigos – Europos prokuratūros – steigimą, kuris kelia nemažai diskusijų.

Tarptautiniame renginyje didelis dėmesys bus skiriamas tarpparlamentiniam bendradarbiavimui laisvės, saugumo ir teisingumo srityse. Graikijos ir Italijos parlamentų vadovų skaitys pranešimus apie nelegalią imigraciją, šios problemos sprendimą, atsakomybės pasidalijimą. Taip pat bus svarstoma, kaip nacionaliniams parlamentams ir Europos Parlamentui vykdyti Europolo parlamentinę kontrolę.

Pirmininkų konferenciją planuojama baigti pirmininkaujančio parlamento išvadų priėmimu.

Konferencijos dalyviai savo susitikimą įamžins Vilniaus universiteto Botanikos sode Kairėnuose, kur bus pasodintas ES žiedas. Bus pasodintos 28 europinės liepos. Ši liepa atsirado susikryžminus dviem Europos žemyne plačiausiai paplitusioms medžių rūšims ir tiek lietuviškame, tiek lotyniškame pavadinime turi žodį „europinis“ (lot. Tilia x europea).

Po šio renginio pirmininkavimą Europos Sąjungos parlamentų pirmininkų konferencijai perims Italijos parlamentas.

Į paskutinį ir vieną iš didžiausių Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai parlamentinio matmens renginių planuoja atvykti apie 50 užsienio delegacijų. Iš viso tarptautiniame renginyje dalyvaus apie 300 ES valstybių narių nacionalinių parlamentų ir Europos Parlamento, šalių kandidačių, ES Rytų partnerystės šalių parlamentų delegacijų narių ir svečių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.