Toks apdovanojimas Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos įsteigtas šiais metais, minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos atgavimo dienos 120 metų datą ir kasmet bus teikiamas tik vienam žurnalistui. Apdovanojimo laureatas skelbiamas balandžio 15 dieną, kuri Seimo yra paskelbta Kultūros diena. Beje, 1452 metų balandžio 15 dieną gimė italų dailininkas, architektas, mokslininkas ir poetas Leonardo da Vinci, todėl UNESCO balandžio 15-ąją dieną yra paskelbusi Pasauline meno diena.

Virgilijui Juodakiui apdovanojamas bus teikiamas metų pabaigoje, iškilmingame Lietuvos meno kūrėjų asociacijos renginyje, kurio metu planuojama teikti daugelio valstybės pripažintų meno kūrėjų organizacijų apdovanojimus.

Vilniaus universiteto, žurnalistikos fotolaboratorija daugybei dėstytojo V. Juodakio studentų atvėrė įvykių eigos fiksavimo, regos, šviesos suvokimo, kadravimo, kantrybės ir pagarbos kūrybai principus. Kūrybinė atmosfera, demokratija, V. Juodakio pagarbus požiūris į studentus džiugino ir stebino daugybę skirtingų kartų žurnalistų. V. Juodakis neprarado žmogiškųjų vertybių, išliko pilietiškas ir patriotiškas, net ir labai nukentėjęs nuo sovietų santvarkos. V. Juodakis gimė Šilutėje 1934 metais mokytojos ir policininko šeimoje. Jis yra tremtinių vaikas, būdamas 11 metų vienas pabėgo iš Komijos į Lietuvą. Studijų Vilniaus konservatorijoje (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija) metu buvo išmestas iš trečio studijų kurso. 

„Pagal politinės ekonomijos dėstytojos <...> skundą buvau suimtas ir atsidūriau KGB rūsiuose. Mane nuteisė už antitarybinę propagandą pagal tuo metu populiarųjį 58 straipsnį. Atsidūriau Mordovijos lageriuose“, - savo biografijoje prisimena V. Juodakis. Tai buvo 1957-ieji. Savo biografiją jam būdingu stiliumi V. Juodakis yra pateikęs viešai ir ją galima rasti paspaudus šią nuorodą.

NŽKA apdovanojimui teikiamo V. Juodakio kandidatūrai rekomendaciją rašiusi dailininkė, fotomenininkė, žurnalistė Lilija Valatkienė pasidalino savo asmenine patirtimi su laureatu: „Žurnalistas, kūrėjas, ištikimas savo profesijai, išugdęs plejadą žinomų žurnalistų, ilgus metus dirbęs spaudoje, išleidęs daugybę straipsnių ir knygų. Buvau laiminga, kad mano diplominiam darbui „Civilinė aviacija: reportažinės fotoapybraižos“ vadovavo doc. V. Juodakis”.