„Botai“ įsigali rinkoje

Portalas „Marketingweek“ rašo, kad apie „botus“, mobiliąsias pokalbių programėles ir dirbtinį intelektą tris konferencijos dienas buvo kalbama visur. „Facebook“ pasinaudojo šia konferencija kaip platforma pristatyti savo naujienai, kad reklamos jų socialiniame tinkle nuo šiol gali būti rodomos ne tik vartotojo naujienų sraute, bet ir tiesiogiai „Messenger“ pokalbiuose.

„Pirmą kartą reklamos užsakovai gali planuoti savo reklamos galimybes taip, kad galėtų naujienų sraute pasiekti labai plačią auditoriją, o tuomet pereiti prie asmeniško pokalbio su vartotoju „Messenger“ platformoje. Mes manome, kad taip išties sprendžiame problemą kaip sujungti naršymo mobiliajame internete ir naudojimosi programėlėmis galimybes“, – konferencijoje kalbėjo feisbuko atstovas Davidas Marcusas.

Tokios funkcijos didžiausias privalumas bus tas, kad vartotojui nereikės atsidaryti naujo lango, taigi išliks jo ankstesnių veiksmų kontekstas. Prekės ženklai taip pat galės siųsti mokamas žinutes vartotojams, kurie jau anksčiau buvo atsidarę jų siunčiamas žinias ir matydami ankstesnę informaciją tęsti pradėtą pokalbį.

Programėlės „Just Eat“ vadovas Davidas Buttressas pasakojo, kad jau dabar didžioji dalis maisto užsakymų vyksta talkinant „botams" ir jis įsitikinęs, kad ši tendencija toliau sparčiai augs. „Būsiu labai nustebęs, jei per artimiausius metus nematysiu mažiausiai dvigubai išaugusių šių skaičių“, – sakė jis.

Ar kas nors mes iššūkį „Facebook“ ir „Google“?

Skaitmeninei reklamai skirtose diskusijose daugelis kalbų sukosi apie „Google“ ir „Facebook“ duopoliją. Šios kompanijos, sugebėjusios numatyti mobiliųjų platformų įsigalėjimą, įsitvirtino rinkoje ir dabar visiems diktuoja savo taisykles.

„Dabar svarbiausia būsi greitam, užsiimti valdančią poziciją ir kuo greičiau perprasti situaciją: jei to nepadarysi laiku, tuomet tau teks taikytis prie kitų“, – kalbėjo feisbuko rinkodaros vadovas Gary Briggs.

Visgi „Forbes“ rinkodaros vadovas Tomas Havisas pabrėžė, kad nepaisant „Facebook“ ir „Google“ įsigalėjimo, vadinamieji tradiciniai leidėjai vis dar turi savo galimybių. „Reklamos istorija mums rodo, kad skirtingais laikotarpiais rinkoje dominavo skirtingi žaidėjai. Galiausiai viskas vis tiek sugrįžta prie vartotojų norų ir poreikių. Kas tai bebūtų, „Facebook“, „Google“, ar bet kuri žiniasklaidos kompanija, jos turi galvoti apie savo vartotojus, ir erdvės pasireikšti čia yra visiems“, – sakė jis.

Jam pritarė ir „Publicis Groupe“ vadovas Maurice Levy. „Žinoma, kiekvienas rinkos žaidėjas turi priimti faktą, kad „Facebook“ ir „Google“ smarkiai pakeitė žaidimo taisykles ir kitiems rinkos dalyviams teks rasti naujas komunikacijos formas ir naujas platformas, kad ateityje galėtų išlikti tarp šių milžiniškų kompanijų. Teks būti dar kūrybiškesniems ir dar tiksliau atrasti savo auditoriją. Panašią situaciją matėme su televizija, kai siekiant geriau segmentuoti auditoriją atsirado daugybė televizijos kanalų. Aš įsitikinęs, kad atsiras naujų sprendimų ir iššūkių, kuriuos kažkas galiausiai mes „Facebook“ ir „Google“, o tai galiausiai bus į gera visiems“, – kalbėjo jis.

Reklamos blokavimas – vis dar karšta tema

„Web Summit” dalyvavusiam „AdBlockPlus” vadovui Till Faida teko atremti žiniasklaidos priemonių atstovų kritiką dėl abejonių keliančio verslo modelio. „Lengva kritikuoti reklamos blokavimą, bet, būkime atviri, daugelis reklamų yra tiesiog neįtikėtinai kvailos”, – teisinosi jis.

T. Faida aiškino, kad agresyvios reklamos, turinčios pritraukti vartotojų dėmesį, sukelia priešingą efektą techniškai išprususiai, jaunai auditorijai. „Leidėjai turėtų matyti reklamos blokavimą kaip raginimą inovacijoms. Būtent tai mes darome su savo priimtinų reklamų programa, kuri reiškia, kad mes pasiūlome alternatyvą, mažiau įkyrias reklamas”, – tikino jis.

Tačiau tinklapio „VentureBeat” rinkodaros technologijų vadovas Stewart Rogers jo argumentams paprieštaravo paprastu klausimu: iš ko, jo nuomone, leidėjai turėtų mokėti žurnalistams, analitikams ir kitiems darbuotojais, negaudami reklamos pajamų.

„Pajamoms iš reklamos mažėjant, mes esame priversti skelbti savo turinį tokiuose tinkluose kaip „Facebook” ir padedame tokioms korporacijoms dar labiau turtingėti. Galiausiai tai veda prie mokamo turinio arba naujų reklamos modelių, kaip reklama turinyje, o tai trukdo išlaikyti žurnalistinį integralumą”, – aiškino jis.