Aiškina noru kovoti su propaganda

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas (ŠMKK) nutarė registruoti įstatymo pataisas, pagal kurias būtų galima blokuoti interneto svetaines, neužsiregistravusias Lietuvos radijo ir televizijos komisijoje. Komisijos pirmininkas Edmundas Vaitekūnas aiškina, kad tokių pataisų reikia dėl informacinės erdvės apsaugos, siekiant pažaboti karo propagandą, neapykantos kurstymą ir pan.

„Visuomenės informavimo įstatyme yra numatyta, kad asmenys, teikiantys televizijos programų transliavimo, retransliavimo paslaugas internete, privalo apie tai pranešti komisijai. Bet techniškai tai įgyvendinti labai sudėtinga. Matai daugybę puslapių, kuriuose galima žiūrėti šimtus retransliuojamų televizijos programų, bet neaišku, nei kas, nei iš kur, jau nekalbant apie turinį, o jie nepateikia jokių kontaktų, nereaguoja į laiškus. Taigi remiantis lošimo įstatymo pavyzdžiu, kuriame yra nuostata, kad matant neteisėtus lošimus internetu, interneto paslaugų teikėjas gali blokuoti tokį puslapį, manome, tai tiktų ir neteisėtai retransliuojantiems televizijos programas“, – aiškina E. Vaitekūnas.

„Laisvės TV“ atsiradimas – tik sutapimas?

Pasklidus šiai žiniai socialiniuose tinkluose užvirė diskusijos: ar toks pasiūlymas nėra reakcija į didelio palaikymo sulaukusią „Laisvės TV” ir jos laidas „Laikykitės ten su Andriumi Tapinu“.
„Nenorėčiau sieti, kad tokie pasiūlymai atsiranda dėl mūsų kelių parodytų laidelių, nors laiko sutapimas, aišku, labai keistas”, – sako A. Tapinas.

Kaip jis vertina tokį pasiūlymą? „Smagu, jei jie tikisi, kad užblokuos visa „YouTube” – sėkmės, jiems, duokite vėliavą į rankas. O jei kalbėti rimtai, tai dar vienas įrodymas, kad mes esame visiškai beviltiški mėgindami suvokti, kas vyksta tarptautiniame kontekste, kaip keičiasi žiniasklaidos pasaulis, ir kad kažkokiais reguliavimais, Šiaurės Korėjos metodais nieko nepasieksime, net kai bandoma prisidengti labai svarbiu dalyku – kova su propaganda. Juokinga, kai pakišama po tokiu dalyku, ir sunkiai įsivaizduojama, kaip tai gali būti padaryta. Bet tikiuosi, kad šitoje valstybėje užteks sveiko proto, kad tai nebus padaryta, nes nuskambėtume per visą pasaulį“, – sako A. Tapinas.

A. Tapinas sako sutinkantis, kad internete yra turinio, kuris gali būti propagandinis, kenksmingas ir pavojingas, bet tokie sprendimai šiuolaikiniame pasaulyje sunkiai įsivaizduojami. „Jei vyrautų sveikas protas, reikėtų susėsti, kalbėti ir tartis, kaip mes galime tai padaryti. Bet kai žmonės, kurie turbūt dar naudojasi skaitliukais norėdami kažką suskaičiuoti, pradeda bandyti kalbėti apie interneto blokavimus ir ribojimus, skamba juokingai“, – sako jis.

A. Tapinas šmaikštauja, kad jei tokios pataisos visgi būtų priimtos, laidos kūrėjai vis tiek rastų išeitį: rašytų laidas į laikmenas ir nešiotų po namus: „Anksčiau buvo knygnešiai, dabar bus flashnešiai. Šiais laikais nenutildysi norinčių kalbėti žmonių. Nesame mes nei Šiaurės Korėja, nei Iranas, nei Turkmėnistanas – susitaikykite su tuo“.

Tuo tarpu E. Vaitekūnas kategoriškai neigia, kad šios pataisos kaip nors susijusios su „Laisvės TV“ ir A. Tapinu. „Nėra visiškai jokio ryšio su A. Tapinu, nes „Laisvės TV“ yra transliuojama ir skelbiama per „YouTube“, kurio nereglamentuoja jokie įstatymai. Nežinau, kas tokias kalbas skleidžia, gal pats A. Tapinas sugalvojo“, – svarsto E. Vaitekūnas.

Sprendimo, ar šios pataisos bus priimtos, teks palaukti. Kaip BNS sakė Seimo ŠMKK pirmininkas Raimundas Paliukas, pataisas turėtų svarstyti jau naujos kadencijos parlamentas.

Bandymai stabdyti augina populiarumą

A. Tapinas neslepia – įvairūs bandymai kovoti su „Laisvės TV” jiems iš tiesų net naudingi. „Mes esame dėkingi, nes kai patiriame kažkokį puolimą, prenumeratorių skaičius pradeda augti. Yra daug žmonių, kurie nenori taikytis su tokiais dalykais ir faktas, kad jie gali prisidėti euru ar dviem prie kitokio, laisvo požiūrio jiems yra priimtinas. Jei mes tikėjomės per pusantro mėnesio surinkti apie tūkstantį prenumeratorių, dabar mes tuoj turėsime tris tūkstančius. Tai reiškia, kad mes galime dar labiau skleisti sparnus, gerinti laidų kokybę ir pradėti kurti naujas laidas anksčiau negu buvome planavę“, – pasakoja jis.

Žiniasklaidoje taip pat buvo iškeltas klausimas, kokius mokesčius moka tokie projektai kaip „Laisvės TV“. A. Tapinas sako, kad dėl šio klausimo jie konsultavosi su specialistais ir išsiaiškino visą situaciją. „Mokame kiek priklauso pagal „YouTube“ nurodytas sąlygas, taip pat už autorines teises gyvai pasirodžiusiems laidose, kaip kiekvienas juridinis asmuo mokame už gautas pajamas, ir pagal galiojančią tvarką atsiskaitome už gautą paramą“, – aiškina laidos vedėjas.