Lietuvos leidyklos vėl prisiminė verslo literatūrą. Kadaise šioje srityje aktyviai dirbo „Verslo žinios", išleidusios visą galeriją puikių knygų. Tačiau, panašu, ji iš šios srities pasitraukė, todėl ilgą laiką naujos verslo literatūros lietuviškai nebuvo daug.

Verslo literatūra nėra grožinė, todėl jai neaktualus originalia kalba parašyto teksto grožis ir unikalumas. O skaitymo tempas yra bent kelis kartus greitesnis.

Taigi, žemiau rasite keletą gerų knygų, kurias per paskutinius porą metų išleido Lietuvos leidyklos. Apie verslą ir naudingas verslui. Ne eilės tvarka, visos jos yra savaip geros ir naudingos.

„Originalai: kaip nesitaikstantys su taisyklėmis keičia pasaulį“

Pasaulinė šios knygos premjera įvyko pernai, o šiandien ją turime jau ir lietuviškai. Ją skaičiau praėjusio rudens pradžioje ir aprašiau spalį: „tai nėra knyga apie kūrybiškumą kasdieniniame gyvenime: kaip sublizgėti per „smegenų šturmą“ ar kuriant reklamą/komunikacijos sprendimą. Tai knyga apie žmones, kurie nėra konformistai. Kas jie tokie, kaip jie elgiasi, kaip juos atpažinti?“

Padėka „Vagai“.

„Juodosios dėžės metodas“

Neapsigaukite, ši knyga – ne apie lėktuvus. „Juodosios dėžės metodas“ yra puikūs „privalomi skaitiniai“ tiems, kurie nori sukurti tobulėjančią ir nuolat atsinaujinančią organizaciją – ar tai būtų verslo bendrovė, ar politinė partija (po paskutinių Seimo rinkimų, kai kam itin aktualu), ar valstybės institucija. Iš esmės knygoje lyginamos dvi industrijos – avialinijos ir sveikatos apsauga (ligoninės). Kaip pirmoji nuolat tobulėja, o antroji stagnuoja.

Padėka „Alma litterai“

„Įtakos galia. Kaip pasiekti savo tikslus“

Šią knygą mažai kam reikia pristatinėti. „Įtakos galia. Kaip pasiekti savo tikslus“ pirmas leidimas išleistas prieš kelis dešimtmečius, tačiau knyga išlieka aktualia ir dabar, kas įvyksta gana retai. „Alma littera“ pagaliau užpildė šią spragą ir prieš metus išleido ją lietuviškai.

Padėka „Alma litterai“

„Mąstymas, greitas ir lėtas“

Nenustosiu kartoti, kad „Mąstymas, greitas ir lėtas“ yra dešimtmečio, jeigu ne ilgesnio laikotarpio, privaloma perskaityti knyga visiems, kurie susiduria su sprendimų priėmimu (arba patys juos priima, arba siekia daryti įtaką tiems, kurie juos priima – iš esmės, visiems homo sapiens).

Padėka „Eugrimui“, tačiau didžiausia – „Omnitel“ (dabar jau „Telia“), kuri finansavo šios knygos leidybą. Apie tai jau teko rašyti.

„TYLA: introvertų galia pasaulyje, kuris nesiliauja kalbėjęs“

Apie intravertus mes daug nežinome, nes jie... tyleniai ir susitelkę į save. Bet jie yra labai įdomūs ir daro didžiulę įtaką visuomenei. „TYLA: introvertų galia pasaulyje, kuris nesiliauja kalbėjęs“ nėra verslo knyga, tačiau labai praplečianti akiratį apie tai, kas gyvena aplink mus.

Padėka „Aukso pievai“.

„Kūrybinės klasės iškilimas“

Šią knygą taip pat esu aprašęs. „Kūrybinės klasės iškilimą“ verta paskaityti ne tik verslo žmonėms, kuriems bus aiškiau, kas vyksta šiandienos visuomenėje ir kaip iš to turėti naudos. Ši knyga yra „privalomi skaitiniai“ mūsų politikams, ypač moderniajai daliai, kurie kalba apie Lietuvos patrauklumą informacinių technologijų ir panašių sričių darbuotojams.

Tik kitą kartą VGTU galėtų rengti anotacijas, kurios yra trumpesnės ir negadintų knygos skaitymo malonumo – šįkart ji perpasakoja didelę dalį pačios knygos turinio.

Padėka VGTU leidyklai „Technika“.

„Nuo nulio iki vieneto. Startuolio užrašai, arba kaip kuriama ateitis“

Knyga, skirta startuolių kūrėjams, bet verta paskaityti visiems su verslo kūrimu ir vystymu susijusiems žmonėms. „Nuo nulio iki vieneto. Startuolio užrašai, arba kaip kuriama ateitis“ knygos autorius yra daug pasiekęs ir puikiai žinomas „startup‘ų visuomenėje“. Įdomu tai, kad jis nuspėjo D.Trumpo pergalę ir jį rėmė, nors „Silicio slėnis“ buvo kitoje barikadų pusėje.

Padėka „Eugrimui“.