aA
Trečiadienį į paskutinę kelionę išlydėtas parlamentaras, sveikatos apsaugos ministras Juras Požela. Amžinojo poilsio jis atgulė Vilniuje esančiose Antakalnio kapinėse.
J. Poželos draugas: jei būtų knyga apie Jurą, ją sudarytų 3 pagrindiniai skyriai
© DELFI / Karolina Pansevič

Urna su velionio palaikais vidurdienį išnešta iš Šv. Jonų bažnyčios. Dar antradienį čia plūdo J. Poželos artimieji, draugai, kolegos. Daugelis jų, pildydami šeimos prašymą, rankose laikė po kelis baltų skintų gėlių žiedus.

Antradienio popietę urna kone skendo pastaruosiuose. Greta jos buvo paklota ir Lietuvos vėliava. Vos įėjus į bažnyčią buvo matyti ir atversta knyga, kur siūloma pasidalinti savo atminimais, palaikymo žodžiais šeimai.

Maždaug 12:30 val. urna su velionio palaikais atvežta į Antakalnio kapines.

Pirmose procesijos gretose - J. Poželos tėvai ir žmona.

Kapinėse į amžinąjį poilsį J. Poželą palydėjo daugybė žmonių - ir artimieji, ir politiniai bendražygiai, ir su politiku bendravusieji tik retkarčiais.

Urną su jo palaikais patikėta nešti Lietuvos kariuomenės atstovams.

J. Poželos kapas skendi baltų gėlių jūroje.

Kalbas prie kapo duobės sakė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, premjeras Algirdas Butkevičius, J. Poželos bendražygis ir bičiulis Marius Skarupskas.

Urna į kapą buvo leidžiama aidint šūviams, skambant gedulingos muzikos garsams.

Kelios minutės po 13 val. J. Požela buvo palaidotas.

J. Poželos garbei ir atminimui buvo sugiedotas Lietuvos himnas.

J. Poželos tėvas: jis labai mylėjo savo Tėvynę

„Dėkoju visiems už užuojautą ir paramą tokią mums skaudžią valandą. Juras labai mylėjo savo šeimą – tėvus, brolį, senelius, Živilę ir Jorį. Stengėsi kiek įmanoma daugiau su jais praleisti laiko. Juras iš tikrųjų labai mylėjo ir savo tėvynę. Iš visos širdies stengėsi, kad būtų geriau. Jis mylėjo savo darbą, atidavė jam visas savo jėgas. Turėjo daug planų. Daugelį jų pradėjo įgyvendinti. Juras išėjo palikdamas apie save patį šviesiausią prisiminimą“, – prie kapo duobės sakė J. Poželos tėvas Karolis Požela.

Jo teigimu, J. Poželą jo šeima visą gyvenimą prisimins kaip linksmą, veržlų, didelės širdies, drąsų, visuomet turintį daugybę idėjų, tolerantišką ir teisingą žmogų.

„Kviečiu visus jį prisiminti būtent tokį. Mes manome, kad jis tikrai to norėtų. Juras paliko mūsų širdyje jausmą ir mažą dalelytę savęs, į kurią mes kreipsimės, kai reikės paguodos, patarimo“, – dėkodamas visiems už paramą kalbėjo K. Požela.

Prisiminė kaip įžvalgų ir linkusį pokštauti

M. Skarupskas kreipėsi į susirinkusius sakydamas, kad J. Požela šiandien tikrai nenorėtų matyti visų susirinkusių su ašaromis akyse, virpančiais balsais, gedinčių.

„Norėtum, kad mes tave prisimintume tokį, koks buvai. Su tavo humoro jausmu, pokštais, įžvalgomis. Tad pabandykime“, – kreipėsi jis.

M. Skarupskas prisiminė su J. Požela pirmą kartą susitikęs universitete. Galvojęs, kad jiedu nesutars, tačiau ilgainiui nutiko visiškai priešingai.

Įvardijo 3 svarbiausias gyvenimo dalis

„Juras dažnai kalbėdavo, tačiau ne viską pasakydavo – žadėdavo tai sudėti į knygą, bet jos taip ir neparašė. Tačiau, jei būtų knyga apie Jurą, manau, ją sudarytų 3 pagrindiniai skyriai.

Pirmasis vadintųsi „Maištauk, kiek gali“. Maištas ir naujo ieškojimas buvo jo genuose. Vienas atsiminimas iš studijų laikų – buvome pirmakursiai, mus krikštijo. 250 jaunuolių. Mus bėrė miltais, pylė vandeniu. Staiga Juras puolė, griebė iš antrakursių vandenį, juos visus aplaistė. Aišku, žinome, kokia pabaiga buvo jam – jis pats buvo labai gerai pakrikštytas. Šis jo bruožas lydėjo visą gyvenimą. Jis bandė visus maištaudamas, siūlydamas naujas idėjas.

Antras skyrius vadintųsi „Mylėk visa širdimi“. Aš pamenu rytą, kai Juras sprendė, kokias ir kaip nusiųsti gėles Živilei. Šeima jam buvo vertybė, vis daugiau laiko jis praleisdavo su ja. Mes šiek tiek net pavydėdavome šeimai.

Trečias skyrius vadintųsi „Pasinėręs visa galva į politiką“. Aš pamenu, kai mes pradėjome, jis mane atvedė į politiką. Būdami visiškai jauni mes sugalvojome išleisti mažą leidinį su jaunųjų socialdemokratų mintimis“, – prisiminė M. Skarupskas, pridurdamas, kad tuomet kilo didelė audra, nes išsakytos idėjos nevisai sutapo su bendrapartiečių.

A. Butkevičius: jis turėjo visus duomenis tapti šalies vadovu

Tuo metu A. Butkevičius sakė, kad jam nepaprastai sunku kalbėti, kai tenka atsisveikinti ir išlydėti tokį jauną žmogų.

„Jauną, bet savo darbais ir tikslais jau spėjusį visiems įrodyti, kad mes netekome puikaus žmogaus, mylinčio savo tėvynę, šeimą, tėvelius, žmoną Živilę ir mažąjį sūnelį Jorį. Jis turėjo tiek daug gražių planų, prasmingų tikslų, kuriuos, deja, nutraukė sunki liga ir negailestinga mirtis. Lietuva prarado ypač talentingą, charizmatišką, jauną politiką, kuris turėjo visus duomenis tapti vienu iš ryškiausių Lietuvos politinių lyderių ir net šalies vadovu“, – teigė premjeras.

Jo teigimu, J. Požela turėjo išskirtinių gebėjimų politikoje. Tarsi ir prigimtinių.

„Juras tiesiog turėjo įgimtą politiko talentą. Jis buvo charizmatiškas, įžvalgus, intelektualus, turintis puikią politinę nuojautą, gebantis prognozuoti ir numatyti kelis ėjimus į priekį, sutelkti aplink save bendraminčius ir palaikymo komandą. Jis buvo tikrai progresyvus savo idėjomis ir moraline laikysena“, – aiškino A. Butkevičius.

Kreipėsi į artimus draugus

Pasak premjero, J. Požela neslydo paviršiumi, gilinosi, jautė atsakomybę už kuruojamą sritį, sprendimus priimdavo ryžtingai.

„Mieli Juro draugai, kiekvienas iš Jūsų savo širdyje turite pasižadėti tęsti Juro darbus. Jis Jus subūrė, uždegė savo idėjomis, išmokė pasitikėti ir tikėti, kad politikoje jauno žmogaus balsas gali ir turi būti išgirstas. Tai Juro testamentas mums visiems“, – tikino A. Butkevičius.

Jis prašė artimų Juro draugų būti šalia tuomet, kai jo sūnus Joris mokysis važiuoti dviračiu, kai peržengs mokyklos slenkstį ar įmuš pirmąjį įvartį, kai jam bus įteiktas Brandos atestatas.

„Mes niekaip negalime kompensuoti Juro šeimai šios didžiulės netekties. Bet mūsų pareiga – apgaubti dėmesiu ir rūpesčiu. Tai mūsų pareiga ir pažadas“, – dėkodamas visiems ragino premjeras.

Dėl gyvybės kovojo kone 2 mėnesius

34-erių J. Požela dėl ūminių virškinimo sistemos sutrikimų bei pilvo skausmų į medikus kreipėsi rugpjūtį.

Pasak Santariškių klinikų medikų, atlikus detalius kraujo bei vaizdinius tyrimus, jam diagnozuotas ūminis biliarinės (tulžinės) kilmės pankreatitas (kasos uždegimas), kurio priežastis, tikėtina, buvo tulžies nutekėjimo sutrikimas.

Ūminis pankreatitas J. Poželai sukėlė daugelio organų nepakankamumą. Stengiantis išgelbėti ministro gyvybę, buvo taikomas intensyvus gydymas, sukelta dirbtinė koma, tačiau iš pastarosios jis taip ir nepabudo.

Pakirtusi liga – klastinga ir sunkiai prognozuojama

„Visa Santariškių klinikų medikų bendruomenė apgailestauja ir reiškia užuojauta ministro artimiesiems. Dėjome visas pastangas, kad išgelbėtume J. Poželos gyvybę. Būklė per šiuos mėnesius kito ir kartais atrodė, jog galėsime drauge pasidžiaugti pasiektu laimėjimu. Deja, pankreatitas yra klastinga, sunkiai prognozuojama liga. Šiandien mums labai liūdna, jog kova su šia liga buvo nelygiavertė“, – apgailestavo VUL Santariškių klinikų generalinis direktorius prof. Kęstutis Strupas.

Ūminis pankreatitas sukelia staigią kasos ląstelių žūtį, o agresyvūs kasos fermentai pažeidžia pačią kasą ir patenka į kraują, todėl nukenčia ne tik kasa, bet ir visas organizmas. Jei kasos audinys nekrozuoja, išsiskiria labai daug citokinų – uždegiminių medžiagų. Pastarosios jau gali veikti kraujotakos, kvėpavimo sistemas, visus kitus organus – inkstus, plaučius, širdį ir panašiai.

Nuo pat rugpjūčio J. Poželos būklė buvo labai sunki, tačiau medikai dar turėjo vilties. Politikas buvo gydomas Santariškių klinikų Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje.

Aktyviai dalyvavo politinėje veikloje

J. Požela gimė 1982 m. balandžio 12 d., Vilniuje. Baigė Vilniaus m. Antakalnio vidurinę mokyklą, Vilniaus universitete studijavo informologiją (įgytas bakalauro laipsnis) ir žurnalistiką (įgytas magistro laipsnis).

Nuo 2004 m. jis dirbo Europos Parlamento nario Justo Vinco Paleckio padėjėju. 2006-2010 m. vadovavo Jaunimo reikalų departamentui prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, 2010-2012 m. dirbo Lietuvos Respublikos Seimo nario padėjėju – sekretoriumi, opozicijos lyderio patarėju.

Politinę veiklą J. Požela pradėjo 2001 m., tapdamas Lietuvos socialdemokratų partijos nariu. Nuo 2003 m. iki 2012 m. tris kadencijas iš eilės buvo išrinktas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariu, vadovavo Socialinių reikalų komitetui. 2012 m. buvo išrinktas Seimo nariu, nuo 2016 m. ėjo Sveikatos apsaugos ministro pareigas.

J. Požela buvo vedęs, augino sūnų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.