aA
Penktadienį Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos ir Ukrainos lyderiai susitinka Paryžiuje, kur bandys stiprinti trapias paliaubas tarp Donbaso separatistų ir Kijevo vyriausybės pajėgų.
A. Merkel, F. Hollande'as
A. Merkel, F. Hollande'as
© Reuters/Scanpix

Vis dėlto susitikimą gali aptemdyti pabėgėlių krizė, kurią pakurstė karas ir Rusijos karinė intervencija Sirijoje.

Šią savaitę Maskva surengė pirmuosius oro antpuolius prieš sukilėlių grupuotes toje šalyje, siekdama paremti savo sąjungininką prezidentą Basharą al-Assadą.

Ria.ru praneša, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas spalio 2 dieną Paryžiuje be „Normandijos“ formato derybų turės dar du susitikimus – su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Prancūzijos lyderiu Francois Hollande`u.

Normandijos ketverto susitikimas Paryžiuje
Spaudos konferencijoje Vokietijos kanclerė A. Merkel pažymėjo, kad nenuolaidžiaus Rusijai dėl Ukrainos, kad sulauktų Rusijos palaikymo Sirijos konflikte. Ji dar kartą pažymėjo, kad šios krizės neturi nieko bendro.  „Šie klausimai yra visiškai nesusiję. Ukraina visiškai teisėtai tikisi, kad bus gerbiamas jos teritorinis vientisumas“,- spaudos konferencijoje kalbėjo Vokietijos lyderė. 
Prancūzijos prezidentas F. Hollande'as pažymėjo, kad Ukrainos Donbaso regione nepavyks surengti rinkimų spalio mėn, kaip buvo numatyta anksčiau ir jie bus atidėti iki kitų metų, tai bus padaryta siekiant „nediskutuotinų rinkimų“. Taip pat F. Hollande'as pažymėjo, kad rinkimai privalo būti suderinti su „Ukrainos elektorato teise“. 
A Merkel dar kartą patvirtino, kad jaučiamas progresas dviems lyderiams derantis dėl taikos sąlygų, tačiau tai nėra visiškas Minsko taikos susitarimo įgyvendinimas, Prancūzijos prezidentas taip pat pažymėjo, kad visų Minsko taikos susitarimų punktų nepavyks įgyvendinti iki šių metų pabaigos, kaip buvo suplanuota iš pradžių.                                                     https://twitter.com/RT_com/status/650011560736374785
Vokietijos kanclerė teigė esanti patenkinta „Normandijos ketverto“ susitikimo rezultatais, Prancūzijos prezidentas F. Hollande'as taip pat pridūrė, kad nuo 2015 m. gruodžio 31 d. bus svarstoma galimybė pratęsti „Normandijos ketverto“ darbą. Prancūzijos lyderis taip pat teigė, kad rinkimai Donbase bus suorganizuoti vėliau nei baigsis Minsko taikos susitarimo pabaigos data, nes „tam reikia daugiau laiko“. 
Prancūzijos prezidentas teigė, kad visos šalys sutarė padidinti sienos perėjimo punktų skaičių. Angela Merkel pažymėjo, kad visos pusės 100 proc. pritaria Minsko taikos susitarimo įgyvendinimui.
Prancūzijos prezidentas pažymėjo, kad negali būti įgyvendinti spalio 18 d. Donbase vykę rinkimai ir būtina surengti naujus, kuriems bus suteiktas imunitetas. Jis taip pat pažymėjo, kad „Normandijos ketverto“ užsienio reikalų ministrai turėtų susitikti lapkričio mėnesį. Vokietijos kanclerė A. Merkel teigė, kad rinkimai Luhanske ir Donecke turi būti vykdomi, suderinus su Ukrainos puse. 
V. Putinas paliko susitikimo vietą, nors žurnalistai bandė užduoti klausimus Rusijos prezidentui, šis tik padėkojo, tačiau į klausimus neatsakė ir iškart paliko susitikimo vietą, netrukus iš ten išvažiavo ir P. Porošenka, spaudos konferencijoje kaip ir buvo numatyta kalbės Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai. 
Pranešama, kad spaudos konferencijoje kalbės Vokietijos lyderė A. Merkel ir Prancūzijos prezidentas F. Hollande'as. 
„TASS“ praneša, kad „Normandijos ketverto“ susitikimas baigėsi. 
Susisitikime aptartas ir Sirijos klausimas                                                                                                                                                                               Penktadienį Paryžiuje susitiko Rusijos ir Prancūzijos prezidentai. Jie kalbėjo apie savo karines operacijas Sirijoje ir bandė rasti atsakymą į klausimą, ar Bašaras al Asadas turėtų likti valdžioje, skelbia AP.Penktadienį Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai susitiko aptarti padėties Ukrainoje, tačiau nebuvo išvengta kalbų ir apie karinius veiksmus Sirijoje.Prieš kelias dienas dėl Vladimiro Putino diplomatinių manevrų Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje buvo atsiradę vilčių dėl diplomatinio protrūkio, tačiau vėliau Sirijoje įvykdyti antskrydžiai sukėlė baimę, kad Rusijos santykiai su Vakarų šalimis gali dar labiau pablogėti.Prancūzijos diplomatas pranešė, kad per susitikimą V. Putinas ir Prancūzijos prezidentas  Francois Hollande'as bandė rasti bendrą kalbą dėl požiūrio į politinę situaciją Sirijoje. Jie taip pat kalbėjo apie Rusijos ir JAV vadovaujamos koalicijos antskrydžius bei civilių apsaugą. Diplomatas neturėjo oficialaus įgaliojimo kalbėti, todėl norėjo likti neįvardintas.Kalbant apie B. al Asado politinę ateitį, šalių nuomonės išsiskiria. Rusija yra jo pagrindinė sąjungininkė, o Prancūzija priešinasi jo buvimui valdžioje.JT Generalinėje Asamblėjoje kalbėjęs Sirijos užsienio reikalų ministras užsiminė, kad B. al Asadas valdžioje turėtų dar kurį laiką išsilaikyti.„Kaip mes galime prašyti Sirijos žmonių eiti balsuoti, jei net nesaugu išeiti į gatvę“, - samprotavo jis.Vokietija, susilaikiusi nuo karinių veiksmų Sirijoje, nori rasti politinį sprendimą. Prieš vykdama į susitikimą Prancūzijoje Vokietijos kanclerė Angela Merkel  pabrėžė, kad svarbiausia yra išspręsti problemas, dėl kurių tiek žmonių bėga į Europą. 
Praėjo jau keturios valandos, kai Vokietijos, Prancūzijos, Rusijos ir Ukrainos lyderiai diskutuoja apie Ukrainos krizę, tačiau kol kas nepateikiama jokių detalių apie šio susitikimo rezultatus. 
Remiantis Vakarų šaltiniais, „Normandijos ketverto“ viršūnių susitikimo metu neplanuojama pasirašyti jokio dokumento, rašo „TASS“. 
Socialiniame tinkle „Twitter“ pasklido nuotrauka, kurioje užfiksuota, kaip Rusijos prezidentas V. Putinas spaudžia ranką Ukrainos prezidentui P. Porošenka, internautai iškart pastebėjo, kad vienintelis, kuris džiaugiasi šiuo susitikimu, tai Rusijos lyderis V. Putinas, P. Porošenka tiesdamas ranką V. Putinui buvo santūrus. https://twitter.com/EuromaidanPR/status/649966682283352064
„Normandijos ketverto“ viršūnių susitikimas tęsiasi jau dvi valandas. „Garantuoju, kad mes čia nepraleisime visos nakties“, - patikino Prancūzijos prezidentas Francois Hollande’as prieš tai, kai prie derybų prisijungė delegacijų nariai. Eliziejaus rūmų kuluaruose aukšto rango diplomatinis šaltinis informavo, kad Paryžių ir Berlyną domina visapusiškas Minsko susitarimų įgyvendinimas numatytais terminais. „Laikas spaudžia, liko trys mėnesiai“, - sakė šaltinis. „Lieka dar daug neišspręstų klausimų: sunkiosios ginkluotės atitraukimas nuo fronto linijos, politinis Minsko susitarimų aspektas ir rinkimai Donbase“, - tęsė jis. Rusijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Ukrainos lyderiai po apie pusvalandį trukusio pokalbio siaurame rate tęsė derybas didesne sudėtimi. Lyderiai ir delegacijų nariai užėmė vietas prie stalo. Vienoje pusėje atsisėdo Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir F. Hollande’as, kitoje – Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Ukrainos prezidentas Petro Porošenka. Eliziejaus rūmų vidiniame kieme išsirikiavę šalių vadovų kortežai tuo metu, kad ketvertas tęsė derybas už uždarų durų,  sukėlė žurnalistų susidomėjimą. Paaiškėjo, kad automobiliai buvo ruošiami išvykimui, tačiau derybos vis dar tęsiasi. 
Kaip socialiniame tinkle „Twitter“ praneša prokremliškas žurnalistas Dmitrijus Smirnovas, šiandieninis Ukrainos, Vokietijos, Prancūzijos ir Rusijos lyderių susitikimas bus trumpas dėl Vokietijos kanclerės Angelos Merkel grafiko. „Remiantis neoficialia informacija, Normandijos formatas bus trumpas dėl A. Merkel. Šeštą vakaro ji turi vykti namo. Yra svarbesnių reikalų nei Ukraina?“ – rašo jis.
Ukrainos prezidento Petro Porošenkos atstovas spaudai Sviatoslavas Cegolko pranešė, kad valstybių vadovai pradėjo derybas tiesiog gatvėje. „Derybos Normandijos formatu prasidėjo tiesiog gatvėje“, - socialiniame tinkle „Twitter“ rašo jis. Kaip rašo UNIAN, vienos dienos darbo vizito į Prancūziją atvykęs P. Porošenka susitiks su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande’u ir dalyvaus vadinamojo Normandijos formato šalių lyderių susitikime.
https://twitter.com/Kanalukraine_en/status/649938916208963584
https://twitter.com/maxhofmann/status/649937047298441216
Prasidėjo lyderių susitikimas. Socialiniame tinkle „Twitter“ pasirodė pirmoji nuotrauka, kurioje matyti ir V. Putino su P. Porošenka akistata.
Rusijos prezidento V. Putino ir Prancūzijos vadovo F. Hollande‘o sutikimas užtruko ne vieną valandą, o 15 minučių ilgiau. Vokietijos kanclerė Angela Merkel į susikimo vietą atvyko 20 minučių vėliau, greičiausiai taip nutiko gavus informacijos apie ilgiau nei planuota užtrukusį Rusijos ir Prancūzijos prezidentų susitikimą, skelbia TASS. Dar vėliau atvyko Ukrainos prezidentas Petro Porošenka. Jis į Eliziejaus rūmus atvažiavo paskutinis. Tai reiškia, kad, atvykus Ukrainos vadovui, „Normandijos ketvertas“ pagaliau susirinko.
Skelbiama, kad F. Hollande'o ir V. Putino susitikimas už uždarų durų vyko ilgiau nei planuota – daugiau nei valandą.
Pasirodė ir Ukrainos prezidentas Petro Porošenka.
Į Paryžių jau atvyko ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį atvyko į Paryžių derybų su Prancūzijos vadovu Francois Hollande'u, kurios rengiamos netylant klausimams, kas yra rusų karo aviacijos smūgių Sirijoje taikinys.Abu lyderiai šypsodamiesi paspaudė vienas kitam ranką prie Eliziejaus rūmų, kur aptars konfliktą Sirijoje.Vėliau čia įvyks keturšalis susitikimas dėl krizės Ukrainoje, kuriame dalyvaus ir šios šalies prezidentas bei Vokietijos kanclerė.
Lyderių susitikimas vyksta už uždarų durų.
Eliziejaus rūmuose V. Putiną pasitiko Francois Hollande'as.
Apie 12.30 val. Lietuvos laiku Rusijos prezidento lėktuvas nusileido Paryžiuje, skelbia TASS.

Atskiro susitikimo su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka nebus, penktadienį pranešė Rusijos vadovo padėjėjas Jurijus Ušakovas.

„Svarbus tarptautinis renginys – tai Paryžiuje numatytas keturių valstybių vadovų susitikimas „Normandijos“ formatu. Paryžiuje bus kalbama tik apie Ukrainos problematiką, pirmiausia, kaip tikimės, apie visišką ir visaapimantį vasario 12-osios Minsko susitarimų laikymąsi“, - per trumpą spaudos konferenciją žurnalistams sakė J. Ušakovas.

„Be derybų „Normandijos“ formatu, kurias sudarys pačios derybos ir darbiniai lyderių pietūs, suplanuoti ir du dvišaliai susitikimai su A. Merkel ir F. Hollande`u“, - pridūrė jis.

Tačiau J. Ušakovas neigiamai atsakė į klausimą, ar įvyks dvišalis V. Putino ir P. Porošenkos susitikimas.

Vadinamasis Normandijos ketvertas Paryžiuje bandys sureguliuoti taikos procesą Ukrainoje, kur mūšiai tarp separatistų ir Kijevo kariškių galiausiai nurimo.

Konflikto pusės vis dar nesutaria dėl vietos rinkimų rytiniuose sukilėlių regionuose, kuriuos pagal Minsko sutartį turi prižiūrėti tarptautiniai stebėtojai, ir sunkiosios ginkluotės atitraukimo.

Ukraina ir sukilėliai šią savaitę pasirašė sutartį dėl tankų, minosvaidžių ir mažesnės nei 100 mm kalibro artilerijos atitraukimo nuo fronto linijos Rytų Ukrainoje.

„Esame toli nuo rezoliucijos, tačiau yra pasitikėjimą keliančių ženklų, kad krizė gali būti įveikta. Svarbiausia, kad šiuo metu ten nebešaudoma“, - prieš susitikimą ketvirtadienį sakė Rusijos prezidentas V. Putinas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.