aA
Popiežius Pranciškus per privačią audienciją susitikęs su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu trečiadienį ragino imtis konkrečių pastangų siekiant taikos Ukrainos konflikte. Visos šalys turi įnešti savo indėlį, pabrėžė jis.
V. Putino susitikimas su popiežiumi Pranciškumi
V. Putino susitikimas su popiežiumi Pranciškumi
© AFP/Scanpix

Pranciškus akcentavo, jog „būtinos nuoširdžios ir didelės pastangos, kad būtų pasiekta taika“, trečiadienio vakarą pranešė Vatikanas. Popiežiaus ir V. Putino susitikimas truko apie 50 minučių.

Beje, V. Putinas į popiežiaus audienciją atvyko pavėlavęs 70 minučių. Per pirmąją savo viešnagę pas Pranciškų 2013-aisiais jis pontifiką privertė laukti 45 minutes.

Pasak Vatikano atstovo Federico Lombardi, popiežius prašė, kad Ukrainoje „visos šalys stengtųsi įgyvendinti Minsko susitarimus“.

Audiencijos temos pirmiausiai buvo konfliktas Ukrainoje ir situacija Artimuosiuose Rytuose. Pranciškus V. Putinui padovanojo medalį su laisvės angelu. „Tai taikos angelas, kuris laimi visus karus ir kalba apie solidarumą tarp tautų“, – teigė popiežius.

Popiežius nebuvo kalbus

„Reuters“ rašo, kad šiaip kalbus popiežius Pranciškus susitikime su Rusijos prezidentu laikėsi gana rezervuotai, bent jau esant žurnalistams. Vatikano ataskaitoje apie V. Putino vizitą nėra žodžio „cordial“ (širdingas, nuoširdus), kuris įrašomas praktiškai po visų popiežiaus susitikimų su kuo nors iš pasaulinių lyderių, rašo newsru.com.

Leidinio duomenimis, į susitikimą su popiežiumi Pranciškumi V. Putinas atvyko praėjus valandai ir 10 minučių po skirto laiko. Prie įvažiavimo jo daugiau nei pusvalandį laukė arkivyskupas Georgas Gänsweinas.

V. Putino ir Romos popiežiaus susitikimas truko apie valandą. TASS duomenimis, Rusijos prezidentas susitikimą pavadino geru. Pokalbis tradiciškai vyko asmeninėje popiežiaus bibliotekoje, be žurnalistų.

Popiežius Pranciškus paragino visas puses, susijusias su konfliktu Ukrainoje, laikytis Minsko susitarimo.

Žinoma, kad Rusijos vadovas ir popiežius įteikė vienas kitam dovanų. V. Putinas padovanojo paveikslą, kuriame pavaizduotas Kristaus kapas, taip pat padovanojo kelis tomus pravoslaviškos enciklopedijos.

Na o popiežius įteikė V. Putinui medalį, kuriame pavaizduotas angelas sargas. „Šiame medalyje, pagamintame praėjusio amžiaus dailininko, pavaizduotas angelas, kuris neša ir taiką, ir teisingumą, ir solidarumą, ir saugo. Taip pat tekstas, kuriame yra pamąstymų, kad evangelija mums atneša šviesą ir gyvenimą, ir džiaugsmą, jame yra geopolitiškų pamąstymų apie mus ir apie mūsų gyvenimą“, – sakė jis.

Po susitikimo popiežius palydėjo Rusijos prezidentą iki išėjimo iš bibliotekos, o atsisveikindamas paprašė perduoti linkėjimų patriarchui Kirilui.

Prieš išvykdamas iš Italijos V. Putinas spėjo susitikti su Silvio Berlusconi – šiam teko atvykti į oro uostą.

Vėlavo antrąkart

„La Repubblica“ žurnalistai manė, kad Rusijos prezidentas, kuris pats prašė susitikimo su Romos popiežiumi, atvyks laiku į audienciją Vatikane. Leidinio duomenimis, jis turėjo susitikti su popiežiumi 17 val.

Vienas žurnalistas rašo, kad V. Putinas nusileido Romoje tik apie 17.40 val., taigi žurnalisto skaičiavimu, V. Putinas pavėlavo į susitikimą mažiausiai valandą.

Anksčiau V. Putinas ir popiežius Pranciškus buvo susitikę 2013 m. lapkritį (į susitikimą V. Putinas pavėlavo 49 min.). Tada V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad „susitikimas praėjo labai gerai“. Nebuvo skelbiama, apie ką tada kalbėjo popiežius ir V. Putinas.

D. Peskovas pranešė žurnalistams, kad V. Putinas pavėlavo į susitikimą su popiežiumi dėl užsitęsusių derybų Milane, o nukelta audiencija buvo suderinta su Vatikanu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.