aA
Lietuva suteiks galimybes Ukrainos karininkams mokytis mūsų šalyje, Baltijos šalys ir Lenkija turėtų pasekti šiuo pavyzdžiu, tvirtino krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, penktadienį dalyvavęs keturšaliame gynybos ministrų susitikime Rygoje.
Juozas Olekas
Juozas Olekas
© DELFI / Kiril Čachovskij

Su Baltijos šalių bei Lenkijos kolegomis kalbėdamas apie paramą Ukrainai, Lietuvos ministras pasidžiaugė NATO įsipareigojimu remti Ukrainos gynybos ir saugumo sektorių.

„Turime užtikrinti aktyvią ir koordinuotą pagalbą siekiant padėti sustiprinti Ukrainos gynybos sistemą pagal NATO ir ES standartus“, – Krašto apsaugos ministerijos pranešime cituojamas J.Olekas.

Pasak jo, Lietuva yra jau įsipareigojus priimti Ukrainos puskarininkius mokytis Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos karo mokykloje. Todėl ministras paragino kolegas apsvarstyti galimybę papildomai priimti ukrainiečių karininkus į Baltijos gynybos koledžą.

Jis taip pat išreiškė viltį, kad Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Kongresas pritars JAV prezidento Baracko Obamos prašymui skirti 1 mlrd. JAV dolerių Europos saugumui užtikrinti.

Jis pabrėžė, kad vienintelis kelias reaguoti į pasikeitusią saugumo situaciją yra nuolatinis sąjungininkų karių buvimas regione.

Per susitikimą aptarti ir NATO kolektyvinės gynybos klausimai rengiantis Velse rudenį vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui, kur bus priimami sprendimai dėl ilgalaikių saugumo užtikrinimo priemonių.

„Baltijos šalys ir Lenkija turi siekti, kad Aljanso šalių vadovai Velse priimtų sprendimus dėl tolesnių saugumo užtikrinimo priemonių po 2014 metų ir dėl nuolatinių Aljanso pajėgų buvimo mūsų regione“, – sakė ministras.

Baltijos šalių ir Lenkijos gynybos ministrai taip pat svarstė galimybes aktyviau dalyvauti tarptautinėse karinėse pratybose Ukrainoje ir kviesti ukrainiečius dalyvauti pratybose Baltijos šalyse ir Lenkijoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.