aA
Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderis, europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis atskleidė, kaip sieks rinkėjų paramos gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose.
Į prezidento kėdę nusitaikęs V. Tomaševskis – prieš D. Grybauskaitę ir automobilių mokestį
© DELFI / Valdas Kopūstas

Pradėdamas specialią spaudos konferenciją, LLRA lyderis pareiškė prieš penkerius metus, kai taip pat siekė prezidento posto, rimtai svarstęs daugiau nekandidatuoti.

Esą jis į prezidentines lenktynes nebūtų stojęs, jei dabartinė šalies vadovė Dalia Grybauskaitė būtų pateisinusi lūkesčius.

„Deja, per daug negalime pasidžiaugti gerais rezultatais. Rinkėjai nusivylę mūsų ekonomine ir socialine politika, užsienio politika. Kaip žinote, mes su visais kaimynais susigadinome santykius“, - kalbėjo V. Tomaševskis.

Jo nuomone, LLRA valdomos Vilniaus krašto savivaldybės tvarkosi puikiai ir gali būti pavyzdžiu visai šaliai.

„Tai, ką mums pavyko padaryti, galima padaryti visoje valstybėje“, - įsitikinęs V. Tomaševskis.

Paklaustas, kaip vertina siūlymus dėl automobilių mokesčio, jis atskleidė, kad jo partija pasisakys prieš tokį pensijų kompensavimo mechanizmą.

„Ne, nepritarsime. Mes pasisakėme prieš. Reikia ieškoti kitų finansavimo šaltinių“, - teigė LLRA lyderis.

Prieš referendumo klausimą, bet už referendumą

V. Tomaševskis taip pat pareiškė nepalaikantis referendumo dėl žemės nepardavimo užsieniečiams. Jo nuomone, jau pats referendumo klausimas suformuluotas netinkamai – esą klausimai turėjo būti du: pirmas – „Ar pritariate Lietuvos išstojimui iš Europos Sąjungos“.

„Turėjo būti du klausimai. (…) Pirmas klausimas: „Ar jūs pritariate išstojimui iš Europos Sąjungos. Antras klausimas – „Ar pritariate, kad reikia uždrausti žemės pardavimą užsieniečiams“, - sakė V. Tomaševskis.

Vis dėlto dabartinę situaciją, kai Vyriausioji rinkimų komisija skaičiuoja ir perskaičiuoja parašus, jis vertina kiek nuosaikiau.

„Jeigu žmonės surinko parašus, tai referendumas turi būti. Mūsų nuomonė – kad negalima atmesti“, - svarstė politikas.

Po euro įvedimo – kainų šuolis?

LLRA pirmininkas taip pat teigė nekeičiantis nuomonės dėl euro įvedimo. Anot jo, įvedus eurą Lietuva taptų savotiška kitų ES šalių rėmėja.

„Mūsų stojimo į ES sutartyje yra numatytas euro įvedimas. Bet nėra tam tikrų terminų. Aišku, euras bus įvestas, bet mes neturime būti pirmi iš šitų dešimties šalių, kurios dar liko be euro. Mes galime būti paskutiniai arba priešpaskutiniai. (…) Skubus įvedimas euro gali privesti prie tokios situacijos, kad mes tapsime „sponsoriais“ kitų Europos ekonomikų, kurios gyvena daug geriau negu mes. Daug geriau gyvena, bet išlaidauja“, - kalbėjo V. Tomaševskis, veikiausiai turėdamas omenyje Graikiją ir kitas su ekonominiais sunkumais susiduriančias euro zonos šalis.

„Mūsų nuomonė tokia: mes įsipareigojime, mes įvesime. Bet nereikia skubėti“, - pridūrė jis.

Kaip ir „darbiečių“ lyderė Loreta Graužinienė, V. Tomaševskis baiminasi kainų šuolio po euro įvedimo.

„Nereikia to daryti jau nuo sausio 1 d. Tuo labiau, kad, visų pirma, nukentės eilinis mūsų šalies pilietis. Mes žinome, kad ir kainos išaugs, ir jeigu krizė nesibaigs Pietų Europoje, o dar nėra tokių žinių, tai neturime mes skubėti“, - sakė politikas.

Tikisi, kad premjeras persigalvos

Premjeras Algirdas Butkevičius trečiadienį užsiminė kelsiantis klausimą dėl LLRA prioriteto – Tautinių mažumų įstatymo – reikalingumo. V. Tomaševskis tikisi, kad A. Butkevičius persigalvos.

„Aš manau, laikui bėgant nebus šitų problemų. (…) Šitas klausimas turi būti išspręstas, kitos išeities nėra. Yra tam tikri standartai. Jų reikia paisyti – ir dėl pavardžių, ir dėl užrašų“, - teigė europarlamentaras.

Sykiu jis priminė, kad Tautinių mažumų įstatymas yra Vyriausybės programoje, o jos koalicijos partneriai turi laikytis.

LLRA frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė žurnalistams teigė, jog visi LLRA Vyriausiosios tarybos nariai laukė teigiamo V. Tomaševskio sprendimo, o partijos lyderis šias viltis pateisino.

„Tai žmogus, pirmiausiai, teisingas, sąžiningas ir visada besilaikantis duoto žodžio“, - partijos vedlį gyrė R. Tamašunienė.

DELFI primena, jog V. Tomaševskis bandė laimę ir prieš penkerius metus vykusiuose prezidento rinkimuose. LLRA lyderis užėmė ketvirtą vietą, surinkdamas 4,68 proc. balsų. Jį aplenkė dabartinis aplinkos ministras, „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis (6,08 proc.), socdemų lyderis Algirdas Butkevičius (11,68 proc.) bei pirmajame ture triumfavusi Dalia Grybauskaitė (68,21 proc.).

Už V. Tomaševskio nugaros prieš penkerius metus liko Valstiečių liaudininkų partijos vedlė, eksministrė Kazimira Prunskienė (3,86 proc.), dabartinė Seimo pirmininkė ir Darbo partijos lyderė Loreta Graužinienė (3,57 proc.) bei pats išsikėlęs karininkas Česlovas Jezerskas (0,66 proc.).

Kur kas sėkmingiau LLRA ir jos lyderis pasirodė Europos Parlamento rinkimuose. LLRA surinko 8,42 proc. balsų, aplenkdama Liberalų sąjūdį ir tik nežymiai nusileisdama Darbo partijai. Visos šios politinės jėgos Europos Parlamente gavo po vieną kėdę.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.