Darbuotojai renkasi naują darbovietę, atsižvelgdami į jos pastangas kovoti su žemės užterštumu. Klientai rinkdamiesi prekes atkreipia dėmesį į tai, kaip jos buvo pagamintos. O tarptautinės organizacijos pateikia terminus, iki kurių turi būti įgyvendinti vieni ar kiti pakeitimai.

Lietuvos verslai su šiais iššūkiais tvarkosi puikiai – įgyvendina reikalavimus, kuria naujas technologijas, o klientams siūlo jų kintančius poreikius atitinkančias prekes bei paslaugas. Ypatingai gerai tai sekasi Lietuvoje veikiančios tarptautinėms kompanijoms, kurių dauguma turi tvarumo specialistus, sekančius naujoves.

Ilgalaikius planus skatina klientų lūkesčiai

Viena iš Šiaurės Europos lyderių augalinės kilmės produktų, skirtų maisto ir pramonės sektoriams, „Roquette Amilina“ skelbia, kad siekia diegti naujoves tvariai, laikantis įsipareigojimų šioje srityje. Tai pasiekiama sutelkiant inovatyvias priemones sustiprinti inovacijų proceso plėtros tvarumą. Grupė vienija 25 gamyklas skirtingose šalyse, tad gerąja praktika dalinasi ir tarpusavyje.

Pasak įmonės generalinio direktoriaus Edvino Bernoto, ilgalaikiai planai ir naujovių troškimas yra būtinas norint atliepti klientų lūkesčius ir numatyti jų poreikius: „Diegiame darnaus vystymosi kultūrą savo mokslinių tyrimų eksperimentinėje plėtroje ir inovacijų veikloje. Kuriame naujus produktus, kuriuose naudojami ekologiškesni procesai, atitinkantys ekologinį dizainą. Rinkai siūlome naujoviškus ir tvarius sprendimus, pagrįstus Jungtinių Tautų priimta Darnaus vystymosi darbotvarke.

Esam įsipareigoję užtikrinti, kad 2025 m. 70% mūsų projektų atitiktų „tvarios chemijos“ kriterijus ir kad 80% naujų sprendimų, siūlomų mūsų klientams iš tų pačių projektų, atitiktų JT darnaus vystymosi tikslus – 2021 m. „tvarios chemijos“ kriterijus atitiko 70% mūsų projektų, JT SDG tikslus atitiko 67%“.

 Edvinas Bernotas

Įmonės plėtros, kuri tenkina dabarties poreikius, nepakenkiant ateities kartų galimybėms, spartą ir kryptį vertina Grupės dedikuota ekspertų komanda, atsakinga už tvarumą.

Socialinė atsakomybė prasideda nuo darbuotojų gerovės

Investicijų įmonių grupės „Zabolis Partners“ plėtros direktorius Guido Wolf mano, kad aplinkai saugų verslą kurti galima pradėti nuo darbuotojų ir biuro įrengimo. Net ir mažiausias tvarus pokytis biure, kuriame kasdien dirba dešimtys ar šimtai žmonių – naudingas aplinkai.

Įmonės biuras – modernus, tad dauguma sistemų pritaikytos energijos taupymui: apšvietimas reaguoja į judesį, vėdinimas veikia pagal darbo valandas. Taip pat beveik nenaudojamas popierius. Spausdinami tik privalomi dokumentai, jei nėra kitos išeities.

„Biure visaip mažiname plastiko ir stiklo taros naudojimą. Tam, kad atsisakytume vandens buteliuose, investavome į vandens filtrus ir gazuoto vandens aparatą. Iš maisto gamintojų, tiekiančių maistą į biurą, reikalaujame, kad maistas būtų tiekiamas bendruose induose atsisakant vienkartinių indų iš plastiko. Maisto iš tiekėjų gabenimui įsigijome keletą termodėžių, biure turime visus pietums ir pusryčiams reikalingus indus bei stalo įrankius. Atsisakėme popierinių laiškraščių ir įsigijome keletą planšečių jų skaitymui biure. Įkūrėmė biure biblioteką, kurioje sukauptos vertingos verslo, finansų ir panašios knygos, tikimės, kad taip prisidedame prie mažesnio popieriaus vartojimo“, – pasakojo G. Wolf.

Guido Wolf

„Zabolis Partners“ atstovas pabrėžė, kad įmonėje svarbus dėmesys darbo sąlygoms (patogiai ir gražiai įrengtas biuras). Taip pat siekiama sukurti bendruomenę, kur visi rastu savo vietą, rengiami pietus ir pusryčius biure, darbuotojams siūlomas nuotolinis darbas, sveikatos draudimas ir kiti privalumai. Laimingi darbuotojai teigiamai vertina ir įmonės požiūrį į tvarumą bei dėl to įvedamas naujoves – daugiau dėmesio skiriama tvariam naudojimui kasdieniname biuro gyvenime.

Kaip išlaikyti tvarumo ir verslo pusiausvyrą

Verslo valdymas ir kartu tvarumo užtikrinimas gali būti sudėtingai suderinamos užduotys, tačiau kalbinti vadovai tikino, kad svarbu turėti reikalavimų gaires ir planą. Projektų vykdymas remiantis planu ir vertybėmis gerokai palengvina procesą bei pagerina rezultatus.

E. Bernotas pasidalino tikslais, kuriais remiasi įmonė, derindama verslo valdymą su tvarumu:

Procesų projektavimas, siekiant maksimaliai padidinti žaliavos, kuri patenka į gaminį, kiekį. Medžiagas ir produktus suprojektuoti taip, kad atlikę savo funkciją neišliktų aplinkoje ir suirtų į nekenksmingus skilimo produktus.
Atsinaujinančių medžiagų žaliavų ir energijos šaltinių naudojimas. Žaliava turėtų būti atsinaujinanti, o ne išeikvota, kur tik techniškai ir ekonomiškai įmanoma.
Saugių, aplinkai nekenksmingų, medžiagų naudojimas, kur tik įmanoma.
Energiją taupančių procesų projektavimas. Energijos reikalavimai turėtų būti pripažinti dėl poveikio aplinkai, ekonomikai ir turėtų būti kuo mažesni.
Išvengti atliekų susidarymo. Geriau išvengti atliekų nei jas apdoroti ar valyti po to, kai susidarė.


Pasak direktoriaus, grupė inovatyviam plėtros tvarumui įvertinti įdiegė reikiamus įrankius, kuriais siekiama apibūdinti inovacijų projektų, inovatyvių sprendimų, pasiekiančių klientus ar galutinius vartotojus, tvarumą: „Mūsų klientams ir vartotojams siūlomas inovatyvių sprendimų tvarumo vertinimas grindžiamas Jungtinių Tautų priimta nauja Darnaus vystymosi darbotvarke. Kiekvienas tikslas turi konkrečius uždavinius, kuriuos reikia įgyvendinti per ateinančius metus“.

Derina klimato kaitos problemas su darbuotojų poreikiais

Kartais gali būti sudėtinga užtikrinti aplinkosaugos, socialinės atsakomybės ir verslo valdysenos sąveiką įmonėje. Pašnekovai neslepia, kad šiuo klausimu svarbu atsižvelgti į darbuotoju poreikius bei pagrindines klimato kaitos probemas, pavyzdžiui, CO2 emisiją.

„Zabolis Partners“ įmonėje šio tikslo siekiama skatinant darbuotojus gyventi tvariau ir pagalvoti, ką jie gali padaryti patys. O tam, kad tikslas būtų pasiektas – įmonė suteikia sąlygas darbuotojų patogumui užtikrinti: „Kadangi esame įsikūrę miesto centre, skatiname kolegas naudotis viešuoju transportu ar dviratėmis priemonėmis šiltuoju metų laikotarpiu, kad būtų kuo mažiau automobilių. Tiems darbuotojams, kurie į darbą važiuoja dviračiu, įrengėme dušą. Be to, automobilių stovėjimo aištelėje įrengėme elektros įkroviklį elektromobiliams“.

E. Bernotas atviravo, kad tvaraus vystymosi „Roquette“ neišeitų pasiekti be stiprių finansinių rezultatų: „Mes remiamės 3P modeliu: People (angl. žmonės), Planet (angl. planeta) ir Profit (angl. pelnas). Mūsų įsipareigojimai mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą arba pasikliauti tvariomis žaliavomis taip pat reiškia atsakingą finansų valdymą, taip pat mažiname energijos sąnaudas ar didiname mūsų produktų vertę rinkose, kuriose veikiame“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją