Tvarumo idėjos neaplenkia ne tik žmonių, bet ir augintinių mitybos

A. Gelžinis pastebi, kad šunų maisto pramonė, taip pat kaip ir kitos, išgyvena reikšmingus pokyčius – didėja susirūpinimas dėl tvarumo, poveikio aplinkai. O tai neaplenkia ir augintinių šeimininkų.

„Natūralių ingredientų šaltiniai yra riboti, o dabartinis gyvenimo būdas pradeda daryti įtaką mūsų planetos funkcionavimui, kurį turime saugoti ne tik sau, bet ir ateities kartoms. Tvarumas daro įtaką vis daugiau mūsų ir mūsų keturkojų kompanionų gyvenimo aspektų“, – pastebi jis.

A. Gelžinis palygina, jog pasaulyje kasmet naminių gyvūnų mitybos poreikiams patenkinti reikalinga
Didžiosios Britanijos dydžio teritorija. Anot jo, dėl to pasaulyje yra ieškoma labiau aplinkai draugiškų būdų pamaitinti mūsų pūkuotus draugus.
Gyvūnų ėdalas

„Vienas iš sprendimų – alternatyvūs augaliniai baltymai – vabzdžiai, žirniai, lęšiai, avinžirniai. Taip pat kinta ir pakuotės, jos tampa mažiau žalingos aplinkai. Pavyzdžiui, pakuotės kompostuojamos arba pilnai perdirbamos, siekiant mažinti plastiko atliekų kiekį. Kinta požiūris ir į naudojamus ingredientus. Stengiamasi naudoti vietinius ingredientus, taip mažinant transportavimo išlaidas ir emisijas“, – tvarumo pokyčius augintinių mitybos srityje vardina A. Gelžinis.

Vabzdžių naudojimas augintinių mityboje – daug žadanti naujovė

Apie žmonių maisto pramonėje naudojamus vabzdžius jau esame girdėję ir anksčiau. Vabzdžiai yra reglamentuoti Europos Sąjungoje kaip naujas maistas ir yra laikomi tvaria alternatyva taršiai gyvulininkystės pramonei, o vien Lietuvoje yra registruota daugiau nei 10 ūkio subjektų, vykdančių svirplių perdirbimo maistui veiklą.

Tad turbūt nieko keisto, kad šia kryptimi einama ir augintinių mityboje. Anot A. Gelžinio, praktika gaminti produktus iš vabzdžių tarp gamintojų vis dažnėja.

„Pastebima, jog vis daugiau gamintojų stengiasi į savo produktų sudėtį įtraukti alternatyvius vabzdžių baltymus, „Brit Care Sustainable“ ne išimtis. Priešingai nei kiti gamintojai, kurie sukuria tik vieną kitą receptą su vabzdžių baltymais, „Brit Care“ nusprendė sukurti visą liniją produktų, kuri patenkintų įvairių amžiaus grupių augintinius“, – sako A. Gelžinis.
Šuniukai

Kalbant apie vabzdžių naudingas savybes augintinių mityboje, A. Gelžinis pažymi, kad vabzdžiai neapkrauna virškinamojo trakto, o kartu ir mūsų planetos.

„Lyginant su raudona mėsa, vabzdžių baltymai yra daug kartų draugiškesni aplinkai. Norint gauti 1 kilogramą vabzdžių baltymų, reikia tik 2 proc. žemės ploto ir tik 4 proc. vandens, reikalingo galvijams auginti. Be to, vabzdžiai šeriami žmonių maisto atliekomis. Vabzdžių auginimas yra 100 proc. etiškas ir neišskiria metano – pavojingų šiltnamio efektą sukeliančių dujų“, – vabzdžių naudojimo mityboje privalumus vardina A. Gelžinis.

Jis atkreipia dėmesį ir į tai, kad vabzdžių naudojimas šunų maiste naudingas ne tik iš tvarumo perspektyvos, bet ir iš augintinio sveikatos pusės.

„Vabzdys pasižymi puikiu skoniu ir yra suvirškinamas beveik 90 proc. Jis yra puikiai toleruojamas, nealergizuojantis. Maiste naudojamos visos vabzdžio kūno dalys, todėl sausas maistas su vabzdžiais palaiko puikų probiotikų ir prebiotikų balansą ir virškinamojo trakto būklę bei imunitetą“, – teigia A. Gelžinis.
Vabzdžių maistas

Turi daug naudingų savybių: pakeisti mėsą vabzdžiais turėtų būti nesudėtinga

Nors vabzdžiai turi daug vertingų maistinių savybių, kol kas dar anksti sakyti, ar jie galėtų pakeisti kitus įprastus produktus, pavyzdžiui, mėsą. Vis dėlto, A. Gelžinis pastebi, kad jų savybės yra daug žadančios.

„Vabzdžių naudojimas, kaip baltymų šaltinis, augintinių maiste yra gana naujas reiškinys, tačiau daugelis tyrimų rodo, kad jie gali būti labai vertingi mitybiniu požiūriu. Vabzdžiai yra baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų ir vitaminų šaltinis. Kai kurie vabzdžiai, pavyzdžiui, cikados ar kriketai, yra labai baltymingi ir turi visas būtinas aminorūgščių rūšis. Vabzdžiai taip pat gali būti geros kokybės riebalų, įskaitant omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, šaltinis“, – teigia A. Gelžinis.

„Bendrai pažvelgus, vabzdžių sudėtis yra 55 proc. baltymai, 35 proc. riebalai ir 10 proc. angliavandeniai, o tai yra idealus santykis šunims ir katėms. Pakeisti mėsą vabzdžiais nėra sudėtinga, tai dar geresnė alternatyva, kol kas nėra jokių įrodymų, kad tai prastesnis baltymų šaltinis“, – prideda jis.
Algirdas Gelžinis

Vabzdžių panaudojimas augintinių mityboje rodo, kad tvarumo idėjos neaplenkia ir produktų gyvūnams industrijos. Tačiau joje tvarumas apima ir daugiau grandžių.

A. Gelžinis pažymi, kad tvarių sudedamųjų dalių naudojimas leidžia geriau valdyti, taupyti išteklius ir apsaugoti aplinką. Jis įvardija, kad gaminant pašarą stengiamasi naudoti kuo daugiau vietinių ingredientų, tokių kaip vištiena (Čekija), vabzdžiai (Nyderlandai, Lenkija), lašiša (Norvegija) ir t.t.

„Naudojant gamtai draugiškus vabzdžių baltymus, taupomi ištekliai. Taip pat naudojamas klimatui neutralus apdorojimas ir perdirbamos pakuotės. Pasirinkus tinkamas sudedamąsias dalis, gaminant „Brit Care Sustainable“ maistą šunims pavyksta net 35 proc. sumažinti CO2 pėdsaką“, – sako jis.

Šaltinis
Temos
Specialusis konferencijos projektas „Tvarumo kursas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją