Kasdienis tvarumas

Begamindamos karšto šokolado šokoladukus laidos vedėjos sutiko pasidalinti ir savo idėjomis bei mintimis apie tvarumą didžiųjų švenčių metu.

„Kuo tvariau gyventi stengiuosi kasdien, o Kalėdos yra ne išimtis. Stengiuosi nepirkti dovanų popieriaus su plastiku, dovanas dedu į dėžutes, kurias gaunu su siuntiniais, įvairius maišelius. Per vienas Kalėdas sesės dovaną supakavau į maišelį, kuriame man buvo pristatyti kebabai. Tai kartu su dovana sesė gavo dar ir ten užsilikusį pagaliuką dantims“, – su šypsena pasakojo Greta.

Laidų vedėja K. Pocytė sakė, jog tvarumas prasideda nuo paprasčiausių dalykų, pavyzdžiui, pradėjimo sąmoningai nebedovanoti nereikalingų dovanų. Ji kalėdines dovanas ruošia dar vasaros pabaigoje – konservuoja daržoves, kurios taps kalėdinėmis dovanomis draugams.

„Savo rankomis pagamintas dovanas mėgstu ne tik dovanoti, bet ir gauti, todėl mane beprotiškai nustebina ir nudžiugina draugų gamintos dovanos. Tokios dovanos niekada nedulkės lentynoje, bus panaudotos arba suvalgytos, jei tai valgomas daiktas.

Kartą dovanų gavau pašteto, kurį draugė pati gamino ir atsiuntė man paštomatu. Kaip gali tokios dovanos nedžiuginti? O tokios dovanos dar mielesnės, jei būna supakuotos, pavyzdžiui, į perskaitytą žurnalą. Ir pati taip pakuoju dovanas. O siuntoms siųsti puikiai tinka prekybos centrų popieriniai maišeliai, jų popierius tvirtas, būna išmargintas piešiniais, tad tereikia tik suklijuoti. Tą ir pati darau. Taip pat savo gamintais papuošimais stengiuosi puošti ir kalėdinę eglutę. Pernai eglutės papuošimui karpiau popierines snaiges, šįmet eglę puoš tos pačios karpytos snaigės ir, žinoma, mamos sode surinkti ir kaspinėliais papuošti kankorėžiai“, – džiaugėsi „Delfi Diena“ ir „Jūs rimtai?“ laidų vedėja.

Lietuviškas ruduo būna labai pilkas ir drėgnas, trūksta šilumos ir jaukumo, bet tai galime susikurti patys, tad raginu visus traukti iš lentynų kalėdinius megztukus, pasipuošti ir namuose susikurti Kalėdų laukimo šventę.
Kristina Pocytė

Receptas, kuris patiks ir vaikams

Vos tik prasidėjus žiemai parduotuvių lentynose galime rasti šokolado, kuris specialiai yra skirtas karšto šokolado gėrimo gamybai. Tačiau neseniai naujienų portale „Delfi“ startavęs projektas „Tvari Lietuva“ primena, jog priimti tvarius sprendimus yra ne tik prasminga, tačiau ir būtina, tad „Delfi Diena“ laidos vedėjos siūlo panaudoti namuose jau esantį šokoladą ir šio karšto gėrimo pagrindu tapsiančius bei šiltą pieną pagardinsiančius šokoladukus pasigaminti patiems. Kartu tai gali tapti ir puikia dovana draugams.

„Sunku sutikti šio gėrimo nemėgstančių žmonių. Man buvo tiesiog labai smagu tai gaminti su Kristina. Gerai praleidome laiką. Tai net ir galutinis rezultatas nebėra toks svarbus. Ir pasilinksminom, ir dar skanų gėrimą pasigaminom“, – sakė G. Klimkaitė.

K. Pocytė pridūrė, jog šis šokoladukų gaminimo būdas turėtų patikti ir mažus vaikus auginantiems tėveliams, nes procesas nesudėtingas, o tokiu būdu naujai galima prikelti lentynoje užmirštus saldainius ar šokoladą.

„Kalėdiniai filmavimai visuomet labai smagūs, nes filmuojami dar likus gerokai laiko iki švenčių, tad tai būna puiki proga pajausti šventinę nuotaiką. O ir filmuotis su Greta smagu, nes įprastai juk sukamės aktualiausių naujienų rate, o besifilmuodamos turėjome galimybę atsipūsti, pakalbėti apie šventes, pasipuošti kalėdiniais megztiniais ir trumpam pamiršti įtemptą darbo ritmą.

Manau, kad visiems to reikia. Lietuviškas ruduo būna labai pilkas ir drėgnas, trūksta šilumos ir jaukumo, bet tai galime susikurti patys, tad raginu visus traukti iš lentynų kalėdinius megztukus, pasipuošti ir namuose susikurti Kalėdų laukimo šventę. Galima kepti sausainius, išsivirti imbierinės arbatos, o gal savo rankomis pagaminti artimiesiems dovanų ar tiesiog dekoracijų savo namams“, – mintimis dalijosi K. Pocytė.

Pasirenku dovanoti arba praktiškas dovanas, arba tiesiog kartu praleisti laiką, nes tai džiugina labiau nei kokie nors daiktai.
Greta Klimkaitė

Atsisakoma niekučių

„Delfi TV“ televizijos laidų vedėjų pasiteiravus, kokių įpročių jos pastebi atsisakant savo aplinkos žmones dėl tvarumo ir minimalizmo, abi pašnekovės sakė, kad tai tikrai yra vartojimas. Greta sakė, jog žmonės nebemėgsta kaupti daiktų, gauti nereikalingų niekučių, todėl jų ir nebedovanoja. Šis pokytis, anot jos, praverčia visapusiškai. „Ir pati pasirenku dovanoti arba praktiškas dovanas, arba tiesiog kartu praleisti laiką, nes tai džiugina labiau nei kokie nors daiktai. Ir apskritai su daug savo draugų jau net nebesikeičiame dovanomis, o vietoj to nueiname vakarienės ar į koncertą“, – apie pasikeitusias tradicijas pasakojo G. Klimkaitė.

Kristina tuo tarpu sakė, kad jos artimųjų ir draugų rate nebeliko nuo maisto lūžtančių stalų. Vis daugiau žmonių gerai pagalvoja prieš ruošdami maistą, kad netektų jo valgyti ir šventėms pasibaigus.

„Pastarąsias šventes aš sutikau be šeimos dėl pandeminės situacijos, tačiau su draugu stengėmės, kad visos tradicijos išliktų. Iš tiesų, buvo netgi labai įdomu, nes tas mažytis dviejų žmonių Kūčių vakarienės stalas buvo sujungtas dviejų šeimų tradicijomis. Mano šeimoje Kūčių stalas ruošiamas griežtai be pieno produktų, bet neįsivaizduojamas be aguonpienio, silkės su svogūnais, saulėgrąžomis ar džiovintomis slyvomis, o draugo šeimoje – be virtinukų su džiovintų baravykų įdaru. Tad net ir dviese likę pasigaminome visus dvylika patiekalų taip, kaip namuose. Ir gaminome tik tiek, kad patys viską suvalgytume. Taip, visko po kelis kąsnius. Ir mums pavyko“, – praėjusių metų šventes prisiminė ji.

Svarstydama apie kalėdines dovanas Kristina taip pat neskuba pirkti ją sužavėjusio daikto. Ji ilgai svarsto ir galvoja, ar negali to pasigaminti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)