Pagrindinės Rositos funkcijos lyderystės ir metodinio rengimo centre yra ruošti būsimus karininkus jų tarnybai Lietuvos kariuomenei.

„Mano pačios išsikeltas tikslas yra karių psichologinis atsparumas, jis svarbus tuo, kaip rodo paskutinių dienų įvykiai Ukrainoje, nes tai padeda Ukrainiečiams veikti“, – kalbėjo karo akademijos psichologė.

Rosita sako, kad psichologinio atsparumo neįgysi perskaitęs knygą, jis ugdomas susiduriant su sunkumais ir nuo jų nebėgant, o tvarkantis. Karo psichologė įsitikinusi, dabar visuomenei reikia didesnio psichologinio atsparumo.

„Šiai dienai, mes patiriame labai didelę įtampą, nerimą ir mūsų jausmai persipina nuo visiško beviltiškumo iki pykčio ir net gi tokios agresijos“, – kalba R. Kanapeckaitė.

Rosita sako, kad baimė, kuria jaučiame karo akivaizdoje yra natūrali ir net reikalinga, nes bijantis žmogus saugosi.

„Baimė patiria visi, bet vieni su tuo susitvarko, o kiti susitvarko prasčiau. Jeigu tu esi patyręs sunkumus keliančias situacijas ir su jomis susitvarkei, nors ir bijai, tai man tai yra toks pagrindinis drąsos apibūdinimas“, – kalba karo akademijos psichologė.

LOGIN 2022 konferencijoje Rosita kalbės apie prarastą saugumo jausmą ir būdus, kaip jį susigrąžinti.

„Tas mūsų saugumas yra gerokai pažeistas, ar jį galima atstatyti iki 2019 m. prieš COVID-19, nes dar prieš karą mes turėjome tą viruso laikotarpį ir pamatėme, kad gyvenimas turi kitokių planų, nei mes patys“, – dalinasi R. Kanapeckaitė.

Psichologė Rosita siūlo pripažinti visus savo jausmus, kuriuos sukelia šalia vykstantis karas.

„Nuo to reikėtų pradėti, nes jeigu sakyti, kad aš neturiu emocijų, žiūriu vaizdus, kaip ten kare žūsta civiliai žmonės ir manęs tai neveikai, tai yra saviapgaulė, kuri nepadeda. Tu gali kalbėti, bet ir galvoti, kaip geriau funkcionuoti“, – kalba psichologė.

Rosita sako, kad saugumo jausmą visi susigrąžinome skirtingai, vieniems padeda buvimas tarp kitų žmonių, kitiems ginklo įsigijimas, ar užsirašymas į šaulių sąjungą, treti įsitraukia į savanorišką veiklą.

„Aš esu visą laiką už tą darymą, to ką tu gali padaryti, tiek savo tiesioginėje veikloje, tiek ir už tai, kad gali šiek tiek prisidėti prie savanorystės arba prie visuomeninių projektų, kad tu būtum naudingas ir labai svarbu šituo laikotarpiu išlikti žmogumi, nes pasiduoti tai agresijai ir tam pykčiui labai lengva“, – kalbėjo karo akademijos psichologė.

Rosita Kanapeckaitė bus progreso konferencijos LOGIN 2022 pranešėjas. LOGIN yra reiškinys, kuris sutraukia inovatyviai mąstačius, norinčius tobulėti, žingeidžius, ieškančius naujų idėjų ir pažinčių žmones. Konferencija vyks birželio 2–3 dienomis Litexpo parodų ir konferencijų centre, daugiau sužinoti galite ČIA .

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją