Vasara arčiau tavęs

Šviežias lietuviškas derlius visus metus

Vasarėjantis oras ne vieną paskatino peržiūrėti mitybos įpročius: lėkštėse puikuojasi organizmui naudingos šviežio derliaus gėrybės, o sunkius, riebesnius patiekalus vis dažniau keičia lengvesni patiekalai.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė sako, kad žaliosios lapinės salotos pavasario ir vasaros sezono metu kasmet sulaukia didelio pirkėjų dėmesio, o vitaminais kasdienę mitybą praturtinti norintys pirkėjai į pirkinių krepšelius noriai deda ne tik visiems jau puikiai žinomas salotų rūšis, bet ir rečiau sutinkamas naujienas.

Šviežio derliaus gėrybių gausoje greta populiariausių salotų rūšių puikuojasi gardžiosios kale salotos, sultingos ir švelnios sultenės, traškus kininis kopūstas ar savo spalva iš tolo pakerintys raudonieji kopūstai.

Kiekviena iš šių rūšių – savaip ypatinga, išsiskirianti unikaliu skoniu ar tekstūra. Garbanotus lapų kraštelius turinčios kale salotos yra tvirtos, tad idealiai tinka troškiniams gardinti, trintiems žaliesiems kokteiliams gaminti. Subtilaus skonio sultenės patiekalams suteikia lengvumo ir gaivos, o raudonieji kopūstai įneša pikantiškumo. Jei ieškote salotų, kurios tiktų ir šaltiems užkandžiams, ir karštiems patiekalams – neprašausite pasirinkę kininį kopūstą. Jis ne tik skanus, bet ir labai vertingas: sultinguose kininio kopūsto lapuose slepiasi visas vitaminų lobynas.

„Savo parduotuvėse visuomet turime didelį šviežių daržovių ir vaisių pasirinkimą, o savo pirkėjus įvairiais būdais stengiamės paskatinti formuoti sveikos gyvensenos įpročius. Nuo šiol mūsų pirkėjai galės įsigyti ir išskirtinių naujienų: Lietuvoje įkurto tvaraus naujos kartos vertikalaus žalumynų ūkio „Leafood“ šviežio derliaus gėrybių – 12-os rūšių salotų, prieskonių žolelių ar salotų mišinių, kurie „Iki“ parduotuves pasieks ištisus metus“, – sako V. Budrienė.

Patogiai supakuotos į pakartotinai uždaromas pakuotes, šios salotos yra paruoštos valgyti – jų nereikia plauti, tad puikiai tiks skubantiems, sveiką gyvenimo būdą mėgstantiems žmonėms. „Leafood“ žalumynai auginami uždarose patalpose, švarioje ir apsaugotoje aplinkoje. Salotos ir prieskoninės žolelės auga mineralais praturtintame vandenyje, nenaudojami jokie pesticidai, herbicidai ar kitos kenksmingos medžiagos.

Salotų lapai – ne tik salotoms

Nors visi puikiai žinome, kad mažai kalorijų, tačiau daug skaidulų bei mineralinių medžiagų turinčias salotas valgyti sveika, triaukšti žalius lapus norisi ne kiekvienam. Ir visai nebūtina, mat salotas galima sumaniai integruoti į pačius įvairiausius patiekalus. Omletas su špinatais, sveikuoliškas obuolių ir imbiero kokteilis su sviestinėmis salotomis ar prancūzų itin pamėgtos žaliosios sriubos – salotų panaudojimui galima rasti šimtus skirtingų receptų.

O jei šaldytuve salotos užsigulėjo per ilgai, išmesti jų taip pat neskubėkite. Iš įvairiausių salotų likučių pasigaminsite išskirtinio skonio pesto padažą, pakylėsiantį į aukštumas net ir kasdienius patiekalus.


Pesto padažas iš salotų

Šiam pestui tiks absoliučiai visos salotų rūšys, tačiau draugijoje su bazilikais ypač atsiskleisti padės ryškesnio skonio žalumynai – saujelė gražgarsčių, petražolių ar mėtų.

Reikės:

  • 2 stiklinių baziliko lapelių,
  • 2 stiklinių įvairių salotų,
  • 0,5 citrinos sulčių,
  • 1 česnako skiltelės,
  • 50 g parmezano sūrio,
  • 30 g kedro riešutų (tinka ir kitokie),
  • 100 ml alyvuogių aliejaus.


Gaminimas:

Visus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Jei reikia, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais. Paruoštą ir sandariai uždarytą padažą šaldytuve galite laikyti iki 10 dienų. Skanaukite su salotomis, mėsos patiekalais ar makaronais!