Vasara arčiau tavęs

Kopūstai – viena populiariausių daržovių vasarą

Balandėliai – vienas seniausių lietuviškos virtuvės patiekalų. Tiesa, kilę jie ne iš mūsų kraštų, o iš Artimųjų Rytų – čia tradiciškai „dolma“ suktinukai gaminami mėsą vyniojant į vynuogių lapus, baklažanus ar cukinijas. Lietuviai, kaip ir daugelis kitų Europos šalių, balandėlius suka į kopūstų lapus.

Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, kopūstai dėmesio sulaukia ištisus metus, tačiau pirmojo šviežio vasaros derliaus pirkėjai itin laukia. Vos pasirodžiusios parduotuvių lentynose, vietos ūkininkų užaugintos daržovės kaipmat keliauja į pirkėjų krepšelius, o dėl universalaus skonio ir gerųjų savybių itin vertinami švieži kopūstai vasaros metu rikiuojasi perkamiausių penketuke. Kuo jie jaunesni ir šviežesni, tuo skanesni, tad išnaudokite į parduotuves jau atvykusio vasarinio šviežio derliaus privalumus.

Sultingų balandėlių paslaptis – naudojama skirtinga mėsa

Nors balandėlių be kopūstų nepagaminsite, ne mažiau svarbų vaidmenį šiame patiekale vaidina mėsa. Įprastai lietuviai įdarui naudoja maltą kiaulieną, svogūnus ir ryžius, tačiau skirtingų šalių virtuvėse galima atrasti įvairių variacijų – bulgarai balandėlių įdarui mėgsta naudoti veršieną ir morkas, o lenkai į mėsą vietoj ryžių deda kruopų.

Norite, kad balandėliai būtų itin sultingi? Gamindami juos naudokite ne tik kiaulienos ar jautienos, bet šių dviejų mėsų mišinį. Taip balandėliuose esanti mėsa bus ne per sausa ir ne per riebi. Drąsiai eksperimentuokite ir naujais skoniais.

Kaip pastebi Vaida Budrienė, nors lietuvių tarpe populiariausia yra kiauliena, pirkėjai noriai renkasi ir kitas maltos mėsos rūšis – jautieną, švelnią veršieną ar kalakutieną, ypatingai vertindami iš Lietuvos ūkių atvykusios šviežios mėsos kokybę.

„Absoliuti dauguma į „Iki“ parduotuves patenkančios šviežios mėsos atkeliauja iš Lietuvos gamintojų. Šviežios mėsos skyriuje esanti vištiena, kiauliena, jautiena, veršiena – tik lietuviškos kilmės. Tai, visų pirma, svarbu dėl šviežumo, nes kuo trumpesnė jos pristatymo grandinė, tuo mėsa yra šviežesnė. Be to, Lietuvos tiekėjai taiko itin aukštus standartus paukščių ir gyvulių auginimo sąlygoms, o mūsų pirkėjai tai vertina“, – teigia V. Budrienė.

Ryžiai

Kopūstainis – dar paprasčiau ir skaniau

Surasti lietuvių, bent kartą gyvenime neragavusių balandėlių, būtų išties sunku. Tačiau ar teko ragauti kopūstainio? Tai – pasakiškai skanus, nesunkiai pagaminamas ir abejingų nepaliekantis patiekalas – puiki alternatyva, jei norisi kažko tradicinio, tačiau šiek tiek įmantriau.

Kopūstainio gaminimui galite naudoti tuos pačius ingredientus, kuriuos naudotumėte gamindami balandėlius, tačiau nieko sukti į kopūstų lapus nereikės. Priešingai – paruoštą įdarą sluoksniuokite, tarsi gamindami lazaniją.

Reikės:

2 šviežio derliaus kopūstų;
1 morkos;
1 svogūno;
1 paprikos;
100 g ryžių;
400 g maltos jautienos ir kiaulienos;
150 ml vidutinio riebumo grietinėlės;
150 g pomidorų padažo;
150 ml pieno;
1 valgomojo šaukšto miltų;
1 valgomojo šaukšto sviesto;
įvairių šviežio derliaus žolelių;
druskos ir maltų juodųjų pipirų;
tarkuoto sūrio.

Gaminimas:

Kol ryžiai virs, pasiruoškite daržoves: tarkuotas morkas, smulkintus svogūnus ir paprikas pakepinkite aliejuje, pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais, kapotomis šviežio derliaus žolelėmis. Iškepkite maltą mėsą ir sumaišykite su troškintomis daržovėmis, ten pat sudėkite ir virtus ryžius.

Pasigaminkite padažą: sumaišykite tirpintą sviestą, grietinėlę ir pomidorų padažą. Vos pakaitinkite, suberkite miltus ir nuolatos maišydami po truputėlį pilkite pieną. Padažas turėtų įgauti kreminę konsistenciją, nebūti pernelyg skystas.

Kopūstainis keps orkaitėje, tad pasiruoškite kepimo indą (gali būti bet kokios formos). Pagrindą padenkite kopūstų lapais, ant jų dėkite sluoksnį mėsos, ryžių ir daržovių įdaro, samteliu užpilkite padažo. Tuomet vėl dėkite kopūstų lapus ir dar vieną įdaro bei padažo sluoksnį. Sluoksniuokite tol, kol sudėsite visus ingredientus.

Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, ir kepkite maždaug 30 minučių. Prieš baigdami kepti, galite užberti tarkuoto sūrio. Kopūstainis itin skanus šiek tiek atvėsęs, patiektas su šviežio derliaus virtomis ir ant sviesto pakepintomis bulvėmis.