Vasara arčiau tavęs

Ant lietuvių stalo atsiduria vis dažniau

Sotus, nekaloringas ir labai naudingas – ieškoti dar daugiau priežasčių bent retkarčiais pasimėgauti šia puikia daržove, tikrai nebūtina. Be to, pagaminti visai nesunku, kainuoja nebrangiai, o idėjų skirtingiems patiekalams tikrai nepritrūksite.

Tai, kad žiedinis kopūstas puikuojasi šalia populiariausių daržovių ir vis dažniau atsiduria ant lietuvių stalo, pastebi ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

„Nors iš daržovių lyderiaujančių pozicijų jau daugelį metų neužleidžia bulvės, pomidorai ir agurkai, pastebime, kad lietuviai į savo mėgstamus receptus įtraukia ir įvairesnių daržo gėrybių. Tinklo pirkėjai itin vertina įvairesnes daržoves, o pastaruoju metu jų krepšeliuose dažnai atsiduria ir žiediniai kopūstai. Nesistebime – pigu, skanu, sveika, o receptų įvairovė stulbina: galima gaminti trintą sriubą, troškinį, pjaustyti į salotas“, – teigia V. Budrienė.

Nors parduotuvių lentynose populiariausias baltos spalvos žiedinis kopūstas, jų galima rasti įvairių – šalia tradicinių baltųjų puikuojasi oranžiniai, violetiniai ir žali. Nepriklausomai nuo to, kokios spalvos yra žiedinis kopūstas, visi jie pasižymi panašiomis, sveikatai naudingomis savybėmis.

Itin vertinamas prižiūrinčių kūno linijas

Žiedinis kopūstas yra priešuždegiminių, antioksidacinių ir detoksikuojančių maistinių medžiagų šaltinis, aprūpinantis organizmą visa puokšte naudingųjų medžiagų. 100 g žiedinių kopūstų per dieną gali suteikti beveik visą organizmui reikalingą dienos vitamino C dozę, gausu jame ir kalio, magnio, C, K bei B grupės vitaminų.

100 gramų žiedinio kopūsto yra vos 24 kcal ir 3 g skaidulų, suteikiančių sotumo jausmą ir padedančių gerinti virškinimo sistemos veiklą. Nieko keisto, kad būtent šios daržovės rekomenduojama valgyti daugiau turintiems problemų dėl svorio ar tiesiog norintiems palaikyti dailias kūno linijas. Be to, sumaniai panaudotas žiedinis kopūstas gali tapti puikiu pakaitalu daugumos pamėgtiems ryžiams, bulvėms bei kitiems angliavandeniams.

Nors valgyti šią daržovę žalią daugumai dar neįprasta, būtent taip ji išsaugo daugiausiai vitaminų bei mineralų. Sutrynę trintuvu kartu su vaisiais, šviežio derliaus uogomis ir žalumynais, mėgausitės tikrai skaniu ir itin sveiku kokteiliu.

Atraskite žiedinį kopūstą iš naujo

Žiedinis kopūstas jau seniai nebėra tik nuobodi garinta daržovė, tinkama kaip garnyras prie mėsos patiekalų ar ingredientas troškiniams virti. Šiandien žiedinis kopūstas išgyvena tikrą renesansą – iš jo gaminami sveikuoliški kokteiliai, kepamos picos ir gardūs kepsniai. Kulinarinės gudrybės ir maistinių medžiagų gausa šią daržovę paverčia pagrindine stalo žvaigžde. Ir bene svarbiausia – sutaupysite pinigų, skanaudami šią daržovę, nes ji kainuoja nedaug ir jos parduotuvėse būna visuomet.

Žiedinio kopūsto kepsnys

Traškus žiedinio kopūsto kepsnys

Reikės:

• 1 nedidelio žiedinio kopūsto;
• 2 skiltelių česnako;
• 1 kiaušinio;
• 50 g džiūvėsėlių;
• 30 g kietojo sūrio;
• šlakelio alyvuogių aliejaus;
• žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų;
• smulkintų žalumynų – petražolių, svogūnų laiškų ar krapų.

Gaminimas:

Žiedinius kopūstus nuplaukite, nupjaukite lapus ir kietąją koto dalį. Perpjaukite pusiau ir tuomet supjaustykite maždaug 2–3 cm storio riekelėmis. Kiekvieną riekelę įtrinkite česnaku, pagardinkite žiupsneliu druskos ir maltais juodaisiais pipirais, pašlakstykite aliejumi.

Indelyje išplakite kiaušinį, juo patepkite žiedinio kopūsto kepsnelius. Tuomet iš abiejų pusių apvoliokite juos džiūvėsėlių bei kietojo sūrio mišinyje. Jei norite, į džiūvėsėlius įmaišykite pamėgtų prieskonių – česnakų miltelių, aitriosios paprikos ar kt.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite kepsnius maždaug po 3 minutes iš abiejų pusių. Kepti galite ir orkaitėje įkaitintoje iki 180 laipsnių. Pakepę maždaug 10 minučių, žiedinio kopūsto kepsnius atsargiai apverskite ir palikite kepti dar 10 minučių. Iškeptus apibarstykite smulkintais žalumynais.

P. S. Jei kopūsto kepsniams norite suteikti intensyvesnio skonio, galite naudoti aitriosios paprikos miltelius ar „Harissa“ prieskonius.