Pavasariui prasidėjus, keičiasi mitybos įpročiai

Šylantys orai ir pagaliau atėjęs pavasaris ne vieną paskatina aktyviau laiką leisti gamtoje ir peržiūrėti savo mitybos įpročius – vietoj šaltuoju sezonu populiarių sočių patiekalų rinktis lengvesnes alternatyvas ir įtraukti daugiau sveikatai palankių, maistinėmis savybėmis turtingų ingredientų.

Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė, kintantys mitybos įpročiai atsispindi ir pirkėjų krepšeliuose – į juos dažniau keliauja šviežio derliaus gėrybės, o sveikos gyvensenos tendencijomis besivadovaujantys pirkėjai renkasi ir įvairiausius riešutus ar sėklas.

„Lietuviai perima vis daugiau sveikos mitybos įpročių – subalansuotą maistą renkasi tiek užkandžiams, tiek ruošdami pagrindinius patiekalus, stengiasi valgyti daugiau daržovių. Džiaugiamės, kad platų daržovių, vaisių ir uogų asortimentą galime pasiūlyti visus metus, o pirkėjai jau įpratę būtent pas mus ieškoti pirmųjų naujo sezoninio derliaus gėrybių, kurios parduotuvių lentynas pasiekia vos sunokusios. Norintys valgyti sveiką, subalansuotą ir visavertį maistą, į pirkinių krepšelius dažniau deda ir įvairiausias organizmui naudingas sėklas, iš jų pagamintus aliejus“, – sako G. Kitovė.

Linų sėmenys – ne visų atrastas, tačiau ypač vertingas produktas

Švelniu riešutų skoniu ir traškumu pasižymintys linų sėmenys – puikus ingredientas įvairiausiems patiekalams gardinti. Jų galite įmaišyti į žaliuosius kokteilius, praturtinti rytinę košę, salotas ar įvairiausius kepinius. Vos 1–2 šaukštai linų sėmenų per dieną padės aprūpinti organizmą polinesočiosiomis riebalų rūgštimis, vitaminais bei mineralais, skaidulomis.

Linų sėmenis ypatingai patariama vartoti tiems, kurie turi virškinimo problemų ir nori atsikratyti nereikalingų kilogramų – suvartoję vos 10 g linų sėmenų kiekvieną dieną, gausite 1 g tirpių ir 3 g netirpių skaidulų. Netirpios skaidulos didina žarnyno peristaltiką ir padeda užkirsti kelią vidurių užkietėjimui, o tirpios skaidulos sugeria į save vandenį, suteikia sotumo ir mažina alkio jausmą.

 Linų sėmenyse gausu omega-3 riebalų rūgščių

Naudingųjų savybių linų sėmenys turi ir daugiau – jose gausu nepakeičiamų omega-3 riebalų rūgščių, kurias organizmas gauna tik su maistu. O pastarosios visapusiškai svarbios sveikatai, nes mažina cholesterolio ir trigliceridų koncentraciją, yra svarbios širdies ligų prevencijai, taip pat slopina naujų vėžinių darinių formavimąsi, migrenos atakas, valgymo sutrikimus. Tiems, kurie valgo nepakankamai omega-3 riebalų rūgštimis turtingos žuvies, linų sėmenų sėklas verta padaiginti, mat tuomet bendras amino rūgščių kiekis padidėja net 15 kartų.

Svarbūs linų sėmenys ne tik sveikatai, bet ir grožiui – juose gausu antioksidantų ir fitoestrogenų, padedančių pašalinti kenksmingus toksinus iš organizmo. O apsivalius organizmui, teigiamą įtaką jaučia visas kūnas – oda tampa elastingesnė, skaistesnė, pastebimai sumažėja odą varginantys bėrimai. Grožio tikslais galima vartoti ir linų sėmenų aliejų, kuris dėka antioksidacinių, regeneruojančių, priešuždegiminių ir žaizdų gijimą spartinančių savybių ypač naudingas probleminei, senėjančiai odai, pritrūkusiai tonuso ir elastingumo.

Tiems, kurie į kasdienės mitybos racioną nusprendė įtraukti linų sėmenis, prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pataria rinktis maltus linų sėmenis, o dar geriau prieš valgant išmirkyti vandenyje, kad organizmas sklandžiau suvirškintų ir lengviau pasisavintų visas išvardintas medžiagas.

Nusprendę įsigyti sveikus linų sėmenis, prieš vartojimą juos sumalkite arba sutraiškykite – jie bus lengviau virškinami ir naudingesni. Geriausia iš anksto pasiruošti nedidelį jų kiekį ir sumaltus laikyti sandariame inde šaldytuve, mat linų sėmenys linkę oksiduotis ir gesti.