Į pirkinių krepšelius keliauja kepimui jau paruošti produktai

Kuomet kalba pasisuka apie maisto ruošimą gamtoje, lietuviai fantazijos ir entuziazmo tikrai nestokoja – tikriausiai kiekvienas galėtų pasidalinti savo išskirtiniu pačiu skaniausiu mėsos marinatu ar ypatingu receptu. Vis tik kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė, puikiais orais kuo ilgiau pasidžiaugti norintys pirkėjai į pirkinių krepšelius dažnai deda kepimui jau paruoštus produktus iš plataus „Grill Party“ asortimento.

„Mūsų pirkėjai neabejotinai vertina aukštą „Grill Party“ produktų kokybę ir patrauklią kainą, tačiau vasaros metu daugumai ne mažiau svarbu nusimesti nuo pečių visus pasiruošimo rūpesčius ir ilgiau pasimėgauti laiku gamtoje, o ne virtuvėje. Tad kepimui jau paruošti produktai – idealus pasirinkimas, leidžiantis atrasti vis naujus skonius ir pasimėgauti grilio patiekalų įvairove“, – sako G. Kitovė.

O pasirinkti tikrai yra iš ko, mat šiais metais kepimui jau paruoštų patiekalų asortimentas „Iki“ parduotuvių lentynose kaip niekada platus – nuo pirkėjų itin pamėgtų skirtingais būdais marinuotų šašlykų, pjausnių ar dešrelių, iki gurmaniškų patiekalų, kurie įtiks net patiems išrankiausiems. Šamo filė su tailandietišku marinatu, atlantinės lašišos filė svogūnų ir krapų marinate, o gal baltakojės blyškiosios krevetės paprikų ir česnakų padaže – ką bepasirinksite, tikrai nesuklysite.

Kepsninėje čirškinkite ne tik mėsą

Vasarą be sultingų, šonus virš žarijų gerai pakepinusių šašlykų dauguma sunkiai įsivaizduoja. Tačiau tiems, kurie mėsos nevalgo, ir tiems, kurie jau spėjo ja pasisotinti, turime ir kitų idėjų. Štai nepelnytai pamirštas sūris gali tapti ir pagrindiniu vakaro patiekalu, ir puikiu užkandžiu visai draugų kompanijai pasivaišinti.

„Bene dažniausias pasirinkimas kepantiems grilyje – halumio sūris. Jis turi pakankamai intensyvų, sūroką skonį, tad idealiai tinka patiektas su šviežiomis daržovėmis ar paskrudinta duonele. Dažnai suvyniotas į foliją grilyje kepamas ir kamambero sūris – išsilydęs jis tampa tąsus ir puikiai tinka su šviežiai kepta prancūziška bagete ar čiabata. Bus dar skaniau, jei prieš kepimą jį pagardinsite česnaku ir šviežiomis žolelėmis“, – pataria „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Grilio patiekalai

Išties puikiu ir skirtingais skoniais džiuginančiu užkandžiu gamtoje gali būti ir grilyje pakepintos įdarytos tortilijos. Sūriai šiam užkandžiui tinka patys įvairiausi – paprastas fermentinis, intensyvesnio skonio pelėsinis, pjaustytas mocarelos ar buratos. Drąsiai tarpusavyje maišykite ir skirtingus sūrius, kuriuos papildykite jums patinkančiais ingredientais – traškiais konservuotais kukurūzais ar pupelėmis, pomidorų griežinėliais, svogūnais bei kitomis daržovėmis.

Sakoma, kad gamtoje viskas šiek tiek skaniau, tad ant grotelių porai minučių užmeskite paskrudinti ir paprastą duonelę – sušilusi ir patepta sviestu ar kastiniu ji bus dar gardesnė ir taps puikiu užkandžiu nekantriai laukiantiems rimtesnių patiekalų.

O kaip gi be žuvies patiekalų ir keptų daržovių? Tikrai neprašausite, jei pasirinksite krevetes – jas galima kepti ne tik išlukštentas, bet ir su kiautais, tuomet iškepusios jos traškės. Pasiruošimui daug laiko nesugaišite, mat joms pasimarinuoti pakaks vos keliolikos minučių, o ir to daryti nebūtina – prieš pat kepimą galėsite apšlakstyti alyvuogių aliejumi, o iškepus pagardinti šviežiai spaustomis citrinos sultimis.

„Skaniai iškepti grilyje galima beveik bet kokią žuvį, tačiau jei nenorite vargti su kaulais, rekomenduoju rinktis lašišos filė. Ši daug gerųjų riebalų turinti žuvis puikiai išlaiko drėgmę, todėl išlieka minkšta ir sultinga. Lašišos gabaliukus galima dėti tiesiai ant grotelių arba suvynioti į foliją kartu su garnyru – vyšniniais pomidorais, griežinėliais pjaustytomis cukinijomis ar kitais ingredientais. Įdėkite gabalėlį sviesto, pagardinkite prieskoniais ir sandariai suvynioję foliją į vokelį laikykite virš kaitros maždaug 20 minučių“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Jei daržoves garnyrui nuspręsite kepti atskirai, pasinaudokite viena gudrybe – suverkite jas ant vandenyje pamirkytų bambukinių iešmelių, tuomet nereikės kiekvieno gabaliuko vartyti atskirai. Prieš kepant daržoves pašlakstykite alyvuogių aliejumi – jos bus minkštesnės ir sultingesnės.

Nors daugumai skamba neįprastai, kepti grilyje galima ir vaisius. Jei niekuomet neragavote kepto arbūzo, ananaso, kriaušės ar banano, siūlome išbandyti. Juos galite valgyti kaip gaivų desertą, naudoti kaip salotų ingredientą ar priedą prie grilyje keptų patiekalų.