• Psichologinė savijauta
  • Grožis
  • Šeimos sveikata
  • Imunitetas

Problemos sveikatai

Anot medikės, mokslininkai jau seniai įrodė, kad ypač vasaros laiko įvedimas nėra palankus sveikatai. „Nors ilgalaikio poveikio sveikatai ir neturi, laiko kaitaliojimas dukart per metus nėra naudingas. Tai daro įtaką net kelioms sritims. Visų pirma, pastebėta, kad pirmąją savaitę po laiko įvedimo avarijų skaičius keliuose išauga 8 proc. Tai reiškia, kad vairuotojai būna labiau mieguisti ir ne tokie atidūs. Nelaimingų atsitikimų skaičius taip pat šokteli. Darbingumas po vasaros laiko įvedimo būna sumažėjęs. Tai pastebima ne tik kalbant apie suaugusiuosius, bet ir apie vaikus, moksleivius. Pastebėta, kad tų pačių moksleivių pažangumas iki laiko persukimo buvo geresnis nei įvedus naują laiką. Amerikoje darytas tyrimas palygino egzaminų rezultatus tose apygardose, kur buvo pakeistas laikas, ir tose – kur laikas nesukinėjamas. Pastarosiose rezultatai buvo kur kas geresni“, – pasakojo specialistė.

Ji pabrėžė, kad dėl laiko sukinėjimo gali sutrikti ne tik dėmesys ar darbingumas, bet ir sveikata. „Miokardo infarkto rizika išauga iki 5 proc., taip pat išauga ir galvos smegenų insulto rizika. Tai siejama su streso hormono išsiskyrimu. Maža to, išauga psichiatrinio spektro sutrikimų rizika. Kalbu apie depresiją, savižudybes“, – pasakojo medikė.

Raminta Masaitienė

Ką sako mūsų biologinis laikrodis?

Kitas svarbus momentas, anot jos, yra tas, kad dienos šviesą saugantis laikas, nesutampa su mūsų vidiniu biologiniu laikrodžiu. „Mūsų biologinis laikrodis yra atsakingas už tvarkingą cirkadinių ritmų veiklą, kad organizmas darniai funkcionuotų. Tas biologinis laikrodis yra pagumburyje, smegenyse. Jis gauna šviesos impulsą ir pagal tai prisitaiko. Bet yra ir kitas reguliatorius mūsų organizme. 2017 m. įrodyta, kad kiekviena mūsų ląstelė turi savo cirkadinį ritmą ir vidinį laikrodį. Tai nulemta genetiškai. Maža to, mūsų biologinis laikrodis dar priklauso nuo tokių veiksnių kaip mityba, fizinis aktyvumas ir pan. Jei tas vidinis ritmas nesutampa su socialiniu ritmu, turime tokį socialinį jetlagą“, – pasakojo specialistė.

Koks yra mūsų vidinis ritmas, galima nusistatyti per atostogas, kai niekas nereguliuoja, kada reikia keltis ar eiti miegoti. „Nemažai žmonių yra linkę būti tomis, vadinamomis, pelėdomis. Paskaičiuota, kad daugumos Europos gyventojų vidinis laikrodis iš tiesų yra vėlyvesnis nei socialinis, dėl to 2018 metais spalio mėn. Europos miego tyrimo draugija kartu su Europos biologinių ritmų draugija Europos komisijai pateikė savo išvadą, kad laiko sukiojimas yra blogas sprendimas. Paklausti, kokį laiką rinktis, specialistai vieningai sutarė, kad naudingesnis yra standartinis, o ne dienos šviesą saugantis laikas“, – teigė pašnekovė.

Kaip sau padėti?

Vis dėlto bent kol kas nuo laikrodžių rodyklių sukinėjimo niekur nepabėgsime, tad teks prisitaikyti. Štai keletas patarimų, kurie padės greičiau adaptuotis prie vasaros laiko.

1. Turėkite pastovų miego režimą

Kuo nuoseklesnis jūsų miego grafikas prieš laiko persukimą, tuo mažesnį stresą pajus jūsų kūnas. Įsitikinkite, kad miegate pakankamai. Jei miegate aštuonias valandas per naktį, viena valanda trumpesnio miego bus mažesnė problema, nei tuo atveju, jei įprastai miegate šešias valandas.

Jei šiuo metu nesilaikote sveiko miego grafiko, tebūnie laiko keitimas kaip priminimas įsivesti tinkamus miego įpročius. Norėdami sukurti sveiką miego rutiną, stenkitės eiti miegoti ir keltis kiekvieną dieną tuo pačiu metu, lovą naudokite tik miegui ir seksui, apribokite kofeino vartojimą nuo vėlyvos popietės ir venkite ryškios šviesos vakare. Elektroninius įrenginius padėkite į šalį bent 30 minučių prieš miegą.

2. Miego režimą keiskite palaipsniui

Maždaug kelios dienos iki tos akimirkos, kai reikės persukti laikrodžius, 15 minučių anksčiau eikite miegoti ir 15 minučių anksčiau kelkitės. Pavyzdžiui, jei įprastai einate miegoti 23 val., nuo šiol gulkitės 22:45, kitą vakarą – 22:30 ir t.t. Taip pat rekomenduojama vengti dienos miego, kofeino ir alkoholio prieš miegą.

3. Palaipsniui ankstinkite vakarienę

Dar vienas mūsų cirkadinio ritmo veiksnys yra maistas. Jei valgote per vėlai prieš miegą, gali būti sunku užmigti, nes kūnas yra per daug susikoncentravęs į virškinimą. Apskritai, geriausia, jei vakarienė bus 3-4 valandos iki miego. Prieš persukant laikrodžius kasdien ankstinkite vakarienę po 15 min.

4. Persukite visus laikrodžius vakarą prieš tą naktį, kai jie persisuks

Prieš eidami miegoti, pasukite visus laikrodžius į priekį. Tai padarius, laiko keitimas gali būti ne toks painus. Mokslininkai teigia, kad priprasti prie naujo laiko daugeliui maždaug prireikia dviejų dienų.

5. Pradėkite dieną nuo saulės šviesos

Pasistenkite atsibudę bent 15 minučių gauti saulės šviesos. Jei galite, išeikite pasivaikščioti, jei ne, užteks kavos puodelio prie lango.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)