Rinkis gyvenimą

Lietuvoje ne vienerius metus fiksuojamas didelis savižudybių skaičius, aukšti alkoholio vartojimo rodikliai. Rimtų pasekmių palieka ir smurtas artimoje aplinkoje. DELFI žurnalistai projekte ne tik analizuoja susidariusią situaciją, bet ir kviečia lietuvius neužsimerkti susidūrus su šiomis socialinėmis problemomis.

68 metų Lukrecija Augustaitytė sveika gyvensena susidomėjo prieš porą dešimtmečių. Moteris keliasi dar neprašvitus, bet kuriuo sezonu lenda po šaltu dušu, o jeigu yra galimybė, šoka į užšalusio ežero eketę arba ledinę jūrą. Prieš dvidešimt metų pirmą kartą sveikuolių stovykloje, kuriai vadovavo Dainius Kepenis, moteris apsilankė vasarą. Sutikusi daug bendraminčių suprato, kad žiemą vėl norės sugrįžti. Tačiau gruodžio mėnesį ji savarankiškai pasiryžo išsimaudyti ledinėje jūroje.

Sigita Vaičiūnienė
Prieš imantis grūdinimosi veiksmų, jei vargina kokie negalavimai, reikėtų pasitarti su gydytoju. Kiekvienas atvejis – labai individualus.

„Jaučiausi kuo puikiausiai. Be to, skeptikams galėjau pasakyti, kad niekas manęs neįkalbinėjo to daryti“, – prisimena energijos nestokojanti moteris. Ji neabejoja, kad visos ligos prasideda mūsų galvoje. Prieš du dešimtmečius, kai susidomėjo sveika gyvensena, Lukrecija Augustaitytė nesiskundė jokiomis sveikatos problemomis.

Išbandyti maudynes lediniame vandenyje ją paskatino žingeidumas.

Gydytoja Sigita Vaičiūnienė sako, kad maudynės žiemą tinka sveikiems žmonėms, tačiau turint sveikatos sutrikimų rizikuoti nereikėtų.

„Prieš imantis grūdinimosi veiksmų, jei vargina kokie negalavimai, reikėtų pasitarti su gydytoju. Kiekvienas atvejis – labai individualus“, – teigia ji.

Lukrecija Augustaitytė

Medikė atkreipia dėmesį, kad sergant reumatinėmis, inkstų, širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, jei nusilpusi imuninė sistema, grūdinimasis gali išprovokuoti ligų paūmėjimą.

Ledinis vanduo nuplauna visas nuoskaudas

Pradėjusi žiemą maudytis jūroje Lukrecija Augustaitytė sako pajutusi daug teigiamų dalykų: dar labiau sustiprėjo imuninė sistema, protas tapo aiškesnis, emocijos stabilesnės, dingo įkyrios mintys...

„Ledinis vanduo nuplauna visas mūsų nuoskaudas, po tokių maudynių pasijunti tarsi naujai gimęs“, – dėsto sveikai gyvenanti moteris.

Lukrecija Augustaitytė
Kai viską teisingai padarai nerdamas į ledinį vandenį, gauni milžinišką dozę energijos ir patiri tokią euforinę būseną, kad sunku žodžiais nusakyti.

Ji mato, kaip žiemą, apsisiautę kailiniais, žmonės stovi pakrantėje ir šiurpsta žiūrėdami į tokius „ruonius“.

„Bet jie nežino, kad baimė glūdi mūsų galvoje. Kai viską teisingai padarai nerdamas į ledinį vandenį, gauni milžinišką dozę energijos ir patiri tokią euforinę būseną, kad sunku žodžiais nusakyti“, – sako garbingo amžiaus moteris. Ir užtikrina, kad tokį gyvenimo būdą pasirinko dėl malonumo. Ponia Lukrecija tikina tikrai nesikankinanti maudydamasi eketėse, atvirkščiai – jaučianti begalinį pasitenkinimą. Be to, sako, tai jai suteikia valios tvirtumo.

Simonas Dailidė, maudynės lediniame vandenyje

„Kai rytais, susikibę su kitais sveikuoliais, sveikiname visas stichijas, linkime pasaulio žmonėms laimės, tai teikia stiprybės ir pačiam. Kaip pasitiksi rytą, tokia bus visa diena“, – neabejoja Lukrecija Augustaitytė.

Grūdinimasis – nuoseklus procesas

Garbingo amžiaus moteris sako, kad nusprendus pradėti grūdintis, visada gerai, jei šalia yra patyręs mokytojas, kuris gali suteikti naudingų patarimų. „Svarbiausia, kad būtų didelis noras ir jokios baimės“, – sako sveiku gyvenimu aplinkinius užkrečianti ponia Lukrecija. Energijos nestokojanti moteris teigia nė karto nemačiusi, kad kas nors sveikuolių stovyklose peršaltų, susirgtų. „Neretai žmonės pradeda grūdintis net ne vasarą, kai šilta, o rudenį ar žiemą ir jiems puikiai sekasi“, – dalijasi patirtimi.

Gydytoja Sigita Vaičiūnienė sako, kad pratinimasis prie ledinio vandens turėtų vykti etapais ir laipsniškai. „Ši taisyklė tinka ir suaugusiems, ir vaikams. Grūdinimosi procesas turi vykti labai nuosekliai. Vaikus sveikos gyvensenos įgūdžių reikėtų mokyti nuo mažens. Praustis vėsiu vandeniu, daug laiko praleisti gryname ore, vaikščioti lauke basomis, rengtis, atsižvelgiant į vidinius poreikius – viso to reikėtų mokyti sistemingai“, – pataria medikė. Kuo vaikas mažesnis, tuo lauke jam reikėtų būti ilgiau – nuo 4 iki 6 valandų per dieną. Tačiau gydytoja įspėja, kad jei namuose temperatūra yra aukštesnė nei 21 laipsnis, nėra prasmės atžalų mokyti praustis vėsiu vandeniu. Patalpoje turėtų būti ne per karšta. „Grūdinimasis turi vykti ne tik vasarą, bet ir kitais metų laikais. O kada pradėti grūdintis, nesvarbu. Tai galima daryti ir žiemą“, – pataria S. Vaičiūnienė.

Sigita Vaičiūnienė

Reikia žinoti taisykles

Sveikuolių sąjungos prezidentas Simonas Dailidė sako, kad maudynės lediniame vandenyje gerina kraujotaką, todėl daugelis žmonių, kurie ilgą laiką skundėsi šąlančiomis galūnėmis, susidraugavę su lediniu vandeniu, minėtos problemos atsikrato visiems laikams.

„Pradėti keisti įpročius galima nuo kontrastinio dušo. O šokant į ledinį vandenį, reikėtų žinoti keletą taisyklių. Viena jų – vandenyje panardinti ne tik kūną, bet ir galvą. Išlipus iš vandens nereikėtų ilgai delsti, bet – greitai nusišluostyti ir apsirengti“, – pataria S. Dailidė. Jis teigia, kad maudynes šaltame vandenyje atradę žmonės dažniausiai džiaugiasi dideliu jėgų antplūdžiu, nurimusiu protu. Po rytinės tokios procedūros apsauga prieš virusus garantuojama dvylikai valandų.

Simonas Dailidė
Norint ilgesnės – 24 valandų apsaugos, šaltame vandenyje reikėtų išsimaudyti arba po kontrastiniu dušu palįsti du kartus: ryte ir vakare.

„Norint ilgesnės – 24 valandų apsaugos, šaltame vandenyje reikėtų išsimaudyti arba po kontrastiniu dušu palįsti du kartus: ryte ir vakare“, – sako septynerius metus šiuo keliu einantis Simonas. Pirmą kartą išbandyti maudynes lediniame vandenyje vyras rekomenduoja su grupe sveikuolių, kurie seniai tai daro. Bus saugiau ir drąsiau. Prieš šokant į vandenį būtina apšilti, padaryti mankštą. Po ledinių maudynių rekomenduojama išgerti šiltos arbatos.

Simonas Dailidė, maudynės lediniame vandenyje

Galimos grėsmės

Sigita Kriaučiūnienė teigia, kad tokiems žmonėms, kuriems dažniausiai būna karšta, priprasti prie šalčio paprasčiau, jiems grūdinimosi procesas gali būti greitesnis. O jeigu tie, kurie nuolat šąla, nepasirengę šoks į ledinį vandenį, gali turėti komplikacijų.

„Kiekvieno žmogaus organizmo rezervai bei gebėjimas pagaminti savo vidinę šilumą, labai individualūs. Tai nulemia tam tikrų endokrininių liaukų aktyvumas. Todėl kiekvienas atskiro žmogaus grūdinimosi planas turėtų būti aptartas su gydytoju arba sveikos gyvensenos specialistu, kuris į šią sritį yra įsigilinęs“, – pataria medikė.

Jei kraujotakos sutrikimų turintis žmogus staiga nuspręs šokti į ledinį vandenį karštą dieną, kada išgarinama daug skysčių ir periferinės kraujagyslės išsiplėtusios, ledinis vanduo sukels šoką organizmui. Tokiu atveju širdies ir kraujagyslių liga sergančiajam gali sutrikti širdies ritmas, žmogų gali ištikti infarktas.

Gydytoja S. Vaičiūnienė sako, kad kuo vyresnis asmuo, tuo jis turėtų būti atsargesnis. Ta pati taisyklė galioja ir kalbant apie vaikus iki 7 metų. „Net ir sveikiems asmenims, staiga pradėjus maudytis lediniame vandenyje, kartais iškyla sveikatos problemų, todėl sveikos gyvensenos keliu geriau žengti palaipsniui“, – pataria medikė.