Ragaujam rudens!

„Gavau iššūkį iš „Maximos“ – gaminti lietuviškus patiekalus su rudens derliumi. Aš atsivežiau į pagalbą Rūtelę, ji man padės pereiti per visus regionus ir pagaminti kartu“, – iššūkį priėmęs virtuvės šefas, pasitaręs su etnologe, nusprendė pakviesti pasilepinti Mažosios Lietuvos patiekalais.

G. L. Demarco sako, kad jei jau pajūris, tai būtinai reikia žuvų, obuolių acto, kadagių uogų ir rudeniškų gėrybių.

„Prie viso to labai derės blyneliai iš moliūgų, morkų ir reikės cukinijos“, – pataria pasinaudoti dar senolių atrastais receptais etnologė R. Sakalienė.

„Ragaujam rudens“ projekte – marinuota kuršiška lašiša su daržovių blyneliais.

„Maximos“ lentynose šviežių lašišų (250 g) ir reikiamų daržovių radę G. L. Demarco ir R. Sakalienė imasi darbo. Jums reikės lašišas supjaustyti kubeliais, taip pat susmulkinkite vieną rūgštoką obuolį ir vieną svogūną, sudėkite viską į vieną gilų indą. Paruoškite marinatą – sumaišykite obuolių actą (2 valg. š.) ir obuolių sultis (4 valg. š). Pagardinkite čiobreliais (1 arbat. š.), peletrūnais. (½ arbat. š.) ir kadagių uogomis (6 vnt.); beje, jos geriau paskleis aromatą, jei bus sutraiškytos. Jeigu turite grūstuvę, G. L. Demarco rekomenduoja prieskonines žoleles ir kadagių uogas sutrinti grūstuve. Paruoštą marinatą supilkite į indą su žuvimis.

„Apie dešimt minučių turi pastovėti“, – kol virtuvės šefas maišo marinatą, rekomenduoja senosios lietuvių virtuvės receptų žinovė etnologė R. Sakalienė.

Kol lašišos „ilsisi“ marinate, G. L. Demarco imasi blynelių. Jiems paruošti reikia morkų (150 g), cukinijų (150 g) ir moliūgų (150 g). Viską maždaug lygiomis dalimis sutarkuokite į vieną indą. Į daržovių tarkius įmuškite kiaušinį (1 vnt.), šiek tiek pagardinkite druska ir pipirais bei viską gerai išmaišykite. Kad tarkiai „susirištų“, įdėkite visagrūdžių miltų (3 valg. š.).

G. L. Demarco matuoja po pilną šaukštą vienam blyneliui ir čirškina įkaitusioje keptuvėje, kol jie pasidengia auksine plutele.

„Greitas maistas. Lietuviškas ruduo labai spalvotas, lapai visokių spalvų“, – grožisi virtuvės šefas puikiu senolių receptu, sugulusiu į vieną lėkštę.

Puikus patiekalas į stalą gali keliauti jau po kelių minučių – šalia karštų blynelių į lėkštę tereikia sudėti marinuotas lašišas ir mėgautis spalvomis bei skoniu.