Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

Pasiruošti maistingą kokteilį – visai nesudėtinga, tačiau jei norite ne tik skaniai papusryčiauti, bet ir turėti naudos, – atsakingai pažvelkite į produktų derinimą. Švieži obuoliai ir bananai dera su daugeliu kitų vaisių ir daržovių, tad jie gali būti jūsų kokteilio pagrindas. Pusiau rūgštūs vaisiai, tarp kurių patenka kriaušės, slyvos, vynuogės, persikai ir abrikosai, dera su saldžiaisiais vaisiais – bananais, datulėmis, persimonais, nektarinais. Tačiau jei į kokteilį norėsite įsimesti džiovintų vaisių, citrusų geriau venkite.

Rūgščius vaisius, tokius kaip apelsinai, mandarinai, greipfrutai, ananasai, granatai ar citrinos, geriausia derinti saldžiais vaisiais, tačiau ne su pusiau rūgščiais, o štai pomidorų sulčių nerekomenduoja maišyti su jokiais kitais vaisiais ar daržovėmis.

Kalbant apie daržoves, šios yra mažiau „principingos“, todėl su jomis galima improvizuoti kur kas laisviau. Tačiau nepamainomi sveikų ir gardžių kokteilių ingredientai neabejotinai yra morkos ir burokėliai. Morkos dera praktiškai su visais vaisiais ir daržovėmis. O burokėlių skonis labiausiai atsiskleidžia juos maišant su miško uogomis ar apelsinais, taip pat ir obuoliais.

Ruošiant šiuos gardžius rytinius gėrimus nereikėtų pamiršti, kad vaisių sultyse yra labai daug cukraus, todėl piktnaudžiauti jais pernelyg dažnai nereikėtų. Optimali kokteilio proporcija – 1 vaisius ir 2 daržovės. Tiesa, jei turite skrandžio problemų, skundžiatės padidėjusiu rūgštingumu, vaisių kokteilių reikėtų vengti ar bent jau atskiesti juos negazuotu mineraliniu vandeniu.

Glotnučiai

Apelsinų, burokėlių ir morkų kokteilis

Reikės:

  • 1 apelsino
  • 1 šviežio burokėlio
  • 1 morkos


Šie trys ingredientai pasižymi ypatingai didele gausa vitaminų ir maistingųjų medžiagų, kurios tiesiog būtinos tinkamai organizmo funkcijai užtikrinti. Nulupkite apelsiną, šiek tiek smulkiau supjaustykite morką ir burokėlį, viską sutrinkite kokteilinėje.

Kokteilis su avokadais, bananais ir gražgarstėmis

Reikės:

  • saujelės gražgarsčių
  • 1 banano
  • 1 prinokusio avokado
  • stiklinės ananasų sulčių
  • 2 arbatinių šaukštelių žuvų taukų.


Į kokteilinę supilkite ananasų sultis, sudėkite, gražgarstes, supjaustytus banano ir avokado gabalėlius. Viską išplakite. Į gautą žalią kokteilį įpilkite kelis šaukštelius žuvų taukų ir pamaišykite. Šis kokteilis puikiai tinka aktyviai sportuojantiems, nes pagrindinį vaidmenį jame atlieka garžgarstės, pasižyminčios dideliu nitratų kiekiu, kuris didina sportuojant reikalingos energijos atsargas, leidžia organizmui patirti mažesnį deguonies stygių bei mažina kraujospūdį.

Morkų, imbierų ir obuolių kokteilis

Reikės:

  • 2 morkų
  • 1 obuolio
  • gabalėlio imbiero šaknies


Kokteilis patiks norintiems apsisaugoti nuo peršalimo ligų, metantiems svorį ar kenčiantiems nuo pilvo pūtimo. Raguota šaknimi vadinamas imbieras yra idealus imuniteto stiprintojas, kuris malšina skausmą, padeda kovoti su virškinimo sutrikimais, slopina uždegimines reakcijas ir net mažina pykinimą, todėl gali pagelbėti nėščiosioms. Supjaustykite kubeliais kelias morkas, obuolius ir nedidelį gabalėlį imbiero. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Supilkite į stiklinę ir mėgaukitės puikiu skoniu.

Trispalvis meniu ant šventinio stalo

Kokteilis su agurkais ir mangais

Reikės:

  • 1 trumpavaisio agurko
  • 1 šaldyto arba šviežio mango
  • puodelio pieno
  • pusės žaliosios citrinos (laimo)
  • 2–3 šviežių mėtos lapelių


Nors šis kokteilis didžiausią savo potencialą atskleidžia vasarą, kai karštą dieną norisi atsigaivinti, jis puikiai pasitarnaus ir šaltuoju sezonu, pavyzdžiui, aktyviai pasportavus. Visus ingredientus susmulkinkite, dėkite į kokteilinę ir gerai suplakite.

Raudonųjų paprikų ir greipfrutų kokteilis

Reikės:

  • 1 raudonosios paprikos
  • 1 greipfruto
  • 1 arbatinio šaukštelio medaus


Iš pažiūros kiek neįprastas, tačiau iš tiesų puikiai vienas kitą papildantis skonių derinys. Tiek greipfrutai, tiek ir paprikos yra puikūs vitaminų šaltiniai. Ruošdami šį kokteilį, supjaustykite greipfrutą ir papriką lygiomis dalimis. Įdėkite ir šaukštelį medaus, o tuomet viską gerai išplakite. Skanaus!