Misija Laplandija

Misija, Laplandija, Kalėdų senelis

Pasiruošimas Kalėdoms Mackevičių namuose jau įsibėgėjo – sūnus Motiejus jau skambino Kalėdų seneliui ir pasakė, ką norėtų šįmet rasti po eglute.

„Kalėdų senelis sakė, kad pas tuos vaikus, kurie yra pasiruošę ir papuošę eglutę, ateina Kalėdų Senelis“, – šyptelėjo pasakodamas Rolandas ir patikino, kad būtent dėl to ir ant jų žaliaskarės netrukus sužibs žaislai ir lemputės.

O ar pats Rolandas vaikystėje rašydavo laiškus Kalėdų Seneliui? „Ne, kadangi niekuomet nemokėjau labai gražiai rašyti, tai piešdavau laiškus. Sakydavo tėveliai, kad nupieščiau, ko noriu, tai ir piešdavau mašinytę, laivelį ar dar kažką, – prisiminimais dalijosi R. Mackevičius. – O tai daryti pradėjau tada, kai gavau lėktuvą... Tą Kalėdų rytą prabudau, nubėgau iki eglutės, o ten kažkoks metalinis lėktuvas. Ne, galvoju, negali taip būti, tai nubėgau dar truputį užmigti, prabudau, bet po eglute vis tiek buvo tas pats lėktuvas.“

Rolandas Mackevičius

Rolando vaikystėje Kalėdų Senelis nebuvo toks kone ranka pasiekiamas, kaip dabar pasakojama vaikams. „Anksčiau tai buvo tokia mistinė būtybė. Žinojau, kad jis gyvena Laplandijoj ir pas jį reikia skristi, važiuoti ir keliauti devynias dienas. Tai buvo neįmanoma misija, – kalbėjo radijo ir televizijos laidų vedėjas. – Bet žinojau, kad jis yra, nes parodydavo tai per televiziją, tai pasakose paskaitydavau.“

Savo šeimą sukūręs Rolandas kuria savas tradicijas, tačiau tikina, kad svarbiausi dalykai šioje šventėje – susirinkti visiems kartu. „Nežinau, ar mūsų šeima labai laikėsi tų tikrų tradicijų, tačiau visada buvo svarbu susirinkti visiems kartu, Kūčioms patiekti dvylika patiekalų, traukti šiaudus ir klausytis ar gyvuliukai kalba. Tikrai eidavom paklausyti, ar šuo kalbasi su kate“, – šyptelėjo R. Mackevičius.

Žinoma, šios šventės Rolandui taip pat, kaip ir daugeliui, neįsivaizduojamos be svarbiausių patiekalų – kūčiukų, pyragėlių su grybais ir panašiai, tačiau jiedu su Ieva turi tradiciją kasmet gaminti „Silkę Mojito“ ir ja vaišinti savo artimuosius.

„Mes su Ieva tuo patiekalu vaišiname ir mano tėvus, ir jos tėvus. Tai patiekalas, kurio pirmo nelieka, – nusijuokė Rolandas ir pasidalijo VMG atrastu receptu. – Reikia avokado, mėtos lapelių, žaliosios citrinos ir rudojo cukraus. Tiesiog fantastika. Labai labai skanu, tik avokadas turi būti gerai sunokęs.“

Dabar Mackevičių kalėdinis stalas gausus, kaip jis pats juokauja, prieš sėdant prie stalo reikia pagalvoti ir apie persivalgymo pasėkmes, tačiau taip buvo ne visada. „Jei prie stalo mūsų sėsdavo dešimt, tai ir tų pyragėlių su grybais būdavo dešimt, visiems po vieną“, – pasakojo Rolandas.

Rolandas Mackevičius

Į vaikystės prisiminimus nugrimzdęs Rolandas pasakojo, kad net ir švenčių kvapas anuomet buvo visiškai kitoks – Kalėdos kvepėjo tikrai ne mandarinais. „Man Kalėdos kvepia gyva eglute. Kai buvau mažas, mes gyvenome mažame bute ir kai tėtis parnešdavo eglutę ar jos šaką, namuose visada kvepėdavo eglute“, – šyptelėjo pašnekovas.

Ir nors Rolandas vaikystėje įsivaizdavo, jog iki Kalėdų Senelio reikia keliauti devynias dienas, šįmet jis savo sūneliui Motiejui parodys, kad Kalėdų Senelio namus galima pasiekti vos per kelias valandas skrendant lėktuvu. Rolandas prisijungė prie socialinės iniciatyvos „Misija Laplandija“ ir kartu su sūnumi bei kitais iniciatyvos „Už saugią Lieuvą“ ambasadoriais lydės šimtą globos namuose augančių vaikų į Laplandiją.

Ši kelionė bus ypatinga ne tik Rolando sūnui Motiejui, pats Rolandas taip pat nėra lankęsis Laplandijoje. „Aš ir Suomijoje nesu buvęs, tik buvau stabtelėjęs oro uoste persėdimo metu, – tikino pašnekovas. – Bus daug atradimų, o ypač mano sūnui, nes skrisime lėktuvu, o jam labai patinka viskas, kas susiję su lėktuvais.“

Prezidentės inicijuota iniciatyva Už saugią Lieuvą, pagrindinis šalies portalas DELFI ir lietuviška įmonė NORFA suvienijo jėgas ir susitelkė į socialinią atskirtį mažinti siekiančią socialinę iniciatyvą „Misija Laplandija“.

„Misija Laplandija“ šįmet būriui vaikų globos namų auklėtinių padovanos išskirtinę galimybę išskirtisti į Laplandiją ir susitikti su Kalėdų Seneliu bei iniciatyvos globėja Prezidente Dalia Grybauskaite.

Lėktuvas į Laplandiją kils gruodžio 4 dieną. Tą dieną šimtas globos namuose augančių vaikų, lydimų prezidentės D. Grybauskaitės, susitiks su Kalėdų Seneliu.

Prezidentė drauge su globos namų auklėtiniais Kalėdų Seneliui perduos visos Lietuvos vaikų kurtus kalėdinius piešinius ir atvirukus. Visi vaikai kviečiami prisijungti prie socialinės iniciatyvos čia.