Misija Laplandija

Misija, Laplandija, Kalėdų senelis

Kelionė, pakeisianti vaikų požiūrį

Nors gyventi Kalėdų laukimu dar anksti, mūsų mažieji jau tikrai galvoja, ką šiemet laiške Kalėdų Seneliui jie parašys ir kokių dovanų paprašys. Tiesa, kai kuriems vaikams šiemet Kalėdų stebuklai prasidės anksčiau. Jau trečius metus naujienų portalas DELFI inicijuoja „Misiją Laplandija“ – socialinę iniciatyvą, kurios tikslas patiems mažiausiems padovanoti įsimintiniausias Kalėdas. Vaikams iš sunkiau finansiškai besiverčiančių šeimų dovanojama kelionė į Laplandiją, pas Kalėdų Senelį.

Šiemet į Laplandija skris gabūs, talentingi, pavyzdingi, tačiau augantys nepasiturinčiose šeimose, vaikai iš visos Lietuvos meno mokyklų. Tokia kelionė šiems vaikams bus tarsi paskatinimas ir pastangų įvertinimas.

Socialinę iniciatyvą „Misija Laplandija“ palaikantis, jos ambasadoriumi tapęs Merūnas Vitulskis sako, kad šį projektą galima vadinti ne tik stebuklu, bet ir investicija į mūsų mažųjų ateitį. Atlikėjas įsitikinęs, kad ši ir kitos panašios iniciatyvos padeda vaikams patikėti, kad pasaulyje yra gerų žmonių.

„Tai labai didelis įkvėpimas ir šie vaikai, kurie keliauja pas Kalėdų Senelį, jie bus kitokie. Manau, kad juos labai stipriai pakeis ir paveiks šita kelionė gerąja prasme. Be to, vaikai susipažins, pabendraus, pati kelionė plečia pasaulėžiūrą, gal kurie nors iš jų niekada gyvenime dar nėra buvę užsienyje, skridę lėktuvu, tai jų gyvenime tai bus labai didelis įvykis ir aš labai džiaugiuosi. Aš net nesvajojau vaikystėje apie tokią galimybę, o čia, jeigu vaikas taip pat labai stipriai tiki Kalėdų Seneliu, tai kelionė jam bus didelis stebuklas“, – mano M. Vitulskis.

Nepavykęs bandymas pričiupti Kalėdų Senelį

Išties, kaip pasakoja atlikėjas, Kalėdos jam buvo viena laukiamiausių metų švenčių. Kalėdinės dvasios jautimas, tikėjimas Kalėdų Seneliu – vieni šilčiausių M. Vitulskio kalėdinio laikotarpio prisiminimų. Jis pasakoja, kad didžiausi nuopelnai dėl šventinės dvasios puoselėjimo keliauja jo mamai, tetai ir močiutei, kurios labai stengėsi, kad didžiausios žiemos šventės būtų kuo jaukesnės.

„Kaip daugelio šeimose, tėvai daro, kiek gali, kad tik vaikai pajustų tą kalėdinę dvasią, kad vėliu galėtų tai perduoti savo vaikams. Tą nuostabų jausmą, tos pilnatvės, kai visi artimiausieji šalia. Aš atsimenu, kad mama labai stipriai stengdavosi dėl Kalėdų. Pinigų nebuvo labai daug, tačiau mama daug pastangų įdėdavo, kad gautume dovanėlių. Atsimenu laukimo akimirkas, ką reiškia, kai labai stipriai tiki Kalėdų Seneliu ir bandai naktį jį pričiupti, kai jis ateina ir atneša dovanas. Tai tikrai esu patyręs tikrą kalėdinę dvasią. Ir pagalvoju, kad labai gaila, kai kurie vaikai to savo gyvenime nepatiria dėl tam tikrų aplinkybių“, – pasakoja atlikėjas ir priduria, kad jo mama, teta, močiutė stengėsi 100 proc. išpildyti svajones, įteigti, kad Kalėdų Senelis stebi nuolat stebi vaikus, ir nepaklusniems dovanų neneša.

„Bet didžiausios šventės būdavo tuomet, kai susirinkdavo visa šeima. Kai visa šeima prie stalo, tuomet tikrai yra šventė. Man Kalėdos yra tokia proga“, – sako M. Vitulskis.

Merūnas Vitulskis

Norėdamas susipažinti su Kalėdų Seneliu, M. Vitulskis netgi buvo parengęs jam pasalą. Kaip pasakoja pats atlikėjas, viskas buvo labai gerai suorganizuota, tačiau pergudrauti stebukladario nepavyko.

„Prisimenu, kad vienais metais tikrai buvau labai susiorganizavęs, kad pagaučiau naktį, kaip ten tas Kalėdų Senelis padeda dovanas. Aš taip stengiausi tą naktį nemiegoti, kentėjau, labai gerai atsimenu. Jau visi aplink miega, o aš stengiausi neužmigti, kad pamatyčiau, kaip jis ateina pro balkoną ir padeda tas dovanas. Labai norėjau tokio eskalatoriaus, buvo tokia žaislų parduotuvė „Du gaideliai“, aš ten buvau nusižiūrėjęs, rašiau laišką, labai norėjau. Ir atsimenu, kad tik užmerkiau akis, atsibundu – jau rytas. Ir taip susinervinau, kad nepagavau Kalėdų Senelio, o čia dar tos dovanos padėtos. Ir toks tikras vaikiškas šokas. Kaip čia taip gali būti, vieną akimirką užsimerkiau, kitą atsimerkiau ir jis jau viską padaręs“, – nepavykusią pasalą prisimena M. Vitulskis.

Merūnas Vitulskis

Stengiasi perduoti tikėjimą stebuklu

Sukūręs savo šeimą, M. Vitulskis taip pat puoselėja Kalėdų laukimo tradicijas. Tikėjimo stebuklu jausmą jis stengiasi perduoti ir savo vaikams. Atlikėjas pasakoja, kad jo namus kasmet papuošia didžiulė, lubas siekianti ir puse kambario užimanti kalėdinė eglė. Be to, artėjant Kalėdoms, M. Vitulskis primena savo vaikams, kad Kalėdų Senelio nykštukai jau žymisi, kurie vaikučiai klausė savo tėvų, buvo geri, o kurie krėtė išdaigas.

„Vaikai žino, kad gresia dovanoms gauti akmenų arba angliuką, jeigu bus negeri. Tai labai išgyvena, nervinasi, kai susipyksta. O aš sakau: tai viskas, ateina jau tas laikas ir abu gausit angliukus. Tai labai abu nervinasi, toks šokas jiems. Žada, kad daugiau taip nedarys, bet aš primenu, kad nykštukai viską užsirašo ir Kalėdų seniui pasako“, – apie savo šeimos Kalėdų laukimo tradicijas pasakoja atlikėjas.

Pasak M. Vitulskio, kai kurių jo šeimos narių šiandien jau nebėra, tačiau kalėdinis laikotarpis, stebuklo laukimas jam primena pačius artimiausius žmones ir sustiprina bendrumo, šeimos jausmą.

Kaip gauti laišką nuo Kalėdų Senelio?

Šiemet patikėti Kalėdų stebuklu galimybę turės ir gabūs, talentingi, pavyzdingi, tačiau augantys nepasiturinčiose šeimose, vaikai iš visos Lietuvos meno mokyklų. Jau gruodžio 3 dieną vaikai lips į lėktuvą, kuris juos nuskraidins pas Kalėdų Senelį.

Tačiau dar prieš didįjį susitikimą visi Lietuvos vaikai lapkričio 5 – 25 dienomis kviečiami piešti kalėdinius piešinius arba atvirukus ir juos skirti savo regione gyvenantiems vaikams. Savo kūrinį reikia nufotografuoti arba išsaugoti skaitmeniniu formatu ir įkelti į iniciatyvos polapį adresu: www.delfi.lt/laplandija. Kiekvienas piešinio autorius sulauks ypatingos staigmenos – laiško iš paties Kalėdų Senelio!