Kuršių nerija yra ypatinga mūsų šalies vieta, aktyviai lankoma ne tik vietinių, bet ir užsienio turistų. Turime pasirūpinti, jog ji tinkamai reprezentuotų mūsų šalį, o automobilių ir dviračių kelių infrastruktūra būtų saugi ir patogi tiek vietiniams gyventojams, tiek kurorto svečiams. Šią vasarą Kuršių nerijoje vyks intensyvūs darbai, kurie pareikalaus poilsiautojų kantrybės, tačiau jau šį rudenį šią unikalią vietą jie galės pasiekti ne tik atnaujintu keliu, bet ir sutvarkyta darnaus judumo infrastruktūra“, – sako „Via Lietuva“ generalinis direktorius Marius Švaikauskas.

Rekonstravus pėsčiųjų ir dviračių taką Smiltynė-Nida, jis bus 2,5–3,5 m pločio, su asfalto danga, įrėminta bortais. Tai leis užtikrinti, kad esant poreikiui specialusis transportas tinkamai galėtų naudotis susisiekimo infrastruktūra ir nepažeistų rekonstruoto tako konstrukcijos. 2,5 m pločio takas rengiamas Naglių gamtinio rezervato teritorijoje, siekiant sumažinti žalą saugomoms gamtos vertybėms. Ties Juodkrante, 2,77 km ilgio atkarpoje, bus rengiama 5,5 m pločio dviračių gatvė su 2 m pločio šaligatviais pėstiesiems. Šioje atkarpoje taip pat numatoma įrengti 37 automobilių stovėjimo vietas. Projekto metu rekonstruojamose tako atkarpose suplanuota įrengti ir poilsio aikštelės su suoliukais ir dviračių stovais.

Tvarkomi kelio ruožai

Vykdant dviračių tako rekonstrukciją judėjimas atnaujinama infrastruktūra bus draudžiamas, tačiau nuo birželio vidurio dviračiais nuo Smiltynės bus galima pasiekti Juodkrantę ir jos pliažus. Visus darbus ketinama baigti iki š. m. spalio mėn. vidurio, juos atliks „Via Lietuva“ skelbtą viešąjį konkursą laimėjusi UAB YIT Lietuva. Darbų vertė – beveik 7 mln. Eur be PVM.

Kitą savaitę taip pat bus pradėti ir automobilių kelio Smiltynė–Nida 10 km ilgio atkarpos remonto darbai nuo Alksnynės iki Juodkrantės, kuri susijungia su jau sutvarkytu kelio ruožu.

Remonto metu šiame kelyje numatyta pakeisti visus asfalto sluoksnius, įrengti naują dangą bei sutvarkyti kitą kelio infrastruktūrą.

Kelias Smiltynė–Nida yra svarbiausias ir vienintelis Neringos savivaldybėje krašto kelias, jungiantis jai priklausančias gyvenvietes. Vasarą, kai turizmo sezonas yra pats intensyviausias, per parą keliu pravažiuoja apie 3 tūkst. automobilių. 2014 m. buvo rekonstruotas šio kelio ruožas tarp Nidos bei Pervalkos (35,90 km– 45,53 km). 2016 m. paprastasis kelio dangos remontas buvo atliktas atkarpoje nuo 6,97 iki 8,97 km.

Automobilių kelio remonto metu judėjimas atnaujinamu kelio ruožu vyks viena eismo juosta, eismą reguliuojant šviesoforu.

Dešimties kilometrų automobilių kelio Smiltynė atkarpą remontuos UAB „YIT Lietuva“, sutarties vertė – daugiau nei 4 mln. Eur su PVM.