Elektroninių cigarečių žalą įvertina mažuma

Pasak Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD), 2019 metų ESPAD tyrimo duomenimis, apie 90 proc. 15-16 m. mokinių pripažįsta didesnę ar mažesnę įprastinių tabako cigarečių rūkymo riziką, bet kartais vartojamų elektroninių cigarečių keliamą riziką neigia arba laiko labai silpna net 72 proc. mokinių.

2023 m. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento užsakymu vykdyta 15-74 m. amžiaus Lietuvos gyventojų apklausa atskleidė, kad dalis Lietuvos jaunimo vis dar nesuvokia elektroninių cigarečių keliamos žalos. 2023 m. 19,2 proc. 15-24 m. amžiaus jaunimo atsakė, kad elektroninės cigaretės nesukelia priklausomybės, o 25,9 proc. manė, kad elektroninės cigaretės nepavojingos aplinkiniams. Tarp 15-24 m. jaunimo, per paskutines 30 d. vartojusio elektronines cigaretes, net 27,2 proc. sutiko, kad elektroninės cigaretės nesukelia priklausomybės, o 39,9 proc. atsakė, kad elektroninės cigaretės nepavojingos aplinkiniams.

Tai, kad elektroninių cigarečių vartojimo riziką ir realią žalą suvokia tik nedaugelis jaunų žmonių, aiškiai įrodo ir Delfi apklaustų jaunuolių atsakymai.

„Pastebiu, kad elektroninės cigaretės yra labai populiarios tarp jaunimo . Tą matau ir savo aplinkoje, ir apskritai visur viešumoje. Neneigsiu, retkarčiais jas rūkau ir pats, bet galiu pasakyti, kad priklausomybės neturiu“, – teigė vaikinas.

„Atrodo, kad mes, jauni žmonės, rūkantys elektronines cigaretes, nelabai susimąstome apie to žalą. Tai tiesiog jau yra tapę įpročiu“, – pripažino mergina.

Elektroninių cigarečių rūkymas

Kaip buvo rašoma ankstesnėse „Mano poveikio“ publikacijose, deja, tačiau elektroninių cigarečių poveikiu sveikatai dažnai yra spekuliuojama, tad ir apie jų žalą susimąsto ne kiekvienas jaunas žmogus. Pasak gydytojo kardiologo prof. Raimondo Kubiliaus, neretai yra sakoma, kad elektroninės cigaretės yra neva nepavojingos ar mažai kenksmingos, nepaisant to, kad Europos kardiologų draugija jau eilę metų pabrėžia, kad organizmui bet kokios rūšies rūkymas yra pražūtingas.

„Elektroninės cigaretės dėl savo inovatyvumo, vartojimo modernumo ir madingumo, rodos, labiausiai pavergė paauglius ir jaunus žmones, kuriems šios priemonės tapo neatskiriama linksmybių dalimi, tačiau svarbu suvokti, kad tai nėra ne tik pramoga, nusiraminimo ar atsipalaidavimo priemonė, tačiau, pirmiausia, didžiulę žalą sveikatai sukelianti priemonė“, – aiškino R. Kubilius.

Be to, pasak pašnekovo, elektroninėse cigaretėse slypi ir dar vieni „spąstai“.

„Skirtingai nei tradicinė, elektroninė cigaretė niekada nesibaigia, o vienkartinio rūkymo trukmė gali reikšmingai išsitęsti. Per dešimtmetį, kai stebime elektroninių cigarečių vartojimo bumą, jau galime išmatuoti neigiamą poveikį daugeliui organizmo sistemų. Blogiausia, kad vis dar nežinome, koks bus jų ilgalaikis poveikis sveikatai po 5-erių, 10-ties ar 15-os metų, nes elektroninės cigaretės akumuliuojasi ląstelėse, trikdo jų funkciją, sukelia ląstelių genetinę pažaidą ir tas akumuliacinis pažeidimas vyksta kasdien“, – aiškino kardiologas.

Kardiologas Raimondas Kubilius

Savo įžvalgas jis paaiškino ir mokslu grįstais duomenimis.

„Iškalbingas yra prieš keletą metų Amerikos onkologų atliktas tyrimas, kuriame įrodyta, kad 54 savaites laboratorijos pelytes veikiant elektroninių cigarečių aerozoliu, kas penktai jų išsivystė plaučių vėžys, o kas antrai – šlapimo takų ikivėžinė būklė. 54 savaičių garinimo trukmė pelytei prilygtų 3-6 metų elektroninių cigarečių rūkymo žmogui“, – teigė R. Kubilius.

Abejonių apie galimas grėsmes neturėtų kilti

Kaip anksčiau teigė gydytojas kardiologas R. Kubilius, abejonių apie elektroninių cigarečių žalą sveikatai – jau tiesiog nebekyla, tačiau svarbiausia, kad apie tai susimąstytų tie, kurie, nepaisant grėsmės jų sveikatai ar net gyvybei, vis tiek save žaloja įvairiomis psichoaktyviomis medžiagomis.

„Šiais metais pristatyta Amerikos širdies asociacijos mokslinių tyrimų analizė atkreipia dėmesį į elektroninių cigarečių keliamą didžiulį neigiamą poveikį širdies ir plaučių sistemai. Juolab, gąsdina ir augančios apimtys, nes vos per keletą metų (lyginant 2017 ir 2019 metus) rūkančiųjų elektronines cigaretes skaičius padvigubėjo. Nepaisant to, kad trūksta ilgalaikių atokiųjų el. cigarečių rūkymo poveikių rezultatų, jau dabar atliktų mokslinių tyrimų duomenys yra iškalbingi“, – tvirtino profesorius.

Elektroninės cigaretės

Kardiologo teigimu, elektroninės cigaretės sukelia ankstyvus kraujagyslių sienelių pokyčius – kraujagyslių standumą (sienelių kietėjimą) ir endotelio funkcijos pažaidą, o tai lemia arterinio kraujospūdžio, širdies pulso didėjimą.

„Visi šie pokyčiai indukuoja kitas kraujagyslines patologijas ir didina širdies bei kraujagyslių ligų išsivystymo riziką. Ilgalaikis elektroninių cigarečių poveikis yra susijęs ir su simpatinės sistemos tonuso didėjimu: bent 30 min. kasdienis veipinimas lemia pulso didėjimą“, – aiškino R. Kubilius.

Kaip pastebėjo gydytojas, didžioji dauguma elektroninių cigarečių vartotojų yra būtent paaugliai ar jaunuoliai, kurių tiek plaučių, tiek širdies sistemos dar nėra pilnai susiformavusios, tad elektroninių cigarečių poveikis jiems – ypatingai žalingas.

„Keli pastarųjų metų didelės apimties tyrimai atskleidė, kad bemaž kas penktam rūkančiam elektronines cigaretes yra tikimybė patirti ūminį miokardo infarktą. Beje, jeigu elektroninė cigaretė rūkoma daugiau nei 30 min. – sukeliamas nepageidaujamas poveikis kraujagyslinės sienelės standėjimui, tai yra toks pat, kaip ir rūkant įprastą cigaretę“, – teigė R. Kubilius.

Kodėl jaunuoliai rūko elektronines cigaretes?

Paklausti, dėl kokių priežasčių jauni žmonės linksta išbandyti elektronines cigaretes, jie pateikė savo atsakymus.

„Nežinau. Reaguoju į aplinkos įtaką, gal neturiu valios atsikratyti žalingų įpročių“, – teigė vaikinas.

„Anksčiau artimoje aplinkoje mačiau rūkančius asmenis, tai yra šeimos narius. Gal dėl to paauglystėje susiformavo toks požiūris, kad šis įprotis nėra jau toks blogas, kaip apie jį kalbama, nors suprantu, kad tai yra tik savotiškas pasiteisinimas“, – svarstė mergina.

Pasak NTAKD, pagrindinė priežastis, kodėl jaunuoliai renkasi rūkyti būtent elektronines cigaretes, yra jų skonis.

„Šie gaminiai neturi blogo tradicinių cigarečių kvapo, yra patrauklios išvaizdos ir formos, dūmus galima pūsti įvairiais būdais. Tačiau tik retas pagalvoja apie galimą šių gaminių žalą sveikatai ateityje. Neretai elektroninės cigaretės yra rūkomos ir dėl to, jog tikima, kad tai sveikesnė alternatyva nei tradiciniai tabako gaminiai, ar priemonė, galinti padėti mesti rūkyti. Pripažįstama, jog dar iki galo nėra žinomas elektroninių cigarečių saugumas, trūksta ilgalaikio stebėjimo, tačiau jau atlikti tyrimai neleidžia abejoti toksiniu poveikiu širdžiai ir plaučiams. Taip pat nėra įrodyta, kad elektroninės cigaretės padeda mesti rūkyti“, – teigė departamento atstovai.

Elektroninės cigaretės

NTAKD atstovų teigimu, ar nepilnamečiai ieškos, pirks ir išmėgins elektronines cigaretes, pirmiausia, priklauso nuo aplinkos požiūrio į jų vartojimą, pavyzdžiui, šeimoje, artimiausioje aplinkoje.

„Ne tik valstybė įstatymais turi saugoti vaikus, bet ir tėvai turi būti atsakingi ir aiškiai nubrėžti ribas, kad elektroninių cigarečių vartojimas nėra skirtas vaikams“, – buvo teigiama komentare.

Atskleidė nerimą keliančius tyrimų rezultatus

Pasak NTAKD, Europos mokyklose kas ketverius metus vykdomo alkoholio ir kitų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo tyrimo (ESPAD) duomenimis, 2019 m. Lietuvoje elektronines cigaretes bent kartą gyvenime bandė vartoti 65 proc. 15-16 m. mokinių. 49 proc. mokinių elektronines cigaretes vartojo bent kartą per paskutinius metus, 31 proc. – bent kartą per paskutinį mėnesį, o 14 proc. mokinių jas vartojo kasdien ar beveik kasdien.

„Mokinių elektroninių cigarečių vartojimas bent kartą gyvenime padidėjo nuo 46 proc. 2015 m. iki 65 proc. 2019 m. ir buvo vienas didžiausių Europoje (ESPAD šalių vidurkis 2019 m. – 40 proc., Lietuvoje – 65 proc.). 2019 m. ESPAD tyrimo duomenimis, 15-16 m. mokiniai pirmąją elektroninę cigaretę pabandė vartoti būdami vidutiniškai 13,9 metų. Net 19,5 proc. bent kartą gyvenime vartojusių elektronines cigaretes mokinių pirmą kartą pabandė jas vartoti būdami 13 metų ir jaunesni“, – tyrimo duomenis aptarė NTAKD atstovai.

Kaip buvo teigiama NTAKD komentare, lyginant su ankstesnių metų tyrimo rezultatais, padidėjo dalis mokinių, kurie pirmąją elektroninę cigaretę vartojo iki 13 metų amžiaus, be to, labai jauname amžiuje elektronines cigaretes vartoti pradėjusių mokinių dalis Lietuvoje yra didesnė nei vidutiniškai Europoje (2015 m. – 7 proc., 2019 m. – 19,5 proc.; ESPAD šalių vidurkis 2019 m. – 11 proc.).

„Padaugėjo ir pradėjusių pastoviai rūkyti elektronines cigaretes 13 m. ir jaunesnių mokinių dalis (2015 m. – 2 proc., 2019 m. – 2,7 proc., ESPAD šalių vidurkis 2019 m. – 1,7 proc.). 2019 m. tarp mokinių nurodomų pirmo bandymo vartoti elektroninę cigaretę motyvų ryškiai vyrauja smalsumas – jį nurodė trys ketvirtadaliai bandžiusių jas vartoti respondentų. Trečdalis nurodė ir draugų įtaką. Nedaugelis (3,1 %) pabandė elektronines cigaretes norėdami mesti rūkyti įprastas cigaretes. Naują ESPAD tyrimą planuojama vykdyti 2024 metais“, – teigė departamento atstovai.

Narkotiku, tabako ir alkoholio kontroles departamentas (NTAKD)

O štai 2023 m. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento užsakymu vykdyta 15-74 m. amžiaus Lietuvos gyventojų apklausa atskleidė, kad elektroninių cigarečių vartojimas tarp jaunimo yra labiau paplitęs nei kitose amžiaus grupėse, be to, 15-24 m. amžiaus grupėje elektroninių cigarečių vartojimas lenkia tabako cigarečių rūkymą, kai tarp vyresnių gyventojų vis dar populiariausia rūkyti tabako cigaretes. Apklausos duomenimis, 2023 m. bent kartą per paskutines 30 d. elektronines cigaretes vartojo 29,3 proc. 15-24 m. amžiaus jaunimo, o tabako cigaretes bent kartą per paskutines 30 d. rūkė 18,9 proc. 15-24 m. amžiaus jaunimo.

„Tarp elektronines cigaretes išbandžiusio 15-24 m. amžiaus jaunimo, 21,1 proc. niekada gyvenime nebuvo rūkę tabako cigarečių. Dalis Lietuvos jaunimo vis dar nesuvokia elektroninių cigarečių keliamos žalos. 2023 m. 19,2 proc. 15-24 m. amžiaus jaunimo atsakė, kad elektroninės cigaretės nesukelia priklausomybės, o 25,9 proc. manė, kad elektroninės cigaretės nepavojingos aplinkiniams. Tarp 15-24 m. jaunimo, per paskutines 30 d. vartojusio elektronines cigaretes, net 27,2 proc. sutiko, kad elektroninės cigaretės nesukelia priklausomybės, o 39,9 proc. atsakė, kad elektroninės cigaretės nepavojingos aplinkiniams“, – buvo teigiama NTAKD komentare.

Į kovą prieš elektronines cigaretes įsitraukia ir mokyklos


Pastaraisiais metais Lietuvoje nuolat aidėjo ir diskusijos apie tai, kad elektroninių cigarečių rūkymas bei psichotropinių medžiagų vartojimas sparčiai auga ir dažnėja būtent švietimo įstaigose. Kas daroma, siekiant spręsti šią problemą – pakomentavo NTAKD atstovai.

„Siekiant mokykloms padėti vykdyti psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevenciją, puoselėti mokinių sveikatą, ugdyti sveiką gyvenimo būdą bei užtikrinti saugumą ir socialinę gerovę Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas parengė metodinių rekomendacijų leidinį – „Psichoaktyviosios medžiagos ir mokykla: prevencijos ir intervencijos gairės“. Šiomis rekomendacijomis siekiama mokyklos bendruomenę plačiau supažindinti su psichoaktyviosiomis medžiagomis, padėti atpažinti rizikos ir apsauginius veiksnius, kurie lemia psichoaktyviųjų medžiagų vartojimą ir kaip atpažinti psichoaktyviąsias medžiagas vartojantį ar nuo jų apsvaigusį mokinį“, – buvo teigiama komentare.

Be to, rekomendacijų leidinyje ir gairėse yra pateikiama informacija apie mokyklos veiksmus, galinčius padėti mažinti psichoaktyviųjų medžiagų vartojimą tarp mokinių ir rekomenduojamą mokyklos darbuotojų veiksmų seką, įvykus mokinių apsvaigimo ar apsinuodijimo nuo psichoaktyviųjų medžiagų situacijoms mokyklose.

„Šios rekomendacijos parengtos vadovaujantis tarptautinių organizacijų rekomendacijomis bei kitų šalių gerąja praktika. Rekomendacijos yra išplatintos visoms Lietuvos mokykloms ir Visuomenės sveikatos biurams Lietuvoje. Pastaruoju metu mokyklos atnaujina savo vidinius dokumentus, kurie reglamentuoja psichoaktyviųjų medžiagų prevencijos vykdymą jose, įtvirtina veiksmų sekas, susijusias su situacijų valdymu, įvykus psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo, turėjimo su savimi ar platinimo atvejams mokyklose“, – teigė NTAKD.

Kaip buvo teigiama komentare, atitinkamų veiksmų ėmėsi ir Lietuvos Respublikos Vidaus reikalų ministerija.

„Vidaus reikalų ministerija inicijavo Nepilnamečių narkotikų vartojimo ir platinimo prevencijos mokyklose bandomojo modelio įgyvendinimo projektą, kurio tikslas – sukurti ir patikrinti narkotikų vartojimo ir platinimo prevencijos mokyklose mechanizmą ir taip didinti mokinių saugumą ugdymo įstaigose ir jų prieigose. Projektas įgyvendinamas pasirinktose Vilniaus miesto, Alytaus miesto ir Klaipėdos rajono mokyklose“, – dalijosi NTAKD atstovai.

Tėvų įsitraukimas – nepakankamas


Kaip jau buvo įvardijama NTAKD pateiktame komentare, siekiant kovoti su elektroninių cigarečių rūkymo tarp jaunuolių problema, svarbus ne tik įstatymų leidėjų, bet ir vaikų ar jaunuolių aplinkos vaidmuo. Tai reiškia, kad teigiamą įtaką jaunuoliams turi daryti jų tėvai, artimieji ar kiti jį gyvenime lydintys suaugusieji. Vis dėlto, pasak NTAKD atstovų, Lietuvoje tėvų įsitraukimas į psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevenciją neretai įvardijamas kaip gana pasyvus.

„Vaikui pradėjus lankyti mokyklą, kai kurie tėvai su palengvėjimu nusimeta dalį atsakomybės – juk dabar visą jų vaiko ugdymo darbą, įskaitant ir psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevenciją, atliks mokykla. Nors mokykloje mokiniai gauna nemažai informacijos bei žinių apie psichoaktyviųjų medžiagų poveikį ir vartojimo pasekmes, tačiau svarbiausias išlieka tėvų vaidmuo“, – teigė NTAKD atstovai.

Pasak NTAKD, stiprus ryšys tarp tėvų ir vaikų, pagrįstas dėmesiu, išklausymu ir parodymu kaip vaikas rūpi tėvams, net ir labai sunkiose situacijose gali apsaugoti vaikus nuo įsitraukimo į rizikingas veiklas, tokias kaip psichoaktyviųjų medžiagų vartojimas.

„Labai svarbu, kad tėvai stebėtų vaiko socialinį elgesį, žinotų bei domėtųsi, su kokiais draugais ir kokioje aplinkoje vaikas leidžia laiką, stebėtų vaiko mokymosi pasiekimus. Tėvai taip pat turėtų formuoti neigiamą vaikų požiūrį į psichoaktyviųjų medžiagų vartojimą bei nustatyti aiškias taisykles, šeimoje leistinas elgesio normas, numatydami ir pagrįstas pasekmes už šių taisyklių nesilaikymą“, – buvo teigiama komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)