Pirmąjį Bulgarijos „kosminį“ meniu sudaro daugiau kaip 50 rūšių liofilizuotų maisto produktų – sriubų, pagrindinių patiekalų, desertų ir vaisių. Jų sudėtis ir energinė vertė pritaikyta ekstremalioms kosmonautų darbo ir gyvenimo sąlygoms kosminių skrydžių metu. Kosminis maistas dviejų skrydžių į kosmosą, kuriuose dalyvavo Bulgarija, metu buvo tiekiamas kaip visavertis kasdienis meniu, pilnaverčių tablečių pavidalu, kurių mažiausia masė ir tūris – 250-350 g.

Aĸad Cvetkovas įkūrė Kriobiologijos ir liofilizacijos mokslinio tyrimo institutą, kuris dabar vadinamas Kriobiologijos ir maisto technologijų institutu. Jame mokslininkas atlieka ir vykdo biofizikinius ir termofizikinius ląstelinio ir molekulinio lygmens tyrimus. Komanda dirba su biotechnologijomis, skirtomis kasdieniam ispanų konceptui ir plėtrai pasaulyje. Valgiaraštį sudaro: nenugriebtas pienas, riešutai, braškės, obuoliai, pomidorai, paprikos, melionai, mėsa, pupelių duona ir kiti patiekalai.

Bulgarija yra viena didžiausių „kosminio“ maisto gamintojų, nes bulgariško „kosminio“ meniu technologijas dabar taiko daugelis kosmoso programų visame pasaulyje. Toks maistas yra sveikas ir tvarus, jo ilgas galiojimo laikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją