OHOHO
Kalėdos!


Karolinos Povilaitienės sultinga lašiša su daržovėmis, kurią jau gamino ir liko sužavėti tūkstančiai jos sekėjų

Karolinos lašišos receptas. Nuotr. iš asmeninio archyvo

Reikės:
Lašiša 700 g
Medus 1 šaukštas
Sviestas 50 g
Sojos padažas 4 šaukštai
Angliškos garstyčios 2 šaukštai
Viduržemio jūros prieskoniai 1 šaukštas
Druska ir pipirai pagal skonį
Mėgstamos daržovės (galima naudoti šaldytas morkas, žirnelius, šparagus ir šviežius pomidorus)

Gaminame:
Kepimo indą išklojame sviestiniu popieriumi. Dedame lašišą ir aplink apdedame daržovėmis.
Į puodą dedame soją, medų, sviestą, garstyčias ir prieskonius. Kaitiname tol, kol visi produktai ištirpsta. Užpilą pilame ant lašišos ir daržovių.

Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 30–35 min.

Pabagoje dar įjungiame grill funkciją 3 minutėms. Iš kepimo indo išimame turinį, kad kuo mažiau skysčio patektų į lėkštę.

Štai ir viskas! Skanu valgyti su kuskusu ar ryžiais.

„Skanumynų akademija“ dalinasi savo būdu kepti lašišą


„Skanumynų akademijos“ lašišos receptas. Nuotr. iš asmeninio archyvo

Reikės:

1,5–2 kg lašišos

2 kg druskos (sudaryti druskos kiautą)

Druskos ir pipirų pagardinti žuvį

Citrinos
Prieskoninių žolelių

Gaminame:
2 kg druskos užpilame 150–200ml vandens ir gerai išmaišome, gausis lyg šlapias smėlis ar sniegas. Žuvį iš vidaus pagardiname druska, pipirais, pridedame storų citrinos riekių, galite pridėti mėgiamų prieskoninių žolelių.

Ant skardos klojame druskos pagrindą, ant kurio dedame žuvį ir ją kruopščiai apdedame druska, sudarydami kiautą.

Galite kepti ir dvi mažesnes žuvis ar kitokią mėgiamą žuvį.

Kepame 180 laipsnių temp. orkaitėje 25–30 minučių. Garnyrai pasirinktinai, pavyzdžiui burokėlių salotėlės, bulvių košė ir olandiškas padažas. Gaminkime kartu:


„Pirkėjų mėgstamiausias „Maximos“ gaminamas patiekalas su lašiša yra šios žuvies salotos su pomidorais – tiek sveriamos, tiek sufasuotos indeliuose. Be to, dažniausias mūsų pirkėjų „Meistro kokybės“ sušių pasirinkimas taip pat yra sušiai su lašiša. Bendrai žuvies gaminių bei patiekalų su žuvimi paklausa ypač šokteli šventiniu laikotarpiu, kai pirkėjai nori pasilengvinti šventinių vaišių ruošos rūpesčius ir vis labiau atranda jau pagamintus mūsų meistrų patiekalus“, – sako Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė.

Na, o tiems, kurie nori Naujuosius metus sutikti ragaudami savo pačių rankomis gamintą, bet nebrangų ir daug pastangų nereikalaujantį patiekalą, prekybos tinklo meistrai siūlo pasigaminti salotas su kepta lašiša ir citrusiniais vaisiais.

„Jos gali tapti ne tik tikra atgaiva po gausaus Kūčių ir Kalėdų stalo, bet dar ir savotišku Naujųjų metų sutikimo ir sėkmės pritraukimo ritualu, mat teigiama, jog 2024-ųjų simbolis Žaliasis medinis drakonas ant naujametinio stalo ypač „pageidauja” žuvies, įvairių citrusų ir žalumynų gausos“, – šypsosi lietuviško prekybos tinklo atstovė.

Salotos su kepta lašiša

Salotos su kepta lašiša. Maxima nuotr.

Reikės:

Lašišų pjausniai: 1 gabaliukas

Alyvuogių aliejus: 4 valgomieji šaukštai
Druska
Juodieji pipirai
Salotų lapai: 1 galva
Garžgarstės: 2 saujos
Avokadas: 1 vnt.
Žalioji citrina: 1 vnt.
Raudonasis apelsinas: 1 vnt.
Kedro riešutai: 1 sauja
Citrinų sultys: 4 valgomieji šaukštai
Dižono garstyčios: 1 valgomasis šaukštas
Medus: 1 arbatinis šaukštelis
Bazilikų lapeliai: 8 vnt.
Smulkinti raudonėliai: 1 arbatinis šaukštelis

Gaminame:
Pabarstykite lašišą iš abiejų pusių druska ir pipirais. Taip pat apšlakstykite aliejumi.

Dėkite lašišą ant aliejumi pateptų grotelių ir kepkite iš abiejų pusių po 4–5 minutes, kol gražiai apskrus.

Nuimkite lašišą nuo grotelių ir sudėkite į indą su dangčiu, kad išliktų karšta.

Į didelį dubenį sudėkite smulkintus salotų lapus, gražgarstes, riekutėmis supjaustykite ir sudėkite avokadą.

Paruoškite padažą. Sudėkite visus ingredientus į elektrinį plakiklį, plakite iki vientisos masės. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.

Į salotų dubenį sudėkite lašišą. Pagardinkite salotas keliomis riekelėmis raudonojo apelsino. Šalia patiekite padažą ir žaliosios citrinos riekeles, kurių sultis galima išspausti ant lašišos pagal skonį. Apibarstykite kedro riešutais.

Skanaus ir gerų Naujųjų!