Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

Kaip mūsų ūkininkams pavyko išauginti šias daržoves per rekordinius šių metų šalčius ir kaip atrodo daržovių kelias nuo šiltnamio iki mūsų stalo? Apie visa tai vaizdo reportaže pasakoja „Kietaviškių gausos“ vadovas Mindaugas Pupienis.

Šviežias daržoves Lietuvos prekybos centrams tiekiančios įmonės vadovas pasakoja, jog modernizavus šiltnamius ir juose įrengus modernią apšvietimo bei mikroklimato palaikymo sistemą, daržoves auginti galima praktiškai bet kokiomis oro sąlygomis, o produktai pirkėjus pasiekia itin sparčiai.

Kalbėdamas apie vartotojų įpročius, ūkio vadovas pastebi, kad įvairių daržovių įsigyti galime ištisus metus, labiausiai džiaugiamės šiltojo metų laiko derliumi, o žiemą renkamės konservuotas gamtos gėrybes. Tiesa, ši situacija pamažu kinta.

Su didžiulio ūkio vadovu sutinka ir prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė. Pasak jos, vos pasireiškus pirmiesiems pavasario šaukliams – saulei, šiltesniam orui, žalios žolės lopinėliams – žmonės parduotuvėse pradeda dairytis šviežio derliaus.

„Būtent dėl šios priežasties „Iki“ savo pirkėjams jau nuo pat kovo pradžios pradeda siūlyti šviežio derliaus produktus: Lietuvoje užaugintus pomidorus, agurkus bei salotas. Pavasarį daugelis vėl ima daugiau galvoti apie sveiką mitybą, subalansuotą šeimos maisto racioną, todėl šviežios daržovės tampa itin paklausios. Džiaugiamės, kad galime pasiūlyti Lietuvoje užauginto derliaus, ką pirkėjai išties vertina“, – sako V. Budrienė.

Vaida Budrienė

M. Pupienis taip pat pastebi, kad daugiau keliaujantys tautiečiai užsienyje pamato nemažai egzotinių vaisių, tad grįžę tikisi panašios pasiūlos Lietuvoje. „Matome atsiradusį poreikį įvairių formų ir spalvų pomidorams. Žmonės „valgo akimis“ ir nori grožio lėkštėje. Socialinių tinklų kultūra taip pat prisidėjo prie išaugusio poreikio išvaizdžioms ir kokybiškoms daržovėms.“

Vaizdo reportaže pašnekovas pasakoja ir apie tai, kokias daržoves pirkdami pirkėjai gali prisidėti prie tvaresnio plastiko vartojimo. Pavyzdžiui, šiemet šviežias salotas jau galima įsigyti be plastikinių vazonėlių.

Mindaugas Pupienis

„Matydami globalų poreikį atsakingam ir ekologiškam verslui, siekiame kiek įmanoma sumažinti polietileno kiekį pakuotėse, o dalį vandens, naudojamo daržovių laistymui, gauname iš lietaus baseinų. Tai tik keletas žingsnių, kuriais galime prisidėti prie geresnės aplinkosauginės bei socialinės aplinkos“, – pasakoja pašnekovas.

Vaizdo reportaže rasite ir eksperto atsakymą, ar įmanoma ir paprastam žmogui savo šiltnamyje jau pavasario pradžioje užsiauginti šviežią agurkų, pomidorų ar salotų derlių.