Nida, Lietuva

Nida, Lietuva

Maždaug prieš 5 tūkst. metų susiformavusi Kuršių nerija yra įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Remiantis viena iš sklandančių legendų, Kuršių neriją suformavo milžinė Karvaičio dukra Neringa, kuri pakilus audrai bėgo gelbėti vietos žmonių, – krante prisėmusi pilną prijuostę smėlio pylė jį vandenin. Taip gimė marias nuo jūros atskyrusi Nerija. Kuršių nerijos ruožas driekiasi nuo Klaipėdos iki pat Kaliningaro ir sudaro vieną iš nedaugelio UNESCO objektų, kuriuo dalijasi dvi šalys.

Nerijoje, kur stūksto aukščiausios Europoje smėlio kopos ir gražiausi paplūdimiai, yra ir bene didžiausią išskirtinumą turinti Lietuvos vieta – Nida – nedidelis kurortas, netoli Kaliningrado sienos, garsėjantis savo įspūdingomis kopomis ir senovės lietuvių paveldu – mediniais nameliais. XIX amžiaus pabaigos ir XX amžiaus pradžios sandūroje čia buvo įsikūrusi dailininkų kolonija, kuri vienijo Vokietijos ir Lietuvos menininkus, tapiusius Kuršių nerijos kraštovaizdį. Čia pat gyveno Nobelio premijos laureatas, rašytojas Tomas Manas, kurio garbei šiandien čia yra įrengtas memorialinis muziejus.

Mandjala (Mändjala), Estija

Mändjala, Estija

Saremos saloje galima sutikti smėlėčiausius Estijos paplūdimius, o ypač ruože nuo Mandjala kaimo iki Jarve (Järve) kaimo, nutolusio maždaug 10 kilometrų nuo salos sostinės Kuresarės (Kuressaare).

Seklus vanduo Mandjala paplūdimyje užtikrina, kad pastarasis būtų vienas šiltesnių paplūdimių Baltijos jūros pakrantėje. Be to, pušų apsuptyje stūkso daugybė smėlio kopų, kurias mėgsta tyrinėti poilsiautojai. Taip pat ši vieta yra populiari irklenčių entuziastų ir plaukiojančių jėgos aitvarais gretose.

Lahemos nacionalinis parkas (Lahemaa rahvuspark), Estija

Lahemaa nacionalinis parkas, Estija

Lahema yra viena iš svarbiausių Europos saugomų teritorijų, o dideliame miškingame Korvemos (Kõrvema) regione gyvena briedžiai, šernai, rudieji lokiai, lūšys, lapės ir kiti laukiniai gyvūnai. Pakrantė yra padengta uolomis ir rieduliais, kuriuose kiekvienais metais apsistoja gervės, keliaujančios į pietus.

Įspūdingiausias parko smėlio paplūdimys yra Vosu (Võsu), kur vanduo skaidrus kaip Egėjo jūroje. Vis dėlto, nesitikėkite, kad čia bus taip pat šilta: tai – vienas labiausiai į šiaurę nutolusių Estijos paplūdimių.

Jūrkalnė (Jūrkalne), Latvija

Jūrkalne, Latvija

Beveik visiškai civilizacijos nepaliestas paplūdimys netoli Latvijos Jūrkalnės kaimo, nutolęs maždaug 200 kilometrų į vakarus nuo Rygos, yra būtinas lankytinas objektas kiekvienam, ieškančiam laukinės gamtos patirties. Iki 20 metrų aukščio siekantis, nuolat erozijos veikiamas nuošliaužių, nuogriuvų tipo skardis siūlo nuostabius vaizdus, kuriais vėliau su pasididžiavimu galite dalintis savo socialinio tinklo „Instagram“ paskyrose. Be to, ši vieta puikiai tinka ilgiems, tiesa, ne itin lengviems, pasivaikščiojimams.

Jūrkalnės skardžiai yra latvių suitų bendruomenės kultūrinio paveldo dalis, kuri 2009 m. buvo įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Suitai yra nedidelė katalikų bendruomenė Latvijoje, kurioje vyrauja liuteronai ir ortodoksai.

Leba (Łeba), Lenkija

Łeba, Lenkija

Saulėtą vasaros dieną didžiulis minkšto balto smėlio plotas Leboje, į šiaurės vakarus nutolęs nuo Gdansko, beveik primena atogrąžas. Žinoma, kol neįmerksite kojos piršto į vandenį. Paplūdimys yra Slovinų nacionalinio parko (Słowiński Park Narodowy), kartais vadinamo Lenkijos Sachara, dalis.

Aukštose, judriose parko smėlio kopose telkšo daugybė ežerų, pritraukiančių keletą retų paukščių rūšių, tarp jų – erelis, apuokas, kormoranai, juodasis gandras. Seklūs ežerai, ypač didžiulis Gardno ežeras, puikiai tinka buriavimui ir burlenčių sportui.

Svinouiscis (Świnoujście), Lenkija

Świnoujście, Lenkija

Nors ir nieko panašaus neturintis, lyginant su kai kuriais laukiniais Lenkijos paplūdimiais, nė vienas geriausių Baltijos jūros kurortų sąrašas neapsieina be Svinouiscio, esančio į šiaurę nuo Ščecino miesto, pasienyje su Vokietija. Tai – plačiausias Lenkijos paplūdimys, turintis seklų nusileidimą į jūrą, todėl puikiai tinka šeimoms, o vanduo šioje Baltijos jūros pakrantės dalyje yra toks šiltas, kokia galėtų būti Baltijos jūra.

O Karsiborska Kepa (Karsiborska Kępa), sala, esanti į pietus nuo kurorto, yra saugomas gamtos rezervatas ir dar vienas paukščių stebėtojų taškas.

Versta iš: https://emerging-europe.com/after-hours/six-of-the-best-baltic-beaches/

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)